A párolt zöldség sikere az olaj hőmérsékletén áll vagy bukik

A párolt zöldség készítése nem egy olyan manőver, amiről túl sokat lehetne beszélni: elejétől a végéig egy elronthatatlan művelet. Persze ettől még nem mindegy, hogy mit csinálunk, például az olajjal.

Párolt zöldséget mindössze három dologból készíthetünk: csak zöldség, olaj és fűszer kell hozzá. Mind az első, mind az utolsó teljesen személyes preferenciákon múlik, és őszintén nem oszt, nem szoroz a végeredmény tekintetében, így az egyetlen komponens, amiről érdemes beszélni az az olaj. Egészen pontosan arról érdemes beszélni, hogy a párolt zöldséget mindig forró olajon kell-e kezdeni.

A párolt zöldség sikere az olaj hőmérsékletén áll vagy bukik

Miért nem mindegy az olaj hőmérséklete?

Mint az elsőszámú zsiradék a konyhában, az olaj rengeteg különböző étel elkészítéséhez szükséges. És persze nem minden helyzetben viselkedik ugyanúgy, bár épp erre is van szükségünk: hogy különböző főzési folyamatok során különböző hatást érjünk el vele.

A bő olajban sütés, a pirítás, a brazírozás, a konfitálás és a párolás is mind zsiradékon, olajon történik, mégis teljesen más ételek, ízek és textúrák születnek belőlük.

A különbségek pedig legtöbbször egy dologra vezethetők vissza: az olaj és az alapanyagok érintkezésére. Vagyis arra, hogy az adott hőmérsékletű olajban hogyan viselkednek az ételek. Például a párolt zöldségek.

Mi történik, ha forró olajon kezdünk?

Egészen valószínű, hogy eddig egyszer sem kérdőjeleztük meg a párolt zöldség készítésének módját, és a következőket tettük: olajat hevítettünk egy serpenyőben, majd, amikor már elég forró volt, beledobtuk és megpároltuk a zöldségeket.

Ez a módszer akkor előnyös, ha minél gyorsabban, minél inkább hirtelen szeretnénk megfőzni a zöldségeket. Ilyenkor megpuhulnak, de nem főnek szét, megtartják kellemesen és természetesen édeskés ízüket.

Ha egyszerű zöldségköretet, salátát vagy valamilyen pirított, stir fry ételt készítünk, akkor a forró olajos párolás lesz számunkra a kedvező.

Mi történik, ha nem forró olajon kezdünk?

Ellenkező esetben úgy is párolhatunk, hogy az olajat nem forrósítjuk fel, mielőtt beledobnánk a különböző zöldségeket. Ilyenkor mind a zsiradék, mind a párolódó alapanyagok egyszerre hevülnek fel, ami több dolgot is jelent.

Egyrészt azt, hogy (amennyiben azonos szinten tartjuk a hőmérsékletet), a zöldségek külseje és belseje egyszerre fog megsülni, azaz sokkal ropogósabbak lesznek a különböző darabok. Tehát itt nem a hirtelen párolt zöldségek szinte nyers, zsenge állagát fogjuk elérni, hanem egy fokkal pirultabb, ropogósabb textúrát.

Másrészt azt is, hogy oda kell figyelnünk, nehogy teljesen kiszárítsuk, neadjisten megégessük a zöldségeinket. Ne hagyjuk magára az edényt, és folyamatosan tartsuk szemmel az olaj színét és a benne párolódó darabok viselkedését.

Ez a kicsit erőteljesebb módszer kiváló lehet akkor, ha feltétként vagy ehető díszítéséként készítünk zöldséget, aminél nem árt, ha egy kicsit izgalmasabb, ropogósabb lesz az állag.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Segítséget nyújtunk minden konyhai feladathoz, művelethez, alapanyaghoz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek