r
Nosalty Logó

Fejedelmi Rákóczi-túrós

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
Fejedelmi Rákóczi-túrós
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tészta

Túrós krém

Összeállítás

Összesen 987 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tészta

Túrós krém

Összeállítás

Összesen 5940 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tészta

Túrós krém

Összeállítás

Összesen 300 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    38.2 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    220 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    962.9 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    168 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    292 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.6 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    287 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    281 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 987 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.2 g

Zsír

  • Összesen
    229.5 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1322 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5777.7 g
  • Cink
    1304 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    736 mg
  • Vas
    1008 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    1754 mg
  • Nátrium
    565 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    825.6 g
  • Cukor
    532 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    758.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1723 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    771 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1687 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    397 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    923 micro
Összesen 5940 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    291.8 g
  • Cink
    66 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    51 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    30 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 300 kcal

Hozzávalók

Tészta

Túrós krém

Összeállítás

Elkészítés

Tészta

  1. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a hideg vajat. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy minél fürgébbek legyünk, nehogy túlságosan felolvasszuk a linzertészta alapját a kezünk melegével.
  2. Amint összeállt a tészta, fóliával becsomagolva berakjuk pihentetni a hűtőbe minimum 30 percre. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a túrós krémet.
  3. Fogunk egy tepsit, majd a hűtőből kivett tésztát egyenletesen szétnyomkodjuk az alján. Ha semmiképp sem szeretnénk, hogy felpúposodjon, szurkáljuk meg villával. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 12-15 percre, amíg aranybarnára pirul a teteje.

Túrós krém

  1. A túrót botmixer segítségével krémesítjük, majd hozzáadhatjuk sorban a többi hozzávalót. Mehet bele a porcukor, a vaníliás cukor, két tojássárgája, a tejföl és a búzadara. Hozzáreszeljük még egy citrom héját, majd összekeverjük. Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát is.

Összeállítás

  1. A sütőből kivett tésztát még melegen megkenjük a baracklekvárral, megvédve ezzel a tésztát az elázástól. Ezután rákanalazzuk a túrós krémet, majd visszarakjuk a sütőbe 30 percre 150°C-ra.
  2. A tojásfehérjéket (amik megmaradtak a tojásokból) elkezdjük felverni, majd amikor már szépen habosodik, apránként hozzáadjuk a cukrot, míg kemény hab lesz belőle.
  3. A tojáshabot habzsákba töltjük, és a klasszikus keresztező minta mellett szabadon választott alakzatokat is rajzolunk vele a sütemény tetejére. A megmaradt lyukakat kitöltjük a baracklekvárral, majd ismét visszatesszük a süteményt 20 percre a sütőbe 120°C-ra, hogy a tojáshab megkeményedjen. Ha szeretnénk, hogy egy kis színt kapjon a hab, utólag konyhai sárkánnyal tovább piríthatjuk.
  4. Amikor a sütemény elkészült, a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 229
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 93
  • Össznézettség: 27475
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 26.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Fejedelmi Rákóczi-túrós
Kristyán Fanni 89 recept

Bár a legtöbben tévesen úgy tudják, hogy a túrós édesség a szabadságharcos Rákóczi Ferenc emlékére lett megalkotva, az igazság az, hogy csak jó pár évvel később, Rákóczi János mestercukrász keze alatt született meg. A klasszikus desszert azóta is alapdarabnak számít a cukrászdákban, mi bizonyíthatná ennél jobban azt, hogy a főnemesi név nélkül is lehet igazán fejedelmi egy sütemény.

Hozzávalók

Tészta

Túrós krém

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek