8 tipikus konyhai rémálom és a válasz, hogy miként oldd meg

Ha gyakran tüsténkedsz a konyhában, az alábbi problémákkal már biztosan szembesültél te is. 8 gyakori konyhai rémálomra hoztunk most megoldást.

A gasztronómia világa bonyolult és összetett. Rengeteg alapanyag és technológia van, az eszközökről pedig már szót se ejtsünk. A konhyai bakik sora nagyon hosszú: számtalan rejtély övezi, például, hogy miért ríkat meg a hagyma, és vannak olyan problémák, amik vissza-vissza térnek. Ilyen rémálom a túlsózott étel vagy az összetapadt tészta – ezekre hoztunk most hathatós megoldásokat! Búcsúzzunk el a mindennapi konhyai bakiktól!

8 tipikus konyhai rémálom és a válasz, hogy miként oldd meg!

Honnan tudod, hogy friss-e még a tojás?

A lebegő teszt megmondja! Tölts meg egy tálat hideg vízzel, és tedd bele a tojást. Ha az oldalára dőlve merül el, akkor az azt jelenti, hogy még nagyon friss, de ha egyenesen, akkor már kevésbé.

Ha a víz felszínén lebeg, az azt jelenti, hogy már gázok kezdtek el termelődni benne, emiatt nem merül el a vízben, vagyis valószínűleg már megromlott.

Hogyan maradnak frissek a fűszernövények?

Miután megtudtuk, hogyan lehet pillanatok alatt leszedni a leveleket a fűszernövényekről, felmerül a kérdés, hogy mégis miként lehet őket frissen tartani, ha nem használjuk fel őket azonnal. A fény, oxigén, nedvesség és a nem megfelelő hőmérséklet mind a friss fűszernövények ellenségei.

Egy konyharuhával itasd fel a nedvességet a fűszernövényekről, majd egy pohárba állítva tárold őket nagyjából 5 cm vízben.

Ne érje őket közvetlen napfény, és ha a hűtőbe teszed őket, akkor győződj meg róla, hogy nem túl hideg a hűtő hátulja, hogy ne képződjenek a leveleken jégkristályok. Hogy még tovább használhatóak maradjanak kedvenc fűszernövényeid, többféle módon is tartósíthatod őket, az egyik legegyszerűbb, ha felvágod, majd egy jégkockatartóba teszed őket, és mehetnek a fagyasztóba!

Mikor add hozzá az ételhez a fűszernövényeket?

Attól függ, hogy milyen fűszerről van szó: stramm vagy törékeny. A babérlevél, rozmaring, zsálya és kakukkfű ellenálló leveleik miatt jobb, ha hamar bekerülnek az ételbe, így az ízmolekuláknak van idejük elkeveredni az ételben.

A puhább fűszernövényekkel azonban érdemes várni, legfeljebb az utolsó percekben tedd őket az ételbe, vagy egyszerűen tálalásnál helyezd fel azokat. Ha túl korán adod őket hozzá, akkor a hő lerombolja az aromákat és a finom leveleket.

Mit csinálj, ha túl csípős lett az étel?

Nem egyszerű, de van néhány módszer, amivel ellensúlyozhatod a csípősséget. Ha kicsit megszaladt a kezed a chilivel, próbáld ki, hogy több vizet vagy zöldséget adsz az ételhez. A tejtermékek, például joghurt, tejszín szintén enyhíteni tudnak a csípősségen.

Ilyenkor kerüld a méz, a cukor és a savas ételek, például citrom és társai használatát, mert ezektől érzékenyebb lesz a nyelv a csípősre.

Mit csinálj, ha túl sós az étel?

Szerencsére ha szerelmes a szakács, akkor is van megoldás. Amennyiben túl sós vízben főtt az étel, érdemes hideg vízben átmosni azt, hogy elvedd a sós ízt. Levesek és raguk esetében valamilyen keményítőt adj az ételhez, például szeletelt krumplit vagy rizst. Ha az étel hígítható, menjen bele még víz, alapanyag vagy paradicsom. Ha amúgy is tennél bele tejterméket, például tejszínt, akkor növeld annak mennyiségét.

Mennyi vízzel kell a rizst főzni?

Hüvelykujjszabályként egy bögre rizshez két bögre víz kell, de például a jázminrizs főzése egészen speciális. Miután a rizs felszívta a vizet, fedd le, és hagyd még állni 5-10 percet.

Hogy nem ragad össze a tészta?

Megelőzheted, hogy a tésztád főzés közben összeragadjon és gumiszerű legyen, ha a nyers tésztát a már forrásban lévő vízhez adod hozzá, és az első két percben rendszeresen megkevered. Ilyenkor alakul ki ugyanis a keményítőréteg a tészta felületén, ami a nem épp guszta állagot okozza.

A fűszerek meg tudnak romlani?

Elvileg, ha csak szárított összetevők vannak benne, akkor nem tud megromlani a fűszer. Ugyanakkor idővel, ahogy oxigén éri a fűszereket, az ízük megváltozik, és csomók alakulhatnak ki bennük a nedvesség miatt.

A legjobb, hogy ha a tűzhelytől és a párától távol tartod a fűszereket. A legtöbb szárított fűszer nagyjából két évig áll el megfelelően tárolva, de ha valami látszatra vagy tapintásra nem stimmel, nem jó az illata, akkor sajnos az kuka.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden konhyai problémára van megoldás:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?