10 alapanyag, amit könnyedén helyettesíteni tudsz főzésnél, ha kifogytál belőle

Ha már profi szakács vagy, esetleg most tanulod a gasztronómia alapjait, ezeket a trükköket ismerned kell, hogy könnyedén helyettesíteni tudd a hiányzó hozzávalókat!

Lelkesen nekiláttál a főzésnek, már a sokadig lépésnél tartasz a receptben, és a konyha is olyan, mint egy csatatér, amin még egy hurrikán is végigsöpört. A következő lépés, hogy felvered a tojásokat, ezért benyúlsz a hűtőbe, kinyitod a tojástartó dobozt, és akkor látod, hogy üres. Vagy szódabikarbóna kellene a receptbe, de elfelejtetted megvenni bevásárlásnál. Jeges rémület fut rajtad keresztül, hiszen már jócskán benne vagy a főzésben, most mi lesz. Kezdő szakácsként sem kell azonnal pánikba esned, ugyanis rengeteg olyan alapanyag van, amit könnyedén helyettesíteni tudsz, és el is hoztuk a leggyakoribb hozzávalók étel-dublőreit, hogy gyorsan korrigálhasd a malőrt.

Tojás

Sütésnél a tojást helyettesítheted almaszósszal. Az átváltás mértékegysége: egy tojásnak egynegyed bögre almaszósz felel meg. A vegán étrendben bevett, hogy a tojást lenmaggal helyettesítik, amit te is nyugodtan megtehetsz, de arra számíts, hogy a végső produktum kicsit sűrűbb lesz: egy evőkanál őrölt lenmagot keverj össze három evőkanál vízzel, így kapsz egy tojást. A keveréket hagyd 10 percig állni, utána tudod használni.

A tojáshelyettesítésről itt írtunk korábban:

6+ tojáshelyettesítő - így működnek a gyakorlatban!

Szódabikarbóna

Ha épp elfogyott a szódabikarbóna, de van sütőporod, akkor a helyzet meg van mentve, utóbbi ugyanis szódabikarbóna és sav keveréke. Mivel azonban a sütőpor keverék, kevesebb benne a szódabikarbóna, ezért egy teáskanál szódabikarbónát három teáskanál sütőporral tudsz kiváltani. Ha pedig más savas hozzávalók is vannak a receptben, ezek mennyiségét arányosan csökkentsd, hogy megmaradjon az ízek egyensúlya.

Cukor

Cukor, méz, stevia – mind édes, tehát hasonló eredményt lehet elérni velük, de hogyan kell kiszámolni az átváltást? Egy bögre cukor helyett használhatsz háromnegyed bögre mézet vagy juharszirupot, agavészirupból azonban kétharmad bögrére lesz szükséged. Steviából egy evőkanál helyettesít egy bögre cukrot.

Tejföl

A tejfölt helyettesítheted azonos mennyiségű görög joghurttal vagy crème fraîche-sel. A másik megoldás, hogy összekeversz egy bögre túrót négy evőkanál tejjel és két teáskanál citromlével, így egy bögre áltejfölhöz jutsz.

Vaj

Az egyik legkönnyebben kiváltható hozzávaló a vaj. Sütésnél azonos mennyiségű ghít (tisztított vaj) vagy kókuszolajat használj. Az almaszószt itt is segítségül hívhatod, de figyelj, hogy csökkentsd a cukor mennyiségét az eredeti recepthez képest. Egyéb helyettesítési lehetőségek egy bögre vajra: háromnegyed bögre olívaolaj, egy avokádó, egy bögre zsíros görög joghurt, egy bögre szétnyomkodott banán, 1 bögre magvaj (ez növeli a zsír- és kalóriatartalmat), háromnegyed bögre sütőtök püré.

Sütőpor

Korábban már írtunk róla, milyen lehetőségek vannak a sütőpor pótlására. ITT találod.

via GIPHY

Író

Ha épp elfogyott az író, pedig csak ez hiányzik a sikerhez, akkor semmi pánik, így tudod kiváltani: keverj egy bögre sima tejhez egy evőkanál citromlevet vagy ecetet, és hagyd állni öt percig.

Majonéz

Hummusz, görög joghurt, magvaj, avokádó – hogy mi a közös bennük? Mind használhatod 1:1 arányban majonéz helyett.

Kukoricakeményítő

Egy evőkanál kukoricakeményítőt egy evőkanál nyílgyökérpor vagy két evőkanál háztartási liszt, rizsliszt vagy tápiókaliszt is megteszi. Attól függően, hogy mihez használod, a végeredmény különbözhet, ezért próbálj hasonló recepteket keresni, amelyek az adott hozzávalóval dolgoznak.

Fahéj

A fahéj az egyik leggyakoribb fűszer sütésnél, ezért könnyű kifogyni belőle. Ha gyorsan kell valami helyette, bevetheted a szegfűborsot vagy szerecsendiót. Úgy számolj, hogy egy teáskanálnyi fahéjnak negyed kanálnyi felel meg belőlük.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek