Tejföl-kisokos

Tejföl nélkül nincsen magyar konyha, de milyen nehéz megtalálni a tökéleteset, amikor tízesével sorakoznak a különböző márkák a boltban. Íme, a jó tejföl ismérvei!

A tejföl a hétköznapok nagy kedvence – sok-sok főzelék, mártás alapanyaga, de csak úgy, magában is számos ételt meglocsolunk vele, nem beszélve az menzaemlékeket idéző tunkolásokról: a tejfölös pohárba mártogatott kifliről. Azért persze egy jó csirkepörkölt is elbírja magán a zsíros, fehér finomságot, valaki bele is főzi, más csak mutatóba, az étel tetejére csepegteti rá. Annyi biztos, hogy a tejszínből készülő krémes tejtermék számos más nemzet konyhájában is jelen van valamilyen formában: a franciák creme franchie néven ismerik a 30 százalékos zsírtartalmú terméket, Angliában viszont 10, 12, 16 százalékos a hasonló termékek zsírtartalma. Hivatalosan 16 százalékos zsírarány fölött tekintünk tejfölnek bármilyen készítményt, itthon a 20 százalékosokat tartjuk főzésre igazán alkalmasnak, az ennél soványabb változatok sokkal könnyebben kicsapódnak főzés során – na, meg persze az élvezeti értékük sem azonos zsírosabb társaikéval.

Erre csörög a fánk! >>

Nagyon egyszerűen készíthetünk otthon is házi tejfölt, ha áhítoznánk rá – a munka gyümölcsét biztos, hogy elégedetten fogjuk fogyasztani! Jó két liter házi tejjel álljunk neki a műveletnek, ennél kevesebbel nem igazán érdemes. A nyers tejet most sehogy sem kerülhetjük ki: csak ennek a tetejére ül ki a finom tejzsír, a hőkezelt uht-tejek nem alkalmasak erre az akciónkra. Fölözzük le a tejszínréteget egy-két nap után – kötélidegzetet igényel persze, hogy ne kanalazzuk le korábban a tejszínréteget, de legyünk kitartóak, nekünk most a tejföl a célunk! Semmi hókuszpókusz, egzotikus hozzávaló vagy kimondhatatlan nevű konyhai felszerelés nem szükséges: tej, edény, kanál és tál. A piacokon egyébként viszonylag olcsón juthatunk valódi tehéntejhez: 150–200 forint között mozog a literár.

További tejfölös receptek >>

Ízutazás – imádjuk a thai konyhát! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

„Minél kevesebb fűszert használunk, annál jobban megismerjük az étel igazi...

A koreai konyha az utóbbi időben világszerte kiemelt figyelemnek örvend. Részben, mert ez a mindent elsöprő koreai hullám, az úgynevezett hallyu egyik zászlóshajója, részben, mert hagyományos konyhatechnikai eljárásaival fenntartható példát mutat. És nem kis részben azért, mert globalizáció ide, nagyvárosokba begyűrűző nyugati éttermek oda, a koreaiak egy része ma is szinte szakrális viszonyt ápol az étellel.

Balázs Barbara

További cikkek