Ricottát otthon

Az otthon készült ricotta egyszerű, és nem kell hozzá semmi különleges berendezés. Mindenkinek sikerülhet, és Karácsonyra is jó ajándékötlet.

A múltkori otthon készült mascarpone sikerén felbuzdulva azt gondoltam, megpróbálkozom más tejtermékekkel, sajtokkal is. Vajat is készítettem már, és ez is bejött. Mondjuk egyébként is vajimádó vagyok. Mindig nehezen birkóztam meg a “Mi a kedvenc ételed (vagy akármid)?” kérdéssel, de rá kellett jönnöm, hogy egyértelműen egy jó kenyérből, jó vajjal készült vajas kenyér az. Ennyit a magas gasztronómiáról…

Szóval valahogy adta magát a ricotta, ami egyszerű házi eszközökkel is elkészíthető, lassan majd következik a mozzarella is, amihez már tejoltó is kell, de erről majd később. A ricotta tulajdonképpen nagyon hasonlít a túróhoz, de más eljárással készül: míg a túrót aludttejből csöpögtetik, a ricotta melegítéssel készül tejből, esetleg tejszínnel kevert tejből. Ízre is más a kettő, pont ezért. Bár a ricottában is van valamilyen sav, amely beindítja a folyamatokat, jellemzően citromsav, az aludtej karakteres íze jobban érezhető a túrón, amely savanykásabb, érettebb ízű, mint a krémes, lágy ricotta.

Olvastad már?

Így készíts vajat otthon!

Tulajdonképpen vágytam arra krémességre, ami a bolti túrótól nehezen elvárható, de nem akartam savanykás ízt. Úgyhogy az otthon szintén könnyen, de hosszadalmasabban kivitelezhető túró helyett inkább ricottát készítettem.

Nem bonyolult a művelet, és nem kell hozzá semmilyen extra berendezés sem. Ugyan jól jön hozzá egy cukorhőmérő, de a tej viselkedéséből is következtethetünk a megfelelő hőfokra, úgyhogy nem kötelező ez sem. A tej viszont fontos: ne legyen zsírszegény, mert ezzel a ricotta krémességét veszélyeztetjük. Én 3,5% zsírtartalmú tejet használtam, de ezt is meg lehet fejelni tejszínnel, hogy még zsírosabb legyen a kiindulási alap. Citromsavat nagyobb élelmiszerboltokban kapni, de ha azt nem is, citromot vagy háztartási ecetet bármelyik kisboltban beszerezhetünk. Kisgyerekesek előnyben, mert a textilpelenka náluk alapkellék, de azok se csüggedjenek, akiknek nincs pelenkájuk, mert egy lazább szövésű anyag, például géz is megteszi. Sokak szerint egy harisnya is működik, de én sosem próbáltam, de azt gondolom, hogy az egy túl sűrű szövésű anyag erre a célra.

Csöpög a savó, én pedig már alig várom, hogy egy jó spenótos-ricottás tagliatellét egyek épp csak egy csipetnyi szerecsendióval. Ehhez persze viszonylag sok sóval készítettem a ricottát, már a tej melegítésekor, de ha előre tudjuk, hogy édességbe kerül majd, akkor a sót akár teljesen el is hagyhatjuk. Készülhet belőle olasz "túrótorta", vagyis cassata piskótával, aszalt gyümölcsökkel, vagy cannoli, azaz sült tésztatekercsekbe töltött ricottakrém, esetleg ricottás fánk, sőt, fagylalt is.

Olvastad már?

Majdnem Unicum - a fűszeres vodka

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...