Itt a válasz, hogy miért nem kell a hűtőben tartanod a tojást

Miért van az, hogy Amerikában másképp kezelik a tojást, mint Európában? Miért muszáj hűtve tárolniuk, és nálunk ez miért nem annyira fontos? Megtudtuk a miértekre a választ!

Magyarországon - és általában Európában - semmilyen szabály nem kötelezi a piacokat és áruházakat, hogy hűtve tartsák az értékesítésre szánt friss tojásokat, míg Amerikában ezzel szemben kötelező a frigó használata.

Mégis, miért lehet a tojástárolás eltérő, ha mindkét kontinensen ugyanolyan tyúkoktól származnak, és ránézésre a tojások kinézete is egyforma?

Ahogy a Business Insidercikke is részletesen elmagyarázza, Európában és Amerikában más módszerrel védekeznek a szalmonella és egyéb fertőzések ellen, ami ezáltal a tojások tárolását is befolyásolja.

  • Az Egyesült Államokban a tyúkoktólbegyűjtött tojást megmossák és fertőtlenítőszerrel kezelik, mielőtt a boltok polcaira kerülne, ettől kezdve azonban muszáj hűtéssel védeni, nehogy megromoljon.
  • Európában a védekezés már a tojófarmokhoz kötődik, és az a cél, hogy a farmról már eleve fertőzésmentes tojás kerüljön az értékesítési láncba - így később kezelni sem kell.

Amerikában olyan csirkefarmok vannak, amelyeken kisebb területről több tojást tudnak beszedni, ám ezek jobban ki vannak téve a szalmonellafertőzésnek. Ezért beszedés után mosni kell őket és hűteni, az egyszer lehűtött tojásokat pedig már sosem lehet rizikó nélkül két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni.

Ezzel szemben Európában a farmokon kisebb az egy négyzetméterre jutó tojások száma, de a szalmonellamentességet már ott biztosítani kell. Az európai rendszer szerint a tojást nem szabad megmosni, mert azzal lejön a tojás héjáról az a burok, ami gátolja a gyorsabb megromlást, így viszont hűteni sem kell.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Használd jól a csirkét!

Kedvenc húsforrásunk szinte nap mint nap az asztalra kerül - de vajon jól használjuk? Mihez kell a comb, a mell, és a farhát? Segítünk összeszedni, hogy miből mit készíts!

Dacota

(viaBusiness Insider/hvg.hu)

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve:...

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...