Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Párolt kukorica

Párolt kukorica
Párolt kukorica
10 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Emlékszem a gyermekkori nyarakra, amikor a nagymamám óriási fazékban már reggel feltette főni a kukoricát, némi kukoricahéj kíséretében és pont ebédre készült el.
Így is finom volt nagyon, viszont részemről egy sokkal gyorsabb elkészítési módot alkalmazok. Az Egyesült Államokban láttam, hogy a kukoricát néhány perc alatt, épphogy megpárolják. Így a kukorica rendkívül friss, szinte roppanós marad, vagyis olyan, amilyennek a legtöbb zöldséget szeretem.

hozzávalók / 2 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kukorica héját és haját eltávolítjuk.
  2. Egy lábas aljába fél centi vizet engedünk, beletesszük a kukoricát.
  3. Közepesnél kicsit erősebb lángon, lefedve öt-hat percig melegítjük, közben néhányszor megforgatjuk a kukoricacsöveket.
  4. A lábasból kivéve kevés vajjal megkenjük, sózzuk és forrón fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 60 162
elküldve: 6
receptkönyvben: 292
elkészítve: 19/21
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
adag: 2 főre
mikor: ebéd

egyéb elnevezések

főtt kukorica percek alatt, gyors kukorica, főtt csemegekukorica, villám kukorica, párolt kukorica

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cemona
Cemona Tue, 2015-08-25 20:18

Kipróbáltam, mert én is untam a hosszas főzőgetést és szuperul bevállt, nagyon finom!
Köszi a receptet :)

b-n
b-n Sat, 2015-07-11 11:36

Szerintem az otthon készített kukoricával egyetlen, de óriási gond van: képtelenség megvárni, míg ehetőre hűl… :)

gablen
gablen Sun, 2015-07-19 13:28

ó igen, ezért szoktam én néha hideg vízbe tenni, hogy hamarabb ehessem :)

niki371
Niki. / niki371 Tue, 2012-07-17 07:36

Tényleg sokan órákig főzik a kukoricát? 8-10 csővel mikor főzök 6-7 literes edénybe forrástól számított 15-20 perc, jó tejes és ropogós marad... El se tudom képzelni milyen ha órákig főzzük...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-21 10:40

Én leveszem a leveleit,de egy párat beleteszek a vizbe.Ezen kivül nemcsak sóval,hanem cukorral együtt főzöm meg(1mk só,1 kk cukor).Forrástól számitott 5 perc után kiveszem,egy hőállő tálba teszem,picit megsózóm,és lefedem még pár percre alufóliával.
Mennyei :))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-29 09:42

kb. 10 percig főztem, tényleg finom, roppanós lett, a főzővízben bent hagytam a leveleket is,a kukorica alá és fölé is tettem, egy kis sót+ szőlőcukrot is. Kipróbáltam vajjal is, nem rossz, de maradok a hagyományosnál.

tuncsi77
tuncsi77 Tue, 2010-09-28 17:22

Én nem akartam elhinni,hogy 5 perc alatt megfő!Kipróbáltam és én még ilyen finom kukoricát nem ettem!Végre nem kell órákig főzni,és még az íze is intenzívebb!Köszönöm a tippet!!!

zsu83
zsu83 / zsu83 Mon, 2010-07-19 22:39

jolcihoz tudnék csatlakozni...
Forrásban lévő só nélküli!!! vízben 6-8 perc alatt megfő az édes amerikai csemegekukorica...
(Anno azért kellett annyit főzni, mert az takarmánykukorica volt.)
Sokszor nem hitték el a piacon a vevők, hogy pár perc alatt megpuhul- ekkor mindig mondtuk , hogy kóstolják meg nyersen: finom, friss, lédús, édes így is!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-07-13 12:52

Régen mindíg sokáig főzték a kukoricát/levelével együtt,valóban jobb ízű/ mert szinte egyáltalán nem lehetett hozzájutni ,a ma szinte mindenhol kapható extra édes,pár percig fövő hibridekhez.Ezért nemes egyszerűséggel takarmány kukoricát főztek, ami ugyan édesnek egyáltalán nem mondható de miután órákig főzték megpuhult és jó kis rágcsa lett belőle. Sokáig árultam magunk termesztette csem.kukoricát és a vásárlók mindíg megkérdezték,hogy mit rakok a vízbe?Cukrot,mézet,vaníliát?Pedig nem raktam semmit,ezek természetesen ilyen ízűek,és mindíg 6 percig főztem.A vajat még nem próbáltam,de el nem ronthatja.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-06-26 18:16

Én sokáig szoktam főzni (30-60 perc), de újabban rájöttem ha a héját alulra teszem, fölé pedig a félbe tört csöveket, akkor lesz a legfinomabb... Asszem holnap veszek is pár csövet, pont mostanában jelent meg a piacon.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-06-25 08:28

Minek rá a vaj?? Szerintem fölösleges...

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-07-12 22:46

Jelentem, ma kipróbáltuk, siker Frankfurtban is. Alig hittem a szememnek, hogy ennyire hamar készen van. Mire mindent kipakoltam az asztalra, megterítettem, előkészítettem a vacsit, már készen is volt. Csuda klassz! Mondjuk én az egyiken kiváncsiságból rajta hagytam a héját is.
Egyből hívtam anyut, elújságoltam neki, hogy mire bukkantam!
Sokkal finomabb volt, mint az amit órákig főznek fazékban vagy kuktában. Olyan friss...igazi hazai roppanós szemű... ;-)
Orange, próbáld ki még forrón ráolvasztott vajjal és aztán sózd. Isteni! Hidd el, csak az mondja, hogy felesleges, aki még nem próbálta ki. :-)
Petra, köszönjük szépen a receptet! Marad.
Eszter&Achi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-05-14 11:21

Én is levelével főzöm meg, és forrástól számított 5 perc eltettével elzárom. Finom, friss, zsenge...HHHmmm. Imádom! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2008-10-15 03:24

Véleményem szerint, ha a kukoricával együtt megfőzzük a levelét is, a főtt kukorica csak még finomabb. Én soha sem dobom ki a levelét, de leszedem a csőről és azt is beleteszem a fazékba.

Bunny
Bunny Fri, 2008-08-29 13:27

Én sem vagyok mikró híve, de kénytelen kelletlen ráfanyadolom időnként, mivel melóhelyen nincs tűzhely, vagy villany rezsó, csak egy mikró. :)

tszandi
Szandi / tszandi Wed, 2010-10-20 16:31

ugyan ebből az okból kifolyólag én is a mikrós változatot csinálom. Csak én minden levelet rajt hagyok, nem teszek alája vizet, és 3-4 perc alatt kész :)

petra
Petra / petra Fri, 2008-08-29 09:43

köszi a tippet! így is biztosan nagyon finom:-)
(részemről a mikrohullámű sütőt nem igazán szeretem:-( )

Bunny
Bunny Thu, 2008-08-28 21:24

Én mikróban szoktam, csak az utolsó leveleket hagyom a csövön, egy tányérra teszem a kukoricát, kanálnyi vizet alá, frissentartó fóliával lefedem, egy lukat teszek rá, és 5-8 perc elég is neki. Sokkal jobb, mint az órákig főtt, szintén roppanós, és megmarad az íze is. :)

szabici
szabici Fri, 2012-07-13 12:42

Köszönöm az ötletet!
Én egy mikrós cumisüveg-sterilizálóban csináltam (lányomnak már nem kell sterilizálni :D), 8 perc alatt kész lett. Én ilyen finom főtt kukoricát még nem ettem! A férjemnek, és a lányunknak is nagyon ízlett!

166
csöves kukorica 2 db
0 ízlés szerint
vaj 1 ek