Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért válaszd az egész fűszereket az őrölt helyett

A legtöbben őrölt formában vásároljuk a fűszereket, pedig ezáltal nagyon gyorsan veszítenek aromájukból – most eláruljuk, mi áll ennek hátterében!

Nyisd ki a konyhaszekrényt, és nézd meg, milyen fűszerek vannak benne! Valószínűleg őrölt formában vásárolt fűszerek zacskói sorakoznak nálad is a polcokon, mint a legtöbbeknél. De milyen illata van a fél éve ott álló szerecsendiónak? Már csak haloványan emlékeztet az egész fűszer intenzív aromájára. Ha teheted, vásárolj mindig egész fűszereket – elmeséljük miért!

Persze nem kell azonnal a kukába borítani a teljes fűszerpolcot, nagyjából egy évig még használhatóak az őrölt fűszerek, de már jócskán megkopik ekkor a hatásuk. Azonban mindennek mennie kell, ami egy évnél régebb óta ácsorog a szekrényben, és ha már nagytakarítást tartasz, a fűszerek tárolását is érdemes átgondolni, mivel a legjobb, ha a fénytől és hőtől távol tartod őket. Ez azt is jelenti, hogy a sütő melletti/fölötti hely nem az ideális hely számukra. Persze ez nem egy könnyű folyamat, de a fűszerek lényege, hogy ízt és illatot adjanak az ételnek, de ha mindezt már hónapokkal ezelőtt elvesztették, olyan mintha csak valamilyen színes port szórnál a fogásokra. Egészben vásárolva is veszítenek idővel intenzitásukból, de a frissen reszelt szerecsendió még így is előbb karácsonyi hangulatba fog hozni, mint az a szürkés por, amit általában leemelsz a boltok polcairól.

És hogy mi áll ennek hátterében? Az, hogy egy adott fűszertől épp pikáns, csípős, édes lesz az étel, a benne található illóolajok határozzák meg. Ezek az aromát adó olajok azonban rendívül illékonyak, így a fény, hő és levegő hatására elpárolognak. Az őrléssel kis darabokra aprítjuk őket, aminek hatására még jobban ki lesznek téve a levegőnek, így gyorsabban elveszítik jellegzetes ízüket. A legoptimálisabb megoldás, ha egészben és fontos, kis mennyiségben vásárolsz fűszereket, és mindig csak annyit használsz fel, őrölsz meg belőlük, amennyire szükséged van. Mindössze néhány eszközre, egy jó borsőrlőre, a fűszereknek dedikált kávéőrlőre (a kurkuma ízű kávé nem mindenkinek jön be), mozsárra lesz szükséged, és az ízek egy új dimenziója fog feltárulni előtted.

Ezeket olvastad már?


Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!