A zord külső puha és finom belsőt takar: mutatjuk, miért érdemes LICSIT fogyasztani

Különleges ízével és kinézetével rögtön megbabonáz, azonban ennél sokkal több van benne. Rengeteg előnnyel jár, ha rendszeresen fogyasztasz belőle egy-két szemet. Ne félj tőle, próbáld ki!

A licsi (Litchi chinensis) a szappanfafélék családjába (Sapindaceae) tartozik. Dél-Kínából származik, ahol több mint ezer éve termesztik a licsit, de a trópusi és szubtrópusi területeken is kiválóan megél. A kínaiak kedvenc gyümölcse.

A dió nagyságú gyümölcs kerekded vagy ovális alakú, a fehér gyümölcshús pedig jellegzetes, pikkelyes, rózsaszín héjban található meg. A gyümölcshús ruganyos, zselés állagú, íze pedig édeskés. Bár régebben csak konzerv formájában lehetett kapni nálunk, mostanra már a legtöbb nagyobb áruházlánc polcain, illetve piacokon is megtalálható a friss gyümölcs is.

Licsi, a superfood

Kínában és Indiában tisztában vannak azzal, mennyiféle jótékony hatása van ennek a gyümölcsfajtának. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag, számos betegség ellen felveheti a harcot, és a gyermekek egészséges növekedésében is segít.

De ezek mellett még rengeteg más tulajdonsággal is bír:

  • Segíthet beállítani a megfelelő vérnyomást és szívritmust, ezáltal segít megelőzni az infarktus és a stroke kockázatát.  
  • Mivel magas a foszfor- és a magnéziumtartalma, így segít abban, hogy egészségesek és erősek legyenek a csontjaink.
  • Béta-karotin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszerünket, és segíti a máj és más szervek helyes működését.
  • Kevés kalóriatartalma miatt, továbbá mivel nincs benne telített zsír és koleszterin sem, akár a diéta alatt is bátran fogyaszthatjuk.
  • Táplálja a bőrt, csökkenti a zsírosságát, emiatt jó a pattanások kialakulása ellen, illetve puhábbá teszi a bőrünket.
  • B-komplex vitaminokkal is elhalmoz bennünket: tiaminnal, riboflavinnal, niacinnal és folsavval. Ezek az anyagok segítenek a szervezetnek lebontani a szénhidrátokat, fehérjéket és a zsírokat.
Így terem a licsi

Fontos azonban, hogy a licsi fogyasztást nem szabad túlzásba vinni, ugyanis bőrkiütések és mitesszerek jelentkezhetnek a bőrödön, ha nem bírsz leállni pár szem után!


Még néhány érdekes zöldség és gyümölcs, amit mindenképpen meg kell ismerned:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...