Most készíts kukoricakonzervet!

Sokunk kedvenc csemegéje a kukoricasaláta, ami nem csak majonézzel készülhet! Tudtad, hogy el is rakhatod télire?   

Kukoricakonzerv mindig legyen otthon. Ha nincsen, nem tudunk kukoricasalátát készíteni citromos, fokhagymás dresszinggel, majonézzel, tonhallal, paradicsommal, lilahagymával, sehogy. Pedig a kukoricasaláta, így vagy úgy, nagyon jó kis vacsora lehet.

Kukoricakonzerv sokféle van, és ez most nem a reklám helye, így nem fogom leírni, melyik az, amelyik nekem bevált. Egy biztos, ami drágább, az általában finomabb is, de amelyik olcsóbb, az egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb. Érdemes tesztelni párat és ragaszkodni ahhoz, amelyik bevált.

Rakd el a kukoricát!

Kukoricakonzervet készíteni sem olyan bonyolult, mint amilyennek gondoljuk, ráadásul most aktuális is, mivel szezonja van. Válasszunk feszes és világos szemű kukoricát. Ha egy termelőnél egyszer jó kukoricát vettünk, akkor ott érdemes többet venni és azt elrakni. Főzzük meg a kukoricacsöveket enyhén sós vízben (hideg vízbe rakjuk a kukoricát, és a forrástól számítva 10 perc múlva van készen). Vágjuk le a kukoricaszemeket éles késsel. Vigyázzunk, hogy se a torzsából, se a kezünkből ne vágjunk hozzá! A levágott szemeket tegyük fertőtlenített befőttes üvegbe. Közben a kukorica főzőlevét forraljuk tovább, ízesítsük kevés cukorral, sóval és ecettel (tényleg kevéssel). A levet szűrjük rá a kukoricával telimert üvegekre, tegyük teljesen tele a lével, és zárjuk le az üvegeket, majd helyezzük vízzel teli lábosba és gyöngyöző vízzel dunsztoljuk őket fél órán át, aztán jöhet a száraz dunszt. Másnap, ha kihűltek, mehetnek a kamrába.

Kukoricasaláta-receptek itt >>

Recept: Kukoricasaláta

A kukoricasaláta a lehetőségek tárháza. Egy pár ötletet adok most én is, egyik sem tart tovább 10-15 pernél, mind finom és tényleg a végtelenségig variálható.

  • Fokhagymás, citromos dresszinggel: Öntsük le a kukoricasaláta levét, nyomjunk szét 1-2 gerezd fokhagymát, pár percre sózzuk be, majd keverjük a kukoricához. Locsoljuk meg fél citrom levével, olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
  • Lilahagymás, paradicsomos kukoricasaláta: Vágjunk fel egy közepes fej lilahagymát, sózzuk be 10 percre. Vágjuk kis kockára a paradicsomot. Keverjük a hagymát és a paradicsomot a lecsepegtetett kukoricával össze, balzsamecettel és olívaolajjal locsoljuk meg, sózzuk, borsozzuk. Friss bazsalikommalbolondíthatjukmég meg.
  • Tonhallal: A kukoricát keverjük össze a tonhallal. Ha olajos a tonhalunk, használjuk fel az olaját is, ha nem az, akkor a levét ne tegyük bele. Vágjunk paradicsomot kis kockára, keverjük a salátához. Olívaolajjal, citrommal, sóval, borssal ízesítsük. Tehetünk bele pár szem kapribogyót, kevés petrezselyemmel dobhatjuk fel.
  • Füstöltsajtos, almás: A lecsepegtetett kukoricát keverjük össze apró kockára vágott füstölt sajttal, hámozatlan almával. Vágjunk apróra egy fél fej hagymát és sózzuk le 10 percre. Készítsünk egy majonézt,hígítsukfel tejföllel, öntsük a hagymára, hagyjuk pár percet, hogy jól átvegye az ízét, majd öntsük a salátára, sózzuk, borsozzuk.

Hogyan használd az élesztőt? >>

Mi legyen a tojás sorsa? >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Én fagyasztani szoktam a kukoricát, vagy pedig száraz kukorica akad a piacon, vagy falun.

sardidani

mélyh?teni se rossz, csak nagyon sok helyet foglal a felesleges cs? rész. Szárazon szerintem nem annyira finom leszámítva persze a pattogtatni való kukoricát.

Címlapról ajánljuk

További cikkek