7 dolog, amit a tofuról tudnod érdemes

A növényi alapú étrend egyik legfontosabb alapanyaga a szója. Ebből a növényből készül a tofu - fusd át, mit kell tudni róla!

Az idei év egyik legforróbb trendje a vegán étrend. Népszerűsége fokozottan nőtt az elmúlt években, ennek köszönhetően mára már egyértelműen rárepült a trendre az élelmiszeripar is, itthon is egyre több és több húspótló élelmiszert találunk az üzletekben. Ebben a cikkben azonban nem ezekről lesz most szó, hanem az egyik legklasszikusabb vegán alapanyagról: a tofuról.

A tofu szójababból készül speciális - egyébként évezredekkel ezelőtt kifejlesztett - élelmiszeripari eljárás során, a vízben elkevert, ledarált szójabab fehérjéit ásványi sók segítségével koagulálják, majd lepréselik. Külsőre és állagában leginkább egy sajthoz hasonlít, kicsit zselés, lágyabb (“soft”), keményebb (“firm”), extra kemény (“extra firm”) változatban is kapható. Ezek között a termékek között az egyik fő eltérés az eltérő víztartalom (minél keményebb, annál kevesebb benne a víz), ezért ennek függvényében alakul az energia- és tápanyagtartalmuk is.

Csak úgy, mint más szójaalapú élelmiszerek, a tofu is Ázsiából származik, az ázsiai konyha egyik főszereplője. Alapvetően semleges ízű, a nyugati országokban kaphatóak egyértelműen, míg Ázsiában jobban kedvelik a karakteresebb, a szójabab ízét jobban megjelenítő termékeket. Ennek a semleges ízének köszönhetően rengetegféle fűszerezést jól bír, itthon is kapható már ízesített (pl. füstölt, fűszeres) formában, az ázsiai üzletekben pedig rendkívül széles a tofutermékek kínálata. 

Mit kell tudni róla?

  1. Kitűnő növényi fehérjeforrás - azaz tofu nélkül nincs kiegyensúlyozott vegán étrend, hiszen az állati eredetű termékek teljes kizárásával kevés alapanyag marad, amivel biztosíthatjuk fehérjebevitelünket. Ezek közül az egyik a tofu, amelynek fehérjetartalma 5-15 g/100 g.
  2. Alacsony szénhidráttartalmú: 1-4 g/100 g (minél keményebb a tofu, annál magasabb ez az érték), így jól beilleszthető mind a fogyókúrás, mind az IR-étrendekbe is.
  3. Alacsony zsírtartalmú, értékes telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a folsav-, a kálium-, a kalcium-, a vas- és a magnéziumtartalma.
  4. A tofu alapjául szolgáló szója biológiailag aktív, antioxidáns hatású vegyületeket, ún. izoflavonokat tartalmaz, ugyanakkor
  5. tartalmaz olyan anyagokat is, amelyek kedvezőtlenül hatnak szervezetünk működésére, mint pl. az ásványi anyagok felszívódását akadályozó fitátok, a fehérjék emésztését gátló tripszin-inhibitorok, vagy a vérrögök képződését elősegítő hemagglutinint
  6. Szójaallergiások nem fogyaszthatják.
  7. Változatosan felhasználható: tehetjük levesekbe, curry-kbe, elkészíthetjük bundázva, vagy piríthatjuk wok-ban, de grillezve akár vegán hamburgereink alkotója is lehet.

Ezeket olvastad már?

Szerző: Bodon Judit

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...