Erre a kétféle sóra van szükséged a főzéshez

Nagyobb a választék a boltokban, mint valaha, mégis valójában csak kétféle sóra van szükséged a főzéshez.

Bár a túlzott nátriumfogyasztás nem túl egészséges, a a leginkább alapvető ízesítőnek számít, nélküle nagyon kevés étel lesz ízletes. Nem nehéz elveszni a boltokban a nagy választék miatt, és azt sem egyszerű megállapítani, hogy tulajdonképpen melyikre van szükségünk a megfelelő ízvilág eléréséhez.

A elengedhetetlen a legtöbb ételhez: csökkenti a keserű ízt, felerősíti az édeset, a hústól kezdve a zöldségekig bármi jobb vele. Nem egyszerű megtalálni a megfelelő mennyiséget, a túl kevés halottnak a csók, a túl sok pedig ehetetlenné teszi az ételt. Azt is érdemes tudni, mihez milyen sót érdemes használni.

Bár rengetegféle só létezik, egy nem profi szakácsnak csak kettőre van szüksége: az egyik a kóser só az ízesítéshez, a másik pedig a nagy szemű só, amit befejező sóként is szoktak emlegetni. Ez a főzés vagy sütés utáni ízesítésre való.

Mi a különbség a kóser só és az asztali só között?

A konyhasó és a kóser só között az alapvető különbség csak a származási felhasználásban és a szemek nagyságában rejlik. A kóser sót ugyanis eredetileg arra használták, hogy felszívja a kóser módon levágott húson maradt esetleges vérfoltokat, amit ezt követően lemostak a húsról. Ezen kívül a kóser sónak kicsit nagyobbak a szemei, mint a hagyományos asztali változatnak.

Bár ízre vagy minőségre nincs különbség a kettő sófajta között, a szerepük azért alapvetően más – a kóser só ugyanis a húsra szórva jobban szívja fel a vért, a receptekben jó eséllyel azért szeretik jobban, mert egyszerűen látványosabb lesz a végeredmény. Az ízen azonban nem változtat, így ha nincs otthon kóser só, a hagyományos konyhasó is megteszi majd.

Mi az a befejező só?

Ez nem egy sófajta, egészen egyszerűen a kifejezetten nagy szemű sókra szokták használni ezt a kifejezést. A név maga azt mutatja, hogy a főzés végén félig-meddig dekorációs, mégis ugyanúgy ízesítési célokra érdemes használni. Itthon ebből a sóféléből talán a himalájai változat a legnépszerűbb, de nagyon sok sófajtából lehet kapni durva szeműt.

A sónak akkor teszel a legjobbat, ha nem zárt, hanem nyitott edényben szolgálod fel – a baktériumok és gombák miatt nem kell aggódnod, a só egyáltalán nem olyan környezet, ahol ezek megélnek, vagy szaporodni tudnak. Így akár kézzel is belenyúlhat bárki, valószínűleg több káros patogént találhatsz a zárt sószórón, mint a nyitott edényben tárolt sóban.


A sózás a jó étel esszenciája, ezeket a cikkeket is olvasd el!

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!