A zord külső puha és finom belsőt takar: mutatjuk, miért érdemes LICSIT fogyasztani

Különleges ízével és kinézetével rögtön megbabonáz, azonban ennél sokkal több van benne. Rengeteg előnnyel jár, ha rendszeresen fogyasztasz belőle egy-két szemet. Ne félj tőle, próbáld ki!

A licsi (Litchi chinensis) a szappanfafélék családjába (Sapindaceae) tartozik. Dél-Kínából származik, ahol több mint ezer éve termesztik a licsit, de a trópusi és szubtrópusi területeken is kiválóan megél. A kínaiak kedvenc gyümölcse.

A dió nagyságú gyümölcs kerekded vagy ovális alakú, a fehér gyümölcshús pedig jellegzetes, pikkelyes, rózsaszín héjban található meg. A gyümölcshús ruganyos, zselés állagú, íze pedig édeskés. Bár régebben csak konzerv formájában lehetett kapni nálunk, mostanra már a legtöbb nagyobb áruházlánc polcain, illetve piacokon is megtalálható a friss gyümölcs is.

Licsi, a superfood

Kínában és Indiában tisztában vannak azzal, mennyiféle jótékony hatása van ennek a gyümölcsfajtának. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag, számos betegség ellen felveheti a harcot, és a gyermekek egészséges növekedésében is segít.

De ezek mellett még rengeteg más tulajdonsággal is bír:

  • Segíthet beállítani a megfelelő vérnyomást és szívritmust, ezáltal segít megelőzni az infarktus és a stroke kockázatát.  
  • Mivel magas a foszfor- és a magnéziumtartalma, így segít abban, hogy egészségesek és erősek legyenek a csontjaink.
  • Béta-karotin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszerünket, és segíti a máj és más szervek helyes működését.
  • Kevés kalóriatartalma miatt, továbbá mivel nincs benne telített zsír és koleszterin sem, akár a diéta alatt is bátran fogyaszthatjuk.
  • Táplálja a bőrt, csökkenti a zsírosságát, emiatt jó a pattanások kialakulása ellen, illetve puhábbá teszi a bőrünket.
  • B-komplex vitaminokkal is elhalmoz bennünket: tiaminnal, riboflavinnal, niacinnal és folsavval. Ezek az anyagok segítenek a szervezetnek lebontani a szénhidrátokat, fehérjéket és a zsírokat.
Így terem a licsi

Fontos azonban, hogy a licsi fogyasztást nem szabad túlzásba vinni, ugyanis bőrkiütések és mitesszerek jelentkezhetnek a bőrödön, ha nem bírsz leállni pár szem után!


Még néhány érdekes zöldség és gyümölcs, amit mindenképpen meg kell ismerned:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...