Ételek, amiket 50 felett sokkal többször kellene enned

Ha ezeket az ételeket esszük, akkor többek között a menopauza kellemetlen tünetein is javíthatunk.

A menopauza rengeteg kellemetlen testi tünettel jár, és nők többsége lelkileg is megszenvedi ezt az időszakot, ami akár hosszú évekig is elhúzódhat. A hormonrendszer egyensúlyának felborulása, az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenése mellett olyan tüneteket is tapasztalhatunk, mint például a hőhullámok, alvászavarok vagy vizelettartási problémák.

A hormonrendszer egyensúlyát támogathatjuk ételekkel is, természetesen a megfelelő étrendkiegészítők mellett. Különösen azoknak érdemes ebben az időszakban odafigyelniük még inkább a táplálkozásra, akik genetikailag hajlamosabbak a szívbetegségre, vagy veszélyeztetettek csontritkulás szempontjából.

Mutatjuk, melyek azok az ételek, amelyekből többet kéne enned, ha a változó korba értél:

Fehérjében gazdag ételek

Az ösztrogén csökkenésével sajnos az izomtömeg és a csontsűrűség is csökkenhet, azért is fontos, hogy elegendő fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe. Körülbelül 1-1,2 gramm fogyasztása javasolt testtömeg-kilogrammonként. A húsételekben, halakban illetve hüvelyesekben rengeteg fehérje található, így bátran fogyaszthatjuk őket.

Magvak

A különböző magvak is segítenek abban, hogy pótoljuk az omega-3 és omega-6 zsírsavakat. A lenmag az egyik legjobb forrás, de a kendermagban és a chiában is megtalálhatóak. Keverjük őket joghurtba, salátákba, müzlikbe vagy esetleg a reggeli omlettbe.

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak védik a szívet, és egy kutatás szerint rendszeres fogyasztásukkal a hőhullámok is csökkenthetők. Az omega-3-at pótolhatjuk kapszulában, de a legtöbb halban is megtalálható, különösen a lazacban.

Teljes kiőrlésű gabonák

Mivel a teljes kiőrlésű pékáruknak magas a rosttartalmuk, így hozzájárulnak az emésztőszervek megfelelő működéséhez. Emellett tele vannak B-vitaminnal, ami védi az idegrendszert, sőt, egy kutatás szerint 20-30%-kal csökkentik a szív- és cukorbetegség kockázatát a finomított szénhidrátokhoz képest.

Gyümölcsök

A különböző gyümölcsök és zöldségek fogyasztását ebben a korban sem lehet elhanyagolni, mivel rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. A piros bogyós gyümölcsök védik a szívet, és egy kutatás során kiderült, hogy a menopauzán áteső nők vérnyomását is csökkentik.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

fotó: getty

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...