Itt a válasz, hogy miért nem kell a hűtőben tartanod a tojást

Miért van az, hogy Amerikában másképp kezelik a tojást, mint Európában? Miért muszáj hűtve tárolniuk, és nálunk ez miért nem annyira fontos? Megtudtuk a miértekre a választ!

Magyarországon - és általában Európában - semmilyen szabály nem kötelezi a piacokat és áruházakat, hogy hűtve tartsák az értékesítésre szánt friss tojásokat, míg Amerikában ezzel szemben kötelező a frigó használata.

Mégis, miért lehet a tojástárolás eltérő, ha mindkét kontinensen ugyanolyan tyúkoktól származnak, és ránézésre a tojások kinézete is egyforma?

Ahogy a Business Insidercikke is részletesen elmagyarázza, Európában és Amerikában más módszerrel védekeznek a szalmonella és egyéb fertőzések ellen, ami ezáltal a tojások tárolását is befolyásolja.

  • Az Egyesült Államokban a tyúkoktólbegyűjtött tojást megmossák és fertőtlenítőszerrel kezelik, mielőtt a boltok polcaira kerülne, ettől kezdve azonban muszáj hűtéssel védeni, nehogy megromoljon.
  • Európában a védekezés már a tojófarmokhoz kötődik, és az a cél, hogy a farmról már eleve fertőzésmentes tojás kerüljön az értékesítési láncba - így később kezelni sem kell.

Amerikában olyan csirkefarmok vannak, amelyeken kisebb területről több tojást tudnak beszedni, ám ezek jobban ki vannak téve a szalmonellafertőzésnek. Ezért beszedés után mosni kell őket és hűteni, az egyszer lehűtött tojásokat pedig már sosem lehet rizikó nélkül két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni.

Ezzel szemben Európában a farmokon kisebb az egy négyzetméterre jutó tojások száma, de a szalmonellamentességet már ott biztosítani kell. Az európai rendszer szerint a tojást nem szabad megmosni, mert azzal lejön a tojás héjáról az a burok, ami gátolja a gyorsabb megromlást, így viszont hűteni sem kell.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Használd jól a csirkét!

Kedvenc húsforrásunk szinte nap mint nap az asztalra kerül - de vajon jól használjuk? Mihez kell a comb, a mell, és a farhát? Segítünk összeszedni, hogy miből mit készíts!

Dacota

(viaBusiness Insider/hvg.hu)

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek