Ételek, amiket 50 felett sokkal többször kellene enned

Ha ezeket az ételeket esszük, akkor többek között a menopauza kellemetlen tünetein is javíthatunk.

A menopauza rengeteg kellemetlen testi tünettel jár, és nők többsége lelkileg is megszenvedi ezt az időszakot, ami akár hosszú évekig is elhúzódhat. A hormonrendszer egyensúlyának felborulása, az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenése mellett olyan tüneteket is tapasztalhatunk, mint például a hőhullámok, alvászavarok vagy vizelettartási problémák.

A hormonrendszer egyensúlyát támogathatjuk ételekkel is, természetesen a megfelelő étrendkiegészítők mellett. Különösen azoknak érdemes ebben az időszakban odafigyelniük még inkább a táplálkozásra, akik genetikailag hajlamosabbak a szívbetegségre, vagy veszélyeztetettek csontritkulás szempontjából.

Mutatjuk, melyek azok az ételek, amelyekből többet kéne enned, ha a változó korba értél:

Fehérjében gazdag ételek

Az ösztrogén csökkenésével sajnos az izomtömeg és a csontsűrűség is csökkenhet, azért is fontos, hogy elegendő fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe. Körülbelül 1-1,2 gramm fogyasztása javasolt testtömeg-kilogrammonként. A húsételekben, halakban illetve hüvelyesekben rengeteg fehérje található, így bátran fogyaszthatjuk őket.

Magvak

A különböző magvak is segítenek abban, hogy pótoljuk az omega-3 és omega-6 zsírsavakat. A lenmag az egyik legjobb forrás, de a kendermagban és a chiában is megtalálhatóak. Keverjük őket joghurtba, salátákba, müzlikbe vagy esetleg a reggeli omlettbe.

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak védik a szívet, és egy kutatás szerint rendszeres fogyasztásukkal a hőhullámok is csökkenthetők. Az omega-3-at pótolhatjuk kapszulában, de a legtöbb halban is megtalálható, különösen a lazacban.

Teljes kiőrlésű gabonák

Mivel a teljes kiőrlésű pékáruknak magas a rosttartalmuk, így hozzájárulnak az emésztőszervek megfelelő működéséhez. Emellett tele vannak B-vitaminnal, ami védi az idegrendszert, sőt, egy kutatás szerint 20-30%-kal csökkentik a szív- és cukorbetegség kockázatát a finomított szénhidrátokhoz képest.

Gyümölcsök

A különböző gyümölcsök és zöldségek fogyasztását ebben a korban sem lehet elhanyagolni, mivel rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. A piros bogyós gyümölcsök védik a szívet, és egy kutatás során kiderült, hogy a menopauzán áteső nők vérnyomását is csökkentik.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

fotó: getty

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...