Ételek, amiket 50 felett sokkal többször kellene enned

Ha ezeket az ételeket esszük, akkor többek között a menopauza kellemetlen tünetein is javíthatunk.

A menopauza rengeteg kellemetlen testi tünettel jár, és nők többsége lelkileg is megszenvedi ezt az időszakot, ami akár hosszú évekig is elhúzódhat. A hormonrendszer egyensúlyának felborulása, az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenése mellett olyan tüneteket is tapasztalhatunk, mint például a hőhullámok, alvászavarok vagy vizelettartási problémák.

A hormonrendszer egyensúlyát támogathatjuk ételekkel is, természetesen a megfelelő étrendkiegészítők mellett. Különösen azoknak érdemes ebben az időszakban odafigyelniük még inkább a táplálkozásra, akik genetikailag hajlamosabbak a szívbetegségre, vagy veszélyeztetettek csontritkulás szempontjából.

Mutatjuk, melyek azok az ételek, amelyekből többet kéne enned, ha a változó korba értél:

Fehérjében gazdag ételek

Az ösztrogén csökkenésével sajnos az izomtömeg és a csontsűrűség is csökkenhet, azért is fontos, hogy elegendő fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe. Körülbelül 1-1,2 gramm fogyasztása javasolt testtömeg-kilogrammonként. A húsételekben, halakban illetve hüvelyesekben rengeteg fehérje található, így bátran fogyaszthatjuk őket.

Magvak

A különböző magvak is segítenek abban, hogy pótoljuk az omega-3 és omega-6 zsírsavakat. A lenmag az egyik legjobb forrás, de a kendermagban és a chiában is megtalálhatóak. Keverjük őket joghurtba, salátákba, müzlikbe vagy esetleg a reggeli omlettbe.

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak védik a szívet, és egy kutatás szerint rendszeres fogyasztásukkal a hőhullámok is csökkenthetők. Az omega-3-at pótolhatjuk kapszulában, de a legtöbb halban is megtalálható, különösen a lazacban.

Teljes kiőrlésű gabonák

Mivel a teljes kiőrlésű pékáruknak magas a rosttartalmuk, így hozzájárulnak az emésztőszervek megfelelő működéséhez. Emellett tele vannak B-vitaminnal, ami védi az idegrendszert, sőt, egy kutatás szerint 20-30%-kal csökkentik a szív- és cukorbetegség kockázatát a finomított szénhidrátokhoz képest.

Gyümölcsök

A különböző gyümölcsök és zöldségek fogyasztását ebben a korban sem lehet elhanyagolni, mivel rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. A piros bogyós gyümölcsök védik a szívet, és egy kutatás során kiderült, hogy a menopauzán áteső nők vérnyomását is csökkentik.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

fotó: getty

Címlapról ajánljuk

További cikkek