Menopauza-diéta: ételek, amiket enni kell, és amiket kerüljünk

A menopauza egy természetes folyamat, amely a nő menstruációs ciklusának természetes végét jelöli.

A menopauza előtti években a nők sokat tehetnek a tünetek megelőzéséért vagy a meglévő tünetek csökkentéséért az étrendjükön keresztül, úgy, hogy megadják a testüknek a létfontosságú tápanyagokat. Jó, ha gyakran fogyasztanak olajos halat (lazac, makréla, hering és szardínia), dióféléket, magvakat, különösen chiamagot és lenmagot. Ezek az esszenciális zsírok fontos szerepet játszanak a hangulat szabályozásában. Létfontosságúak a bőr olajtermeléséhez is, segítenek megtartani a hidratáltságot. Jó, ha az étrenden keresztül sikerül bevinni az omega 3-at, de ha úgy adódik, hogy valakinek pótlásra van szüksége, érdemes szakemberrel konzultálni a mennyiségről.

A fitoösztrogének különféle magokban, diófélékben, gyümölcsökben, szójában, zabban, árpában, hüvelyesekben és gyógynövény-kiegészítőkben, például vörös lóhere találhatók meg. A kutatások szerint fitoösztrogének segíthetnek a menopauza idején a nőknek azáltal, hogy ösztrogén-szerű hatásokat váltanak ki a szervezetben - bár ezek a hatások igen gyengék.

A változó korban a nőknek szükségük van elegendő kalciumra , D- vitaminra és K2- vitaminra. Az ösztrogénszinttel együtt csökkenhet a csontsűrűség, és ez hozzájárulhat a csontritkuláshoz. A kalciumforrások közé tartoznak a tejtermékek, a zöld leveles zöldségek (például kelkáposzta, spenót és káposzta), a diófélék és a magvak.

A D-vitamin a megfelelő kalciumfelszívódáshoz szükséges. A kollagéntermelést C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával támogathatjuk. A B-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a hús, baromfi, élesztőkivonat, dió, hüvelyesek, spárga, brokkoli, spenót, banán és burgonya, ez a vitamin a hangulatingadozás ellen jót tehet.

Ezeket az ételeket érdemes kerülni

Az alkohol és a koffein hőhullámokat válthat ki a menopauzán áteső nőknél. Egy másik tanulmány szerint viszont a koffein segíthet csökkenteni a hőhullámok gyakoriságát. Jó ötlet megnézni, hogy kire hogy hat az ital, és annak tükrében dönteni a fogyasztásáról. A hozzáadott cukorral készült, magas glikémiás indexű feldolgozott ételek, például fehér kenyér, tészta, sütemények és kekszek, súlyosbíthatják a menopauza tüneteit. Gyakran javasolják, hogy a menopauzán áteső nők kerüljék a fűszeres ételeket, mert egyes tanulmányok szerint ezek fogyasztása növelheti a hőhullámokat vagy a szorongást. Ennek alátámasztására azonban kevés bizonyíték áll rendelkezésre.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...