A párolt zöldség sikere az olaj hőmérsékletén áll vagy bukik

A párolt zöldség készítése nem egy olyan manőver, amiről túl sokat lehetne beszélni: elejétől a végéig egy elronthatatlan művelet. Persze ettől még nem mindegy, hogy mit csinálunk, például az olajjal.

Párolt zöldséget mindössze három dologból készíthetünk: csak zöldség, olaj és fűszer kell hozzá. Mind az első, mind az utolsó teljesen személyes preferenciákon múlik, és őszintén nem oszt, nem szoroz a végeredmény tekintetében, így az egyetlen komponens, amiről érdemes beszélni az az olaj. Egészen pontosan arról érdemes beszélni, hogy a párolt zöldséget mindig forró olajon kell-e kezdeni.

A párolt zöldség sikere az olaj hőmérsékletén áll vagy bukik

Miért nem mindegy az olaj hőmérséklete?

Mint az elsőszámú zsiradék a konyhában, az olaj rengeteg különböző étel elkészítéséhez szükséges. És persze nem minden helyzetben viselkedik ugyanúgy, bár épp erre is van szükségünk: hogy különböző főzési folyamatok során különböző hatást érjünk el vele.

A bő olajban sütés, a pirítás, a brazírozás, a konfitálás és a párolás is mind zsiradékon, olajon történik, mégis teljesen más ételek, ízek és textúrák születnek belőlük.

A különbségek pedig legtöbbször egy dologra vezethetők vissza: az olaj és az alapanyagok érintkezésére. Vagyis arra, hogy az adott hőmérsékletű olajban hogyan viselkednek az ételek. Például a párolt zöldségek.

Mi történik, ha forró olajon kezdünk?

Egészen valószínű, hogy eddig egyszer sem kérdőjeleztük meg a párolt zöldség készítésének módját, és a következőket tettük: olajat hevítettünk egy serpenyőben, majd, amikor már elég forró volt, beledobtuk és megpároltuk a zöldségeket.

Ez a módszer akkor előnyös, ha minél gyorsabban, minél inkább hirtelen szeretnénk megfőzni a zöldségeket. Ilyenkor megpuhulnak, de nem főnek szét, megtartják kellemesen és természetesen édeskés ízüket.

Ha egyszerű zöldségköretet, salátát vagy valamilyen pirított, stir fry ételt készítünk, akkor a forró olajos párolás lesz számunkra a kedvező.

Mi történik, ha nem forró olajon kezdünk?

Ellenkező esetben úgy is párolhatunk, hogy az olajat nem forrósítjuk fel, mielőtt beledobnánk a különböző zöldségeket. Ilyenkor mind a zsiradék, mind a párolódó alapanyagok egyszerre hevülnek fel, ami több dolgot is jelent.

Egyrészt azt, hogy (amennyiben azonos szinten tartjuk a hőmérsékletet), a zöldségek külseje és belseje egyszerre fog megsülni, azaz sokkal ropogósabbak lesznek a különböző darabok. Tehát itt nem a hirtelen párolt zöldségek szinte nyers, zsenge állagát fogjuk elérni, hanem egy fokkal pirultabb, ropogósabb textúrát.

Másrészt azt is, hogy oda kell figyelnünk, nehogy teljesen kiszárítsuk, neadjisten megégessük a zöldségeinket. Ne hagyjuk magára az edényt, és folyamatosan tartsuk szemmel az olaj színét és a benne párolódó darabok viselkedését.

Ez a kicsit erőteljesebb módszer kiváló lehet akkor, ha feltétként vagy ehető díszítéséként készítünk zöldséget, aminél nem árt, ha egy kicsit izgalmasabb, ropogósabb lesz az állag.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Segítséget nyújtunk minden konyhai feladathoz, művelethez, alapanyaghoz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...