r
Nosalty Logó

Gyömbéres-szójaszószmázas lazac

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Gyömbéres-szójaszószmázas lazac
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 219 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 872 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 117 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1319.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    193 mg
  • Nátrium
    1017 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    126 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 219 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.7 g

Zsír

  • Összesen
    29.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5278.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    117 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    772 mg
  • Nátrium
    4068 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    503.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    341 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    628 micro
Összesen 872 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    709 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    546 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 117 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Keverjük össze a szójaszószt, a vörösbort, a mirint, a barna cukrot, a reszelt fokhagymát és a gyömbér háromnegyed részét egy serpenyőben. Főzzük össze 10 percig, amíg az emulzió térfogata a felére csökken. A tűzről levéve adjuk hozzá a maradék reszelt gyömbért és a lime levét. Hagyjuk kihűlni.
  2. A tepsink alját bekenjük olívaolajjal, majd ráfektetjük a lazacot, bőrös felével lefelé. Egy evőkanálnyi mázat a halra kenünk, majd várjunk 5 percet, hogy alaposan magába szívja. Ezután a mázból még egy evőkanálnyit a halra kanalazunk.
  3. Mehet a sütőbe: 10 percig sütjük 250 fokon (ha nem sietünk, alacsonyabb hőfokon sütve megakadályozhatjuk, hogy a zsír kiváljon a halból, így a hal szaftos és zamatos marad). 10 perc után kivesszük, majd egy újabb evőkanál mázat kanalazunk a halra, és visszatesszük a sütőbe további 10 percre. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a mázunk legalább a felét rá nem kanalazzuk a halra, és a lazac kellően átsül (nyugodtan szúrjuk meg, és nézzük meg, hogy a halhús mindenhol átsült-e). Ügyeljünk rá, hogy ne túl vastag rétegben kerüljön rá a máz, mert egy intenzív, markáns ízekkel teli mázzal van dolgunk. Miután megsült, díszítsük apróra vágott újhagymával, szezámmaggal.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 1880
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyömbéres-szójaszószmázas lazac
Hering András 166 recept

Azt hiszem, ez lett az egyik kedvenc lazacreceptem azok közül, melyeket az elmúlt évek során kipróbáltam. Ennek az ázsiai stílusú halreceptnek az a csíziója, hogy a gyömbér és az édeskés, szójaszószos máz tökéletes kiegészítője a lazacnak, ráadásul meglepően egyszerű elkészíteni. Alacsonyabb hőfokon sütve megakadályozhatjuk, hogy a zsír kiváljon a halból, így a hal szaftos és zamatos marad. Ha esetleg marad a mázból, bármilyen más alapanyagra is felhasználható, mint például tengeri herkentyűkre vagy sertéshúsra. A vörösbor nem igazán ázsiai alapanyag, de valóban jól működik a mázban: mélyebb ízt ad, akárcsak egy szaké.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek