Az 5 legegészségesebb halfajta, amit ehetsz

Bár a halak alapvetően egészségesnek mondhatók, akadnak közülük olyanok, melyeket különösen gyakran kéne fogyasztanod az egészséged érdekében.

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy az egészség érdekében hetente minimum kétszer kéne halat fogyasztanunk. A magyarországi éves halfogyasztás 30-35 százaléka továbbra is karácsonykor teljesül, azonban szerencsére javuló tendenciát mutatunk, ugyanis egyre többen vásárolnak az év többi részében is halat vagy halkonzervet. Bár a hal nagyon egészséges, fontos szempont lehet (mint minden alapanyagnál), hogy a környezetvédelmet is figyelembe vegyük.

Az eatingwell nemrégiben készített egy összeállítást azokról a halakról, melyeket bátran fogyaszthatunk környezetvédelmi és egészségügyi szempontból.

Makréla

A makréla egy zsírokban gazdag tengeri hal, melynek többszörösen telítetlen zsírsavai az emberi szervezet számára hasznosak. Mint minden hal, a makréla is gazdag B-vitaminokban, káliumban, nátriumban és foszforban. A friss makréla egyenes és rugalmas, hasa domború, húsa fehér, szemei csillogóak és a farka egyenesen áll. Sütésre alkalmas hal, mert bőre ropogósra sül. A szálkái miatt sem kell aggódnunk, hiszen hosszú szálkái könnyen eltávolíthatók.

Vadlazac

A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják, ám a szakértők szerint a tenyésztett, illetve a vadlazac hús íze össze sem hasonlítható.

A vadlazacot leggyakrabban a Jeges tengerben, Alaszka partjainál, illetve a kanadai, orosz partok mentén fogják. Míg a tenyésztett lazac húsa rózsaszínes-narancsos színű, addig a vadlazac húsa inkább a bordó árnyalataiban játszik. A vadlazac húsa omlósabb, ízletesebb, zamatosabb. Mind a tenyésztett, mind a vadlazac húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok ómega3-zsírsavat tartalmaz.

Szardínia

Mivel a szardínia gyorsan szaporodik, ezért nem veszélyezteti a kihalás halászatával. A szardínia sok vasat, cinket és fehérjét tartalmaz, zsírtartalma kb. 10%. A friss szardíniát általában olajban sütve fogyasztják, a konzerv változatból pedig halkrémek vagy saláták készíthetők.

Pisztráng

A pisztráng az egyik legnemesebb édesvízi hal Magyarországon. Fogyasztása évszázados múltra tekint vissza hazánkban, sőt nemrég az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar szilvásváradi pisztráng felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára. A pisztráng húsa sovány, kiváló ómega3-forrás, ezen kívül magas a kálium-, a szelén- és a B6-vitamintartalma.

Hering

A hering a skandináv diéta egyik fő alkotóeleme, nem véletlenül. A hering húsa olajos, gazdag B12-vitaminban, kalciumban és ómega3 zsírsavban, továbbá D-vitamintartalma is magas. A boltok polcain jellemzően konzerv, pácolt vagy füstölt hering szerepel.


Még több alapanyag:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...