Ezek a jelei annak, hogy változókorba léptél

Furcsa változásokat észlelsz a testedben? Lehet, hogy közeledik a klimax ideje.  

Kevesebb energiád van, mint volt? Könnyebben hízol? Előfordul, hogy ok nélkül ideges vagy? Rosszabbul alszol, és nappal nehezebben koncentrálsz? Ezek a tünetek mind annak a jelei, hogy a perimenopauzába érkeztél, ami a negyvenes éveink elejétől fogva már teljesen normális jelenség.

A hormonális változások már 4-10 évvel a klimax előtt is elkezdődhetnek, de ilyenkor még menstruálnak a nők, sőt akár teherbe is eshetnek. Az időszak elején még rendszeres a menstruáció, a vége felé pedig egyre rendszertelenebb, míg végül klimaxba lépünk, és teljesen elmarad.

Több fehérje, kevesebb szénhidrát

A szervezet átállása lassan, azaz először észrevétlenül kezdődik el, így sokaknak fel sem tűnik, hogy ez okozza a kellemetlen tüneteket. A testet a hormonális változások nagyon megterhelik, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitaminnal és ásványi anyagokkal lássuk el. A szakemberek azt javasolják, hogy minden nap fogyasszunk fehérjében gazdag ételeket is, hiszen a szénhidrátra kevésbé lesz szükségünk, hacsak nem mozgunk, és nem akarunk hízni.

Előfordulhat, hogy álmunkban leizzadunk, és ezért nem elég pihentető az alvásunk. Ennek a következménye aztán a súlygyarapodás, a stressztűrőképesség és a teljesítmény csökkenése. Meglepő, de ezen a 100%-os meggylé is segíthet, mely gazdag az elalváshoz szükséges melatoninban és gyulladáscsökkentő hatása is van, mely szintén fontos ahhoz, hogy a szervezetünk optimálisan működjön.

A gyors hangulatváltozás mögött is lehetnek hormonális okok

Ezeken az segíthet, ha adaptogén, azaz az idegrendszerre is ható növényeket fogyasztunk. Ilyenek például a ginzeng, a maca, az ashwagandha és a reishi, melyeket szaküzletekben szerezhetünk be.

Edzés

Mivel a korral az anyagcserénk is átalakul, nehezebb lesz a súlyunkat tartani, ezért ilyenkor fontos, hogy izmot építsünk, ami önmagában felgyorsítja az anyagcserénket. Ehhez súlyzós edzéseket kell végezni, valamint megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztani.

A hormonális változásoknak azonban úgy lehet a legkönnyebben ellentartani, ha tudatosítjuk magunkban, hogy valójában semmi gond nincsen, csupán a testünk változik meg némiképp, és ez teljesen normális folyamat. Ha ennek tudatában jobban odafigyelünk magunkra, egészségesen táplálkozunk és sokat mozgunk, akkor gond nélkül vehetjük az apró akadályokat és kellemetlenségeket.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek