Miért híznak a nők a menopauza alatt?

A hajhullás mellett a súlygyarapodás a menopauza egyik nemkívánatos tünete.

A menopauza idején a súlygyarapodást a szervezetben lejátszódó biológiai változások okozzák. A menopauza során a nők súlyának növekedése hormonális okokra vezethető vissza. Az ösztrogénről tudjuk, hogy hatással van mind az anyagcserére, mind a testsúlyra, így a menopauza alatti változó ösztrogénszint hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. Ezt súlyosbíthatja ízületi fájdalom vagy krónikus fáradtság, amelyek érthető módon korlátozhatják a testmozgást vagy az étkezési szokásokat.

Előzzük meg, mozogjunk!

A menopauza alatti súlygyarapodást életmódváltással a legegyszerűbb megelőzni vagy kordában tartani. A rendszeres testmozgás például pozitív hatással lehet mind a testsúlyra, mind az általános közérzetre. Az teljesen normális, ha a menopauza idején nem érzi magát jól egy nő, hiszen sok változás történik hormonálisan a szervezetben, és ezek rengeteg tünettel járhatnak.

Ha valaki olyan mozgásformát talál, amely örömet okoz, és mozgásba lendíti, akkor az valódi változást hozhat a mindennapokban nemcsak a test, hanem az elme számára is. A menopauza alatt kulcsfontosságú az aktivitás - legyen az úszás, jóga vagy tánc. Nemcsak a testsúly karban tartása miatt fontos a sport, hanem abban is segít, hogy erősnek érezze magát az ember. Továbbá, mivel a menopauzán átesett nők esetében fokozott a csontritkulás kockázata az ösztrogén csökkenése miatt, a rendszeres testmozgással elősegítik az ízületek és csontok egészségének megőrzését.

Helyes táplálkozás, kevés stressz

A menopauza alatti stressz kezelése és a helyes étrend is hozzájárul az ideális súly megtartásához. Aki feszült, annak megváltoznak az étkezési szokásai, ez pedig hosszú távon ugyancsak súlygyarapodáshoz vezethet. Aki stresszes, az nagy eséllyel gyakrabban nyúl a kávé vagy a cukros ételek után. A koffein hőhullámokat válthat ki egyeseknél, még a cukorral készült, magas glikémiás indexű feldolgozott ételek, a fehér kenyér, tésztafélék, a kekszek súlyosbíthatják a menopauza tüneteit. Vannak nők, akiknek érdemes kerülni a fűszeres ételeket, mert egyes tanulmányok szerint ezek fogyasztása növelheti a hőhullámokat és a szorongást.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek