7 sütési baki: ezeket kerüld el, ha tökéletes végeredményt akarsz

Veled is előfordult már, hogy valami nem úgy sült meg/el, ahogy szeretted volna? Cikkünkben hét lehetséges baklövést mutatunk be, amit kiküszöbölve elérheted a tökéletes végeredményt.

Egyes sütési bakikban az a legrosszabb, hogy lehet, még csak nem is sejted, mi lehetett az oka a balul elsült süteménynek. A hozzávalók tökéletes összekeverésétől kezdve a nem megfelelő olaj használatáig megannyi dolog van, ami alig hangzik el, amikor a tökéletes sütési módszerekről beszélünk. Ne ess a sütési bakik csapdájába, mutatjuk a megoldásokat!

Sütési bakik: ezeket kerüld el, ha tökéletes végeredményt akarsz

Nem olvasod el rendesen a receptet

Veled is előfordult már, hogy kinézted a könyvből a napi menüt, de az elkészítés előtt jöttél rá, hogy órákig pácolnod kéne a húst, vagy nem vettél meg minden hozzávalót? Előfordulhat, hogy ilyenkor esélyed sem lesz improvizálni, főleg, ha vendégeket vársz.

Tipp: Ezen túl a sütés-főzés előtt mindig pontosan olvasd végig az elkészítés menetét is, ne csak a hozzávalók listáját!

Túlkevered a tésztát

Amikor tésztát sütünk, vagy bármi olyat készítünk, ami nagy mennyiségű lisztet tartalmaz, akkor igyekszünk mindig mindent jól összekeverni. Ezt is el lehet azonban rontani: ne keverjük túl, mert a liszt gluténtartalma miatt a tészta túl kemény lesz.

Tipp: Óvatosan keverjük, amíg egyenletes nem lesz a tészta, majd hagyjuk békén, térjünk rá a következő lépésre.

Nyitogatod a sütőajtót

Nagyon jó, ha odafigyelünk arra, hogy milyen állapotban van a sütőben az étel, de minden alkalommal kiszökik a forró levegő, amikor kinyitjuk az ajtaját. Ezzel nem csak a sütés idejét hosszabbítjuk meg, hanem azt is kockáztatjuk, hogy összeesnek a sütemények, a habcsókok és a kenyerek.

Tipp: Lehetőleg minél kevesebbet nyitogassuk a sütő ajtaját.

Felcsapó lángokkal grillezünk

Végre itt van a grill-szezon, indulhatnak a kerti partik! Azonban figyelnünk kell a tűzre: kívülről megégnek a húsok és a zöldségek, míg belül nyersek maradnak, ha túl nagy lángon sütünk. A korom ráadásul se nem finom, se nem egészséges.

Tipp: Mindenképpen várjuk meg, amíg a lángok elcsitulnak a grillsütőben.

Extra szűz olívaolajjal sütsz

Az extra szűz olívaolaj forráspontja alacsonyabb, mint a többi olajé, így bár salátákhoz kiváló, sütéshez már kevésbé.

Tipp: Helyette inkább használjunk más, magasabb forráspontú növényi olajokat (például napraforgót).

Rossz minőségű lisztet használsz

Liszt és liszt között hatalmas különbségek lehetnek, kezdve onnan, hogy nem véletlenül sütjük a kenyeret kenyérliszttel, a többi süteményt pedig süteményliszttel. Még a legnépszerűbb márkák termékei között is hatalmas különbségek lehetnek, ami a fehérjetartalmat illeti.

Tipp: Ne az ár és a márka alapján döntsünk: nézzünk utána alaposan az előállításnak és a tápanyagtartalomnak, mielőtt leveszünk valamit a polcról.

Régi összetevőket használsz

A lejárt összetevők nem csak az egészségünkre lehetnek károsak, hanem a sütés végeredményére is. A lejárt sütőpor, szódabikarbóna, élesztő és kovász megnehezíti az emelkedést. A lejárt szavatosságú fűszerek még használhatóak lehetnek, de idővel veszítenek illóolaj-tartalmukból, így se az illatuk, se az ízük nem lesz olyan, mint amilyet szeretnénk.

Tipp: Rendszeresen ellenőrizzük a kamránk tartalmát, dobjuk ki, ami már nem jó.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tudj meg még többet a sütésről:

Cikkünk forrása volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.