Kiderült, miért utálják a gyerekek a brokkolit és a karfiolt

Nem azért utálják a gyerekek a brokkolit vagy a karfiolt, mert finnyásak – a dolog sokkal összetettebb, legalábbis ez derül ki egy frissen megjelent tanulmányból.

Biztosan mindenki találkozott már olyan kisgyerekkel, aki egészen egyszerűen nem volt hajlandó megenni a brokkolit, a karfiolt és a káposztát. Egy friss tanulmány szerint a jelenségről több enzim tehet, amelyek kellemetlen, rossz ízűvé alakítják a zöldségeket - írja a Live Science cikkére hivatkozva a 24.hu.

Az úgynevezett cisztein-liázokat a szájban élő baktériumok állítják elő, ezek az enzimek pedig a káposztában, a brokkoliban és a karfiolban is megtalálhatóak. A cisztein-liázok képesek lebontani az S-metil-L-cisztein-szulfoxid (SMCSO) vegyületet, a folyamat során pedig jellegzetes szagú vegyületek keletkeznek.

Korábbi, felnőtteken végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az enzimek nyálmintában zajló aktivitása befolyásolhatja, mennyi SMCSO bomlik le, ez a folyamat pedig hatással van arra, miként érzékelik az emberek a zöldségek ízét. A kisgyerekek alapvetően sokkal érzékenyebbek a keserű és a savanyú ízekre, szakértők ezért 98 szülőpárost illetve azok 6-8 éves gyermekeit tesztelték.

Az eredmények alapján azon gyerekek, akiknek nyálmintájában több volt az SMCSO-származék, jellemzően kevésbé szerették a különböző káposztaféléket. A fiatalok különösen érzékenynek bizonyultak a dimetil-triszulfidra, egy olyan vegyületre, amely SMCSO és a hús bomlása során jön létre. Az anyag kis koncentrációban még nem szagos, nagy mennyiségben viszont kellemetlen

- írja a 24.hu.

A tanulmány során megállapították azt is, hogy a szülők és gyermekeik nyálmintáiban a rossz szagú vegyületek és baktériumok hasonló arányban voltak jelen, utóbbiak mikrobiológiai összetételét azonban nem elemezték a kutatók.

Forrásunk volt.


Ezek a kutatási eredmények is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek