Hasznosítsd a karfiol összes részét, mutatjuk, hogyan

A karfiol sok ízletes ételünk alapját adja, azonban szinte mindig csak a rózsákkal foglalkozunk. Nézzük hát meg a Napi Tipp keretében, mire lehet jó a többi rész!

A karfiol talán nem a legelegánsabb zöldség, és lehet, hogy nem is mindenki kedvence, azonban laktató, és viszonylag költségbarát ételeket alkothatunk belőle, ami viszonylag fontossá teszi a jelenlegi válsághelyzetben. Ilyenkor pedig nem engedhetjük meg magunknak a pazarlást vagy a még használható élelmiszerek kidobását: nézzük hát meg, mi mindenre használható a karfiol összes része!

Hasznosítsd a karfiol összes részét, mutatjuk, hogyan

Kis karfiolanatómia

Amikor megveszünk egy fej karfiolt, az többféleképpen is kinézhet: lehet, hogy több levél van rajta, vagy egyáltalán semennyi, kisebb vagy nagyobb szárrész díszeleghet a végén.

A nagy, zöld leveleket általában levágják (főleg a bolti zöldségnél), mert az könnyen zúzódik, fonnyad, rohad.

A szár pedig általában fásnak, koszosnak tűnhet, természetesen azért, mert az érintkezett a leginkább az anyafölddel, majd pedig a feldolgozólánc különböző elemeivel. Teljesen csupaszon persze ritkán érkeznek a rózsák, nézzük hát, mire jó a többi rész!

A levelek

Valamennyi levelet biztosan fogunk kapni, és ezen a mennyiségen múlik, hogy mihez tudunk majd kezdeni. Ha kevés levelünk van, de jó állapotban (friss, nem fonnyadt, nem száraz), akkor szeleteljük vékony szálakra, és tegyük salátába.

Ha viszonylag nagyobb leveleket kapunk, akkor meg is párolhatjuk őket: kevés olajon, forró serpenyőben, amíg kicsit oda nem kapnak (ízre olyan lesz, mint a káposzta, jól áll neki a karamellizált kesernyés aroma).

Ha szép, egyben maradt leveleink vannak, akár meg is tölthetjük őket: ehhez érdemes először blansírozni a zöldeket, hogy kissé megpuhuljanak. Hússal, gabonás keverékkel vagy zöldségekkel is megpakolhatjuk. Ugyanezek rakott ételbe is kerülhetnek.

A kevésbé szép, esetleg fonnyadt (de nem penészes vagy rohadt!) részekből főzzünk alaplevet.

A szárrész

A karfiol szára kissé kemény dió, azaz pontosabban mondva kemény zöldség: kívülről bőrszerű héj védi, és hajlamos fás lenni belülről. Persze a legtöbbször azért juthatunk vele valamire: a legrosszabb esetben beledobhatjuk egy fazék vízbe más maradékokkal, és alaplevet főzhetünk belőle.

Karalábélevél-krémleves

A zsenge karalábéból készült receptek során nagy hiba kidobni a karalábéleveleket, hiszen ehetőek. Sőt, isteni krémlevest, pesztót vagy más zöldfűszeres kencét készíthetünk ...

El lehet különíteni a szárrészeket:

  • vannak a külső szárrészek: ide tartozik a torzsa és minden vékonyabb szár, ami a leveleket tartja
  • vannak a belső részek: ezek a vaskosabb szárak, amelyek a karfiolrózsákat tartják, de általában levágjuk őket, mert túl hosszúak és lassan puhulnak

A külső részek általában koszosak, ezért érdemes őket alaposan megmosni. Majd essünk nekik egy hámozóval, és fejtsük le róluk az esetleges keményebb, bőrszerű héjat.

A belső rész már puhább, darabokra vágva kerülhet levesbe, főzelékbe, egytálételbe.

A belső szárakat egyszerűen csak meg kell mosni, hámozni nem kell. Ezek sokkal zsengébbek, így nem csak a főzés módszerével hasznosíthatjuk őket: kerülhetnek serpenyős pirított ételekhez (pl. tészta, rizs), vagy egy hámozóval hajszálvékonyra szeletelve salátákba is.

Kínai büfés pirított tészta

A kínai büfék sztrája a pirított, zöldséges tészta, amit egyébként negyed óra alatt is összedobhatsz otthon, házilag! Nagyon extra hozzávaló sem kell bele, talán csak a szezámolaj ...

Hagyományos finomfőzelék

Turós Emil régi szakácskönyvéből származik a recept. Azt gondolom, ha igazán jó finomfőzeléket szeretnénk készíteni, csináljuk csak friss zöldségekből, és ne sajnáljuk az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a maradékmentő tippeket is lesd el:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...