Reszeljük-e a citrom héját? Itt a válasz! - 7 citromos finomságot hoztunk a kánikulára

Savanykás íze miatt a citrom az egyik legvonzóbb gyümölcs a kánikulában. De mi a helyzet a héján található növényvédő szerekkel? 

Mi lehet frissítőbb a forró nyári délutánokon, mint egy citromfagyi, a bodzaszörp szódával vagy egy jeges limonádé? A közös bennük a citrom, ami a kánikulában az egyik legvonzóbb gyümölcs, nem csak a levét, a héját is előszeretettel használjuk süteményekhez, egész évben.

De mi a helyzet a citrusfélék héján található növényvédő szerekkel? A citromokat, narancsokat általában éretlenül szüretelik le a termelő országokban, és amíg eljutnak hazánkba, addig nagy utat tesznek meg, “beérnek”, és annak érdekében, hogy az utaztatás során ne veszítsenek frissességükből, gombaölő szerekkel, viasszal kezelik a felületüket. Ezt a forgalmazónak minden esetben fel kell tüntetnie magyar nyelven a termék csomagolásán: a címkének tartalmaznia kell a növényvédő szer pontos megnevezését, azt, hogy bevonták-e a gyümölcs felületét viasszal, és a citrusféle pontos fajtamegjelölését is.

Ez is érdekelhet!

Hogyan tároljuk helyesen a citromot?

Ezen túl azt is tudnia kell a fogyasztónak, hogy a citrusféle héja alkalmas-e emberi fogyasztásra. A legtöbb esetben a kezelt citrusfélék sajnos már nem megfelelőek arra, hogy a kedvenc receptjeinkben felhasználjuk őket. Ezekre az esetekre érdemes előre csomagolt organikus citromhéjat venni, vagy a garantáltan kezeletlen bio gyümölcsöket választani. A bio minősítés garancia arra, hogy a termés nem találkozott növényvédő szerekkel, így bátran reszelheted őket a hétvégi túrós sütibe! Természetesen az organikus egyben drágább is, de a nagyobb áruházláncoknál gyakran akciósak, ilyenkor jó ötlet többet venni belőlük, hűtőben tárolva 1-2 hétig elállnak.

Te sima vagy kezeletlen (bio) citrusféle héját használod a süteményekhez, szörphöz, fagyihoz?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...