Ezért nem kell (feltétlenül) megsózni a tészta főzővizét

Elétek vetjük ezt a megosztó témát, hogy legyen min vitatkozni: kell sózni a tésztavizet, vagy nem kell sózni a tésztavizet?

A tészta főzővize akkor jó, ha olyan sós, mint a tenger – mi évek óta ebben a hitben élünk, és szerkesztőségünkben mindenki arra esküszik, hogy a tészta főzővizének sózása elengedhetetlen ahhoz, hogy jól sikerüljön az étel.

Sózni vagy nem sózni? Ez itt a kérdés!

A Mashed.com cikke szerint azonban egyáltalán nem szükséges sózni a tészta főzővizét, és ők két okot is mondanak arra vonatkozóan, miért elhanyagolható a számunkra eddig alapszabályként kezelt fázis: egyrészt, bár a só általában elég olcsó alapanyag – legalábbis ha nem a drága speciális fajtákat használod – , mégis elég pazarló, mivel csak kis része szívódik fel a tésztában. A gasztronómiai magazin által említett másik ellenérv a sózásra pedig az, hogy csak növeli a napi ajánlott nátriumbevitel mennyiségét.

A téma nemrégiben egy Reddit-bejegyzés alatt kapott nagy nyilvánosságot, ahova egy olasz étterem sous chefje írt arról, ők bizony sosem sózzák a tészta főzővizét.

Egy szicíliai étteremben dolgozó kommentelő szintén egyetértett azzal, hogy nem kell sózni a főzővizet, egy másik hozzászóló pedig azért nem sózza, mert a vizet kitűnően lehet a növények öntözésére használni azután, hogy kihűlt (a keményítőtartalom miatt).

Mivel a tésztát – ha nem csak magában esszük gyorssegélyként – mindenképpen ízesítjük a hozzá készült szósszal, akár még igaz is lehet a feltevés, miszerint felesleges a vizet sózni. Hogy mindenki megtalálja a saját igazát, egyszer valóban érdemes lehet kipróbálni, hogy „megfeledkezünk” a sózásról, ezután pedig jöhetnek a pro és kontra érvek, hogy kinek van igaza.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...