Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Reszeljük-e a citrom héját? Itt a válasz! - 7 citromos finomságot hoztunk a kánikulára

Savanykás íze miatt a citrom az egyik legvonzóbb gyümölcs a kánikulában. De mi a helyzet a héján található növényvédő szerekkel? 

Mi lehet frissítőbb a forró nyári délutánokon, mint egy citromfagyi, a bodzaszörp szódával vagy egy jeges limonádé? A közös bennük a citrom, ami a kánikulában az egyik legvonzóbb gyümölcs, nem csak a levét, a héját is előszeretettel használjuk süteményekhez, egész évben.

De mi a helyzet a citrusfélék héján található növényvédő szerekkel? A citromokat, narancsokat általában éretlenül szüretelik le a termelő országokban, és amíg eljutnak hazánkba, addig nagy utat tesznek meg, “beérnek”, és annak érdekében, hogy az utaztatás során ne veszítsenek frissességükből, gombaölő szerekkel, viasszal kezelik a felületüket. Ezt a forgalmazónak minden esetben fel kell tüntetnie magyar nyelven a termék csomagolásán: a címkének tartalmaznia kell a növényvédő szer pontos megnevezését, azt, hogy bevonták-e a gyümölcs felületét viasszal, és a citrusféle pontos fajtamegjelölését is.

Ez is érdekelhet!

Hogyan tároljuk helyesen a citromot?

Ezen túl azt is tudnia kell a fogyasztónak, hogy a citrusféle héja alkalmas-e emberi fogyasztásra.  A legtöbb esetben a kezelt citrusfélék sajnos már nem megfelelőek arra, hogy a kedvenc receptjeinkben felhasználjuk őket. Ezekre az esetekre érdemes előre csomagolt organikus citromhéjat venni, vagy a garantáltan kezeletlen bio gyümölcsöket választani. A bio minősítés garancia arra, hogy a termés nem találkozott növényvédő szerekkel, így bátran reszelheted őket a hétvégi túrós sütibe! Természetesen az organikus egyben drágább is, de a nagyobb áruházláncoknál gyakran akciósak, ilyenkor jó ötlet többet venni belőlük, hűtőben tárolva 1-2 hétig elállnak.

Te sima vagy kezeletlen (bio) citrusféle héját használod a süteményekhez, szörphöz, fagyihoz?

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!