Kiderült, miért utálják a gyerekek a brokkolit és a karfiolt

Nem azért utálják a gyerekek a brokkolit vagy a karfiolt, mert finnyásak – a dolog sokkal összetettebb, legalábbis ez derül ki egy frissen megjelent tanulmányból.

Biztosan mindenki találkozott már olyan kisgyerekkel, aki egészen egyszerűen nem volt hajlandó megenni a brokkolit, a karfiolt és a káposztát. Egy friss tanulmány szerint a jelenségről több enzim tehet, amelyek kellemetlen, rossz ízűvé alakítják a zöldségeket - írja a Live Science cikkére hivatkozva a 24.hu.

Az úgynevezett cisztein-liázokat a szájban élő baktériumok állítják elő, ezek az enzimek pedig a káposztában, a brokkoliban és a karfiolban is megtalálhatóak. A cisztein-liázok képesek lebontani az S-metil-L-cisztein-szulfoxid (SMCSO) vegyületet, a folyamat során pedig jellegzetes szagú vegyületek keletkeznek.

Korábbi, felnőtteken végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az enzimek nyálmintában zajló aktivitása befolyásolhatja, mennyi SMCSO bomlik le, ez a folyamat pedig hatással van arra, miként érzékelik az emberek a zöldségek ízét. A kisgyerekek alapvetően sokkal érzékenyebbek a keserű és a savanyú ízekre, szakértők ezért 98 szülőpárost illetve azok 6-8 éves gyermekeit tesztelték.

Az eredmények alapján azon gyerekek, akiknek nyálmintájában több volt az SMCSO-származék, jellemzően kevésbé szerették a különböző káposztaféléket. A fiatalok különösen érzékenynek bizonyultak a dimetil-triszulfidra, egy olyan vegyületre, amely SMCSO és a hús bomlása során jön létre. Az anyag kis koncentrációban még nem szagos, nagy mennyiségben viszont kellemetlen

- írja a 24.hu.

A tanulmány során megállapították azt is, hogy a szülők és gyermekeik nyálmintáiban a rossz szagú vegyületek és baktériumok hasonló arányban voltak jelen, utóbbiak mikrobiológiai összetételét azonban nem elemezték a kutatók.

Forrásunk volt.


Ezek a kutatási eredmények is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...