Így spórolhatsz rengeteget az energiával tésztafőzés közben

Sok olasz szakács szemöldöke szaladt fel egy olasz fizikus tippje miatt, aki szerint nem kell a tésztafőzés egész ideje alatt bekapcsolva tartani a tűzhelyet.

Az olasz Nobel-díjas fizikus, Giorgio Pariasi egy sokakat érintő problémára talált megoldást. Az energiaárak globálisan nőnek, a fogyasztást pedig mindenki a magad módján, okosabb praktikákkal igyekszik visszafogni. Pariasi olasz módra egy tésztafőzéssel kapcsolatos praktikát osztott meg, melynek hallatán sok olasznak felszaladt a szemöldöke.

Így is jó lesz a tészta!

Gázt és áramot is spórolhatsz akkor, ha a tészta főzésénél fedőt is használsz, a víz felforrása után pedig egyszerűen lekapcsolod a tűzhelyet, majd a fedőt rárakod az edény tetejére.

Így legalább 10 perccel kevesebb ideig kell használni a tűzhelyet, a forró vízben és a gőzben pedig ennyi idő alatt simán megpuhul a tészta.

Bár a fizikus tippjében sokan kételkedtek, egy másik neves olasz kémikus, Dario Bressanin kiállt a tipp mellett, mondván, nem a bugyogó víztől, hanem a leadott hőtől puhul meg a tészta. A La Cuccina Italia azt írja, a módszerrel a főzésre fordított energia(számla), ezzel együtt pedig a szén-dioxid-kibocsátás 47 százaléka megspórolható.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek