7 alapanyag, amivel kiválthatod a citromot a konyhában

A salátaöntetektől a süteményekig, a savanykás citrom sok helyen felbukkan a konyhában. Na de mi van akkor, ha épp nincs kéznél? Ezzel a 7 alapanyaggal tudod helyettesíteni.

A citrom leve nemcsak a teába jó, mennyei citromos süteményeket lehet vele készíteni, de mehet akár a lazacra is és így tovább. Azonban van, hogy hiba csúszik a gépezetbe, és bár szükséged lenne rá, nincs otthon citrom. Aggodalomra semmi ok, mert hét különböző alapanyaggal is tudod helyettesíteni a citromot a hasonló végeredmény érdekében. Mutatjuk, melyek ezek!

7 alapanyag, amivel kiválthatod a citromot a konyhában

Ecet

Ha pácokról, salátaöntetekről és sós szószokról van szó, a citromlé hozza azt a savasságot, amitől a hús puha lesz, a gabonasaláták pedig szinte megszólalnak. Hasonló savasságot és ízt képviselnek a fehérbor-, sherry- vagy pezsgőecetek is. Helyettesíts egy evőkanál citromlevet másfél teáskanál ecettel a sós ételekben – de ne használj persze ecetet citromlé helyett az édes citromos receptekben!

Citromkivonat

A citromkivonat az ízhősöd lehet, ha citromos desszertekről, épp süteményekről vagy citromos mákos muffinokról van szó. Gyakorlatilag örökké eláll a szekrényben, és igazán kirobbanó íze van. Minden két evőkanál citromlé helyett egy teáskanál citromkivonat mehet, vagy a sütési receptben előírt citromhéjhoz másfél teáskanál citromkivonat szükséges.

Szárított citromhéj

A szárított citromhéj helyettesíteni tudja a friss citromhéjat salátaöntetekben és gyors kenyerekben. Robusztus ízének köszönhetően sokkal kevesebb szárított citromhéjra lesz szükséged, mint a frissből. Ha a recept egy evőkanál citromhéjat ír, csak egy teáskanál szárított citromhéjat adj az ételhez.

Lime

Nem árulunk el nagy titkot, hogy akár más citrusfélékkel is helyettesítheted a citromot. A lime például édes és kesernyés ételekben is működik beugróként a citrom helyett, így pácokban, szószokban és desszertekben is.

A citrom helyett a lime-ot 1:1 arányban adagolhatod az ételhez, akár a levéről, akár a héjáról van szó.

Narancs

A narancs is egy citrus, így szintén játszik, ha a citrom helyettesítéséről van szó, azonban fontos szem előtt tartani, hogy a narancs sokkal édesebb, mint a sárga társa, így nem ugyanazt a fanyar ízt adja, bár hasonló savas hatást fejt ki az ételekben. Itt is 1:1 arányú helyettesítéssel kezdj, aztán ha narancsosabb, édesebb ízre vágysz, adj még hozzá belőle.

Grapefruit

A grapefruitokat általában kevéssé használják ki a konyhában, de savanyú íze miatt remekül megállja a helyét a citrom mellett az édes és sós receptekben egyaránt. A grapefruitlé különösen finom salátaöntetekben. Ha citromot grapefruittal akarod pótolni, egy az egyben megteheted, ahogy az előbb is.

Fehérbor

A citrom helyett a fehérbor kellemes savakat kínálhat a főtt sós ételekben – különösen jó a tenger gyümölcseihez és a csirkehúshoz készült szószokhoz. A citromlé helyett válassz száraz fehérbort, és kezdetnek adagold 1:1 arányban az ételhez. És bár a fehérboros szelet piaci rést töltene meg valószínűleg, azért mi maradunk a házi citromszeleteknél – ahogy az ecet esetében is, az édes ételeknél mellőzd a bor használatát!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden napra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek