Ezért válaszd az egész fűszereket az őrölt helyett

A legtöbben őrölt formában vásároljuk a fűszereket, pedig ezáltal nagyon gyorsan veszítenek aromájukból – most eláruljuk, mi áll ennek hátterében!

Nyisd ki a konyhaszekrényt, és nézd meg, milyen fűszerek vannak benne! Valószínűleg őrölt formában vásárolt fűszerek zacskói sorakoznak nálad is a polcokon, mint a legtöbbeknél. De milyen illata van a fél éve ott álló szerecsendiónak? Már csak haloványan emlékeztet az egész fűszer intenzív aromájára. Ha teheted, vásárolj mindig egész fűszereket – elmeséljük miért!

Persze nem kell azonnal a kukába borítani a teljes fűszerpolcot, nagyjából egy évig még használhatóak az őrölt fűszerek, de már jócskán megkopik ekkor a hatásuk. Azonban mindennek mennie kell, ami egy évnél régebb óta ácsorog a szekrényben, és ha már nagytakarítást tartasz, a fűszerek tárolását is érdemes átgondolni, mivel a legjobb, ha a fénytől és hőtől távol tartod őket. Ez azt is jelenti, hogy a sütő melletti/fölötti hely nem az ideális hely számukra. Persze ez nem egy könnyű folyamat, de a fűszerek lényege, hogy ízt és illatot adjanak az ételnek, de ha mindezt már hónapokkal ezelőtt elvesztették, olyan mintha csak valamilyen színes port szórnál a fogásokra. Egészben vásárolva is veszítenek idővel intenzitásukból, de a frissen reszelt szerecsendió még így is előbb karácsonyi hangulatba fog hozni, mint az a szürkés por, amit általában leemelsz a boltok polcairól.

És hogy mi áll ennek hátterében? Az, hogy egy adott fűszertől épp pikáns, csípős, édes lesz az étel, a benne található illóolajok határozzák meg. Ezek az aromát adó olajok azonban rendívül illékonyak, így a fény, hő és levegő hatására elpárolognak. Az őrléssel kis darabokra aprítjuk őket, aminek hatására még jobban ki lesznek téve a levegőnek, így gyorsabban elveszítik jellegzetes ízüket. A legoptimálisabb megoldás, ha egészben és fontos, kis mennyiségben vásárolsz fűszereket, és mindig csak annyit használsz fel, őrölsz meg belőlük, amennyire szükséged van. Mindössze néhány eszközre, egy jó borsőrlőre, a fűszereknek dedikált kávéőrlőre (a kurkuma ízű kávé nem mindenkinek jön be), mozsárra lesz szükséged, és az ízek egy új dimenziója fog feltárulni előtted.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...