10 alapanyag krémsajt helyett, ha kipróbálnál valami újat

Semmi gond, ha épp nincs otthon krémsajtod, ha kellene, vagy esetleg kipróbálnál valami újat, mert ha ebből a 10 alapanyagból valamelyik megtalálható a konyhádban, akkor azzal pótolni tudod.

A krémsajt a sajttortától a bagelen át a legkülönfélébb ételekben bukkanhat fel, épp ezért, ha a helyettesítésére kerül a sor, érdemes megvizsgálni, hogy milyen lesz a végső produktum, amihez a krémsajtot felhasználod. Mert más fogja megállni a helyét egy szószban és a reggeli szendvicseden! Nézzük a legjobb krémsajt-helyettesítő alapanyagokat!

10 alapanyag krémsajt helyett, ha kipróbálnál valami újat

Görög joghurt (vagy az izlandi skyr)

Ezek a sűrű, krémes joghurtok nagyon jól működnek a krémsajt helyett olyan krémes vagy sült receptekben, mint a különböző rakott ételek. Nem árt azonban odafigyelni, mivel a krémsajt magas zsírtartalmú, érdemes teljes tejből készült joghurtot vásárolni, nem pedig 2%-osat vagy sovány tejből készültet. Az állaga sokkal inkább közelít majd a hagyományos krémsajthoz.

Tejföl

A tejföl kissé savanykásabb, mint a krémsajt, de hasonlóan zamatos ízt ad. Mártogatósban és szószban a legjobb, ellentétben a pékárura nem ajánlott tejfölt kenegetni...

Neufchatel sajt

Nem túl elterjedt sajt, de ha véletlenül épp akad otthon, amikor nincs krémsajtod, vagy egyszerűen csak kipróbálnál valami újat, akkor a Neufchatel sajt jó választás lehet. Ennek a sajtnak az autentikus francia változata enyhén penészes kéreggel rendelkezik (brie, de sokkal kevésbé zsíros). Lényegében ez az eredeti alacsony zsírtartalmú krémsajt. A Neufchatel egy az egyben helyettesítheti a krémsajtot számos receptben, beleértve a mártogatósokat, kencéket, szószokat és desszerteket.

Vegán krémsajt

A boltban vásárolt vegán krémsajt a sütésnél lehet társad, mivel az állaga nagyon hasonlít az eredetihez.

Mascarpone

Ez az olasz sajt hihetetlenül sűrű, krémes és édes, finom illattal. Ismerős?

A mascarpone állagában és ízében nagyon közel áll a krémsajthoz, így az egyik legjobb helyettesítő. Próbáld ki bagelen!

Itt is tökéletes!

Ricotta

Egy másik olasz győztes, a ricotta igényel egy kis munkát, de szintén bevethető a krémsajt helyettesítésére. Mivel túró van benne, érdemes leturmixolni vagy a robotgépbe tenni, mielőtt elkezdesz sütni vele. Mondjuk az olasz sajttorta amúgy is ricottával készül, így ott ezt ki is lehet hagyni.

Túró

A túró nagyon erőteljes és markáns ízzel rendelkezik, ezért semmiképpen ne hagyd ki a turmixolós lépést főzés vagy sütés előtt.

Kecskesajt

A kecskesajtnak jellegzetesebb íze van, mint a krémsajtnak, de megállhatja a helyét a krémsajt szerepében, ha épp nagy a szükség. A friss kecskesajt omlósabb, mint a krémsajt, ezért segít, ha egy kis teljes tejjel elkevered, mielőtt felhasználnád a receptekben. Próbáld ki zöldséges mártogatósokban, amelyeknek krémsajt az alapja.

Vaj vagy vegán vaj

A vegán vajat keverd össze egy kis citromlével és vaníliakivonattal, hogy leutánozd a krémsajt ízét és illatát, aztán süteményekre, tortákra (pl. répatorta) nyugodtan használhatod.

Lágy tofu

Az erjesztett szójababból készült tofut nem lehet azzal vádolni, hogy a krémsajt rokona lenne. (Citromlé és egy pici vanília hozzáadása segíthet ezen.) Ám szerkezetileg hasonló teljesítményt nyújt a sült finomságokban. Próbáld ki például pudingban. Ügyelj arra, hogy lágy tofut (selyemtofu) vásárolj, ne keményet vagy extra keményet.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg velünk az alapokat:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek