8 tipp fűszernövények tartósításához

Az olívaolajba fagyasztott zöldek és a könnyen tárolható feltekert fűszerlapok biztosítják számodra, hogy az év minden szakában frissen használhasd őket bármikor.

Annyira egyszerű és természetes, hogy mindig friss fűszerekkel főzöl, ha a kertedben szinte vadon nőnek, csak leszakítod a kellő mennyiséget, mintha egy fűszerüzletben válogatnál. Mielőtt azonban ezek az aromabombák a szezon múlásával elhervadnának, fagyaszd le közülük a kedvenceidet a következő ügyes trükkökkel.

Vajas fűszerkockák

Mosd meg a rozmaringot, oregánót vagy zsályát egy papírtörlőn szárítsd meg teljesen és vágd apróbb darabokba. Oszd el a fűszerdarabkákat egy jégkockatartó mélyedéseiben, majd öntsd fel olvasztott sós vagy sima vajjal. Ekkor mehetnek a fagyasztóba. Ha teljesen megdermedtek, akkor tedd át a fűszerkockákat egy jól zárható, mélyhűtésre alkalmas dobozba vagy visszazárható fagyasztótasakba. Így bármikor elővehetsz egy ízbombát a grillezett zöldségekhez vagy a sütésre szánt csirkéd bekenéséhez.

Olívás fűszerkockák

A fenti metódust elvégezheted olívaolajjal is, fantasztikusan dermed, színe szinte a vajéhoz hasonlóra világosodik. A bele fagyasztott zöld fűszerek nem barnulnak meg, megőrzik csodás színüket. Próbáld ki alaplével is a fagyasztós módszert, az így tartósított fűszereket olyan levesekbe, mártásokba teheted, amelyekhez nem szükséges zsiradék.

Fűszeres jégkockák

Felforralt és lehűtött vízzel is lefagyaszthatod a tisztított, aprított fűszereket. Ha némelyik kockába dobsz egy pár szem bogyós gyümölcsöt, eszméletlen jól néznek ki és még limonádé ízesítésére is használhatod őket!

Olívás vagy vajas fűszerlapok

Lapba fagyasztva könnyebben tárolhatod a fűszereket. Mosd meg a zöld fűszereket, a károsodott, elbarnult leveleket tépd le, ezek ne kerüljenek bele a mixerbe, amibe két csésze fűszer mellé önts 1/3 csésze olívaolajat vagy négy evőkanál fűszerhez fél csésze vajat. Ez utóbbi változathoz tehetsz további ízesítésként reszelt citromhéjat, gyömbért és fokhagymát is. Sajtot, magokat viszont ne adj hozzá, így sokkal szélesebb skálán használhatod majd. Pürézd össze az egészet, közben figyeld, hogy a fűszerekből ne maradjanak nagyobb darabok. Az így elkészített fűszerkeveréket töltsd zárható fagyasztótasakokba, mindegyikbe csak annyit (kb. a zacskó negyedéig), hogy fektetve egy lapot préselhess belőle. Ebben a pozícióban tedd a fagyasztóba is, könnyebben, kisebb helyen tudod tárolni majd. A fűszerlapokat 6 hónapon belül használd fel!

Gyorsfagyasztott fűszerek

Erre a módszerre a legalkalmasabbak a lágyszárú fűszerek: bazsalikom, petrezselyem, koriander, snidling és menta. Szedd le őket a virágzás előtt közvetlenül. Tisztítás és szárítás után egy tepsire vagy tálcára fektetve fagyaszd le őket, majd csak ez után tedd jól zárható dobozba őket.

Fás szárú fűszerek fagyasztása

A rozmaring és a kakukkfű szára vastagabb mint az előzőekben felsorolt fűszereké. Ezt kihasználva mosás, szárítás után tegyük az ágaikat – természetesen külön-külön – egy zárható fagyasztózsákba. Pár hét múlva, ha kivesszük őket láthatjuk, hogy mit sem veszítettek aromájukból és színükből. Ha egy sodrófával végigszántunk a zacskókon a levelek könnyen letörnek, a szárak egyszerűen eltávolíthatók. Ekkor a legjobb ha kis üvegekbe vagy műanyag dobozokba tesszük át a leveleket és mehetnek vissza a fagyasztóba a további felhasználásig.

Mindig friss zöld pesto-kockák

Készíts zöld peso-t, hogy megőrizd a fűszereid. Itt egy ötlet petrezselyem pesto-hoz. A tisztított, szárított petrezselyem ágakról szedjük le a szép egészséges leveleket. Tegyük egy zárható fagyasztótasakba úgy, hogy csak az alján legyenek, a levegőt préseljük ki a zacskóból miközben feltekerjük, majd gumizzuk össze, mehet a fagyasztóba. Így egy tekercsben húzhatjuk majd ki a zacsiból a petrezselymet, levágunk egy karikát belőle, annyit, amennyi a pesto-hoz kell, a többit pedig gyorsan tegyük vissza a fagyasztóba.

De rögtön pesto-t is készíthetünk:A megmosott és leszárított petrezselyem leveleket (20 dkg) durvára vágjuk, turmixgépbe dobjuk. Hozzáadjuk az előzetesen száraz serpenyőben illatosra pirított dióbelet (12 dkg), a megpucolt fokhagymát (2 gerezd), és a parmezánsajtot (3 dkg). Az egészet pépesítjük, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat (200 ml). Végül sóval és borssal ízesítjük. Jégkockakészítőbe porciózzuk, fagyasztjuk, majd ha teljesen megfagyott, a pesto-kockákat egy zárható fagyasztótasakban vagy dobozban a további felhasználásig visszatesszük a mélyhűtőbe.

Jégkockák ehető virágokkal

Vásárolj vagy szedj ehető virágokat. Mielőtt fogyasztod, bizonyosodj meg róla, hogy valóban ehetőek! Forralj vizet és hűtsd le teljesen. Közben tisztítsd meg a virágokat az esetleges szennyeződésektől. Töltsd fel harmadáig egy jégkockaforma minen mélyedését. Fejjel lefelé tedd bele a virágokat és fagyaszd be. Ha már teljesen kemény, akkor feltöltheted egészen a lyukakat. Az így elkészült jégkockákat teheted limonádéba, nyári italokba, koktélokba. Hűsítőek, szépek!

via: honestcooking.com

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!