Így bánj a karfiollal, hogy minden ételben legjobb arcát mutassa

Bizonyos esetekben, ha valaki valamilyen ételt nem szeret, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen még nem kóstolta finom formájában. A karfiolra egészen biztosan igaz ez az állítás, ezért a Napi Tipp keretében most megnézzük, melyek a zöldségnek legjobban álló elkészítési módok.

Amikor a karfiolról esik szó, többen egy kellemetlen illatú és állagú, nemkívánatos zöldségre gondolnak, amit semmilyen formában nem lennének hajlandóak elfogyasztani. Azonban épp itt válik érdekessé a történet, ugyanis a karfiolnak teljesen más íze lesz attól függően, hogy mihez kezdünk vele a konyhában. Így simán lehet, hogy a kis fehér rózsákat elutasító delikvensek mégis meg fogják szeretni a zöldséget, ha megkóstolják egy különböző ételben.

Így bánj a karfiollal, hogy minden ételben legjobb arcát mutassa

Párolás: a mumus

A legtöbb kellemetlen karfiolélményt egészen biztosan a párolás okozza: ennek során válik mállósan puhává és kellemetlen, udvarias társaságokban nevén nem említett szagúvá a zöldség. Pedig meglepően sok recept használja így, ezért könnyű belefutni.

Helyette: ha mégis ilyen fogásokra vágyunk (pl. prézlis karfiol, köret), inkább süssük meg. Ennek pontos technikájáról lentebb esik majd szó.

Rántás: az unalmas

Másik nagy ungarische kedvencünk a rántott karfiol, amivel alapvetően azért nincs baj, mert nem létezik olyan étel, ami ne lenne finom panírozva, majd olajban kisütve. Persze van hová fokozni az élményt, hiszen a paníron túl ugyanazzal a puha karfiollal találkozhatunk, amit párolással is kapnánk.

Helyette: vagy magát a karfiolt vagy a panírt fűszerezzük be alaposan, és tálaljuk valamilyen pikáns mártogatóssal.

Levesben, mégsem főzve

A karfiolleves és más zöldséglevesek is hasonló problémával küzdenek: a karfiolt főzni egyszerűen nem túl nagy élvezet. Persze így sem kell lemondanunk ezekről a gazdag, ízes levekről.

Helyette: kezdjük el főzni a levesünket a karfiol nélkül, amit külön süssünk meg olajjal és fűszerekkel, majd utólag adjunk a fazékhoz.

Sütés: nem mindegy, meddig

Talán a legjobban a sütőben sütés áll a karfiolnak: ennek során a „rózsák” végei megpirulnak, a tepsivel érintkező felület karamellizálódik, és összességében a zöldség fényévekkel kellemesebb ízt kap, mint vízben főzés során.

Fontos: magas hőmérsékleten, bőven olajozva és fűszerezve addig süssük a karfiolt, amíg alaposan meg nem pirul, és egy beleszúrt kés pengéje könnyedén áthatol a vastagabb szárrészeken is.

„Rizsként”: nem mindegy, mivel

Modern köretként terjedt el az elmúlt években a karfiolrizs, ami tulajdonképpen aprítógépben ledarált karfiolt jelent. Ezt utána párolva, esetleg más formákban is élvezhetjük, a rizshez hasonlóan. Azonban, itt is jelentkezhetnek az íztelenség problémái.

Fontos: ha egyszerű köretként használjuk, bőségesen fűszerezzük, vagy készítsünk hozzá mártást, öntetet. Ha pedig valamilyen „rizses” egytálba kerül, pirítsuk oda alaposan.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Az alábbi konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek