Tejföl-kisokos

Tejföl nélkül nincsen magyar konyha, de milyen nehéz megtalálni a tökéleteset, amikor tízesével sorakoznak a különböző márkák a boltban. Íme, a jó tejföl ismérvei!

A tejföl a hétköznapok nagy kedvence – sok-sok főzelék, mártás alapanyaga, de csak úgy, magában is számos ételt meglocsolunk vele, nem beszélve az menzaemlékeket idéző tunkolásokról: a tejfölös pohárba mártogatott kifliről. Azért persze egy jó csirkepörkölt is elbírja magán a zsíros, fehér finomságot, valaki bele is főzi, más csak mutatóba, az étel tetejére csepegteti rá. Annyi biztos, hogy a tejszínből készülő krémes tejtermék számos más nemzet konyhájában is jelen van valamilyen formában: a franciák creme franchie néven ismerik a 30 százalékos zsírtartalmú terméket, Angliában viszont 10, 12, 16 százalékos a hasonló termékek zsírtartalma. Hivatalosan 16 százalékos zsírarány fölött tekintünk tejfölnek bármilyen készítményt, itthon a 20 százalékosokat tartjuk főzésre igazán alkalmasnak, az ennél soványabb változatok sokkal könnyebben kicsapódnak főzés során – na, meg persze az élvezeti értékük sem azonos zsírosabb társaikéval.

Erre csörög a fánk! >>

Nagyon egyszerűen készíthetünk otthon is házi tejfölt, ha áhítoznánk rá – a munka gyümölcsét biztos, hogy elégedetten fogjuk fogyasztani! Jó két liter házi tejjel álljunk neki a műveletnek, ennél kevesebbel nem igazán érdemes. A nyers tejet most sehogy sem kerülhetjük ki: csak ennek a tetejére ül ki a finom tejzsír, a hőkezelt uht-tejek nem alkalmasak erre az akciónkra. Fölözzük le a tejszínréteget egy-két nap után – kötélidegzetet igényel persze, hogy ne kanalazzuk le korábban a tejszínréteget, de legyünk kitartóak, nekünk most a tejföl a célunk! Semmi hókuszpókusz, egzotikus hozzávaló vagy kimondhatatlan nevű konyhai felszerelés nem szükséges: tej, edény, kanál és tál. A piacokon egyébként viszonylag olcsón juthatunk valódi tehéntejhez: 150–200 forint között mozog a literár.

További tejfölös receptek >>

Ízutazás – imádjuk a thai konyhát! >>

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Kedves Nosalty! Azt mondja meg nekem valaki, hogy Nemethonba hogy hivjak a normalis tejföl, mert en mar probalkoztam Schmand-al, de meg se közeliti az otthoni isteni tejföl izet. Borzalmas. Nagyon szeretem a tejfölt, es itt kint meg is tudok minden finom magyar etelt fozni, alapanyagbol nincs hiany, csak TEJFÖLt nem talalok normalisat :((( Elnezest a kitöresemert:D Üdv.: Edina

Miss Lemon

Szia Edina! Sauer Rahm, esetleg sauere sahne? Üdv: kata

Törölt felhasználó

Kedves Kata! A sauere sahne nekem izre inkabb a joghurthoz hasonlit, kezdek beletorodni hogy a Schmand/Sauer Rahm/ az itteni tejföl... Mindegy majd egyszer ketszer ha megszan otthonrol valaki akkor hozatok:) Köszönöm a valaszod, Üdv.: Edina

apollo80

Ausztriában Sauer Rahm,gondolom Németországban is ez a neve!

Törölt felhasználó

Nemetorszagban a tejföl a Saure Sahne de en inkabb a Creme Fraiche-t hasznalom,mert magasabb a zsirtartalma es rettento hhosszu ideig elall!

Címlapról ajánljuk

További cikkek