Így lesz tökéletes a fordított gyümölcstortád: nyárkezdő finomság

A nyár különböző gyümölcsei az egész évszakban csak arra várnak, hogy fantasztikus desszerteket és édességeket készítsünk belőlük. Például egy fordított gyümölcstortát, ami frissen, olvadó vaníliafagylalttal bármilyen nyári ebédet képes luxusszintre emelni.

A fordított gyümölcstorta tulajdonképpen egy végtelenül egyszerű sütemény, mégis különleges hatást kelt. A klasszikus sütemények jól ismert felépítését szó szerint felborítja, a karamellizált gyümölcsök szinte üvegesre sülnek az omlós tészta alatt. Ha van egy jó receptünk, bármilyen más gyümölccsel megsüthetjük a fordított gyümölcstortát, csupán néhány alapszabályt kell figyelembe vennünk.

Ünnepeld a nyári gyümölcsöket egy fordított gyümölcstortával: így lesz tökéletes

A fordított torta szerkezete

A piskótatészta

Elég egyszer rábukkannunk egy tökéletes receptre, utána bármilyen gyümölccsel használhatjuk majd. Egy egyszerű kevert tészta, ami vajas, omlós és puha, a szirupos gyümölcsök mellé tökéletes párosítás.

A lényeg, hogy alaposan kikeverjük benne a cukrot a vajjal, ettől lesz ugyanis levegős a piskóta, ami elengedhetetlen ennél a süteménynél.

A karamellizált gyümölcs

Ha megvan az alap piskótánk, válasszuk ki kedvenc gyümölcsünket, és indulhat is a sütés. Tartsuk szem előtt a különböző gyümölcsök tulajdonságait, mert mindegyik máshogy sül meg.

A szerint vágjuk fel kisebb-nagyobb darabokra a gyümölcsöt, hogy milyen gyorsan puhul. Például az epret hagyhatjuk felezve, a banánt vékony karikákban, az almát közepes félholdakban, míg a barackot nagyobb kockákban is.

Így süsd bármilyen gyümölccsel

A karamellhez cukrot és vajat kell felolvasztanunk. Feleannyi vajat használjunk, mint cukrot (ha egy tortát készítünk, ez a mennyiség legyen 50 gramm vaj és 100 gramm cukor).

Forraljuk pár percig a karamellt, majd öntsük hozzá a felvágott gyümölcsöt. Forgassuk össze, és vegyük le a tűzről. Nem kell főznünk, a puhulás majd úgyis a sütőben fog végbemenni.

Hagyjuk minimálisan kihűlni, hiszen forró karamellel dolgozni igen veszélyes. De ne hagyjuk megdermedni, mert akkor beleragad az edénybe. Öntsük a karamellás gyümölcsöt a sütőformánk aljába, lehetőleg egy rétegben.

Ha szeretnénk, hogy még szebb legyen a kész sütemény, szabályosan is elrendezhetjük a darabokat. Persze, ha nem akarunk ezzel bíbelődni, egyszerűen csak egy kanál segítségével egyengessük el.

A bekevert tésztát kanalazzuk a gyümölcsre, hogy teljesen elfedje. Viszonylag hosszan kell majd sütnünk, hogy se a piskóta, se a gyümölcs ne maradjon nyers.

Ezekre figyelj

Mindig ellenőrizzük tűpróbával a piskótát: főleg a gyümölccsel érintkező alja hajlamos sületlen maradni.

Amikor kivesszük a sütőből, hagynunk kell pár percet hűlni a tortát. Azonban ez az idő ne legyen 10 percnél több, mert ebben az esetben elkezd megkötni a karamell, és a sütemény beleragad a formába.

Legyünk határozottak a kifordításnál. Hozzuk a tálat és a formát minél közelebb egymáshoz, és egy hirtelen mozdulattal borítsuk rá a tortát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Használd ki a nyarat, készíts gyümölcsös finomságokat:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek