Tippek, hogyan dobd fel a saját kenyered – Variációk egy témára

Házi pék vagy? A kenyér az egyszerűség diadala, de megeshet, hogy új ízvilágokra vágyunk, feldobnánk valamivel azt a bizonyos mindennapi kenyerünket, mégis semmi extra nem jut az eszünkbe. Ehhez nyújtunk most segítséget, édes és sós fronton egyaránt.

A kenyér mondhatni maga az élet szimbóluma. Az ízesítésének képlete alapvetően roppant egyszerű: kell egy jó alaprecept, a többi már rajtunk múlik. Bármilyen gabonából készült lisztet használunk is – legyen szó búzáról, rozsról, alakorról vagy mondjuk tönkölyről -, készüljön a kenyér kovásszal, élesztővel vagy akár szódabikarbónával – számos mag, aszalmány, termény és egyéb hozzávaló áll rendelkezésünkre. Csak nézzünk szét a spájzban!

A jó kenyérhez csak egy jó alaprecept kell!

Magot mindenbe – pirítva a legjobb, de a lenmagot inkább áztassuk

Napraforgómag, dió, szezámmag, tökmag – ezek mind a magyar konyha aduászai mag szempontból. Külön-külön, de keverve is megéri a tésztához keverni őket, mert hihetetlen ízgazdaságot kölcsönöznek a kenyérnek, ráadásul remek élettani hatással is bírnak. Jól állnak egy francia parasztkenyérnek, de egy testesebb rozsnak és tönkölynek is.

Én személy szerint az esetek döntő többségében pirítva adom hozzá őket a tésztához, a lenmag kivételével, mert az pirítva karcinogén jegyekkel bír, így inkább érdemes leforrázni vízzel, aztán egy kis idő elteltével bele is dagaszthatjuk a tésztába. Ez már csak azért is jobb így, mert ha magában, szárazon belerakjuk a kenyérbe, elszívja a nedvességet máshonnan, így borul a kenyér végső állaga.

A magok kívül-belül jól állnak a kenyérnek

A magok mehetnek a kenyérbe, de akár sütés előtt bele is forgathatjuk a vekninket egy magválogatásba, vagy akár mákba. Szép lesz!

Kipróbált, működő sós magvariációk:

  • pirított tökmagos, tökmagolajos (a színe is csodás lesz)
  • pirított szezám miso pasztával (remek földes alapízt ad a miso, mégis háttérszereplő marad, ráadásul természetesebb módon sózzuk a kenyeret)
  • sokmagvas rozsos kenyér (kenyérliszt és teljes kiőrlésű rozs keverék)
  • teljeskiőrlésű rozs forrázott lenmaggal vagy sokmagvas keverékkel
  • zabos-magos-almás (a zabkása találkozása a kenyérrel)
Egy jó rozskenyér nem piszok savanyú, ellenben jó vajalávaló

Az édesebb ízek kedvelőinek:

  • mogyoróvajas kenyér (miért ne? Ha rá illik, bele is tehetünk!)
  • mézes-rozmaringos diós (pirításnál mehet bele mindkét plusz hozzávaló)

Zöldséges javaslatok – színezés vagy ízesítés céljából

Csak pár ötletet dobok be kedvcsináló jelleggel, de gyakorlatilag bármelyik zöldséggel kipróbálhatjuk, hogy milyen, ha reszelve a tésztába kerül.

Ötletek:

  • Sült krumplis kenyér (ha mondjuk mangalica vagy kacsa zsírján sütjük le a krumplit, még csodásabb lesz!)
  • sült krumplis-vizes vekni (a sütőben süssük meg a krumpli héját, majd készítsünk belőle alaplevet, és ezt adagoljuk a kenyérhez!)
  • céklás (reszelve vagy csak a levével színezve)
  • pirított hagymás (ez mondhatni klasszikus)

Aszalmányos javaslatok a teljesség igénye nélkül:

  • aszalt paradicsomos
  • aszalt vagy sima olívás (akár fetával, olívaolajjal megspékelve)
  • Mákos- aszalt meggyes/vörös áfonyás
  • desszertkenyér pirított tökmaggal/törökmogyoróval, étcsokival, aszalt meggyel (bizony!)

Zsíros kenyér másképp

Végezetül pedig az aromásabb zsírok, mint például a kacsa-, a liba- és a mangalicazsír remekül passzol a kenyértésztába. Tartósabb is lesz tőle a plusz nedvesség miatt.

Ha kisült a kenyér, akkor már csak annyi dolgunk van, hogy türtőztessük magunkat, várjuk meg amíg kihűl. Elő egy jó minőségű vajjal*, némi mezei vagy füstölt sóval, és akkor már garantált, hogy jó napunk lesz.

*Mehet ám rá más feltét is, az ízesített kenyérhez éppúgy passzol egy jó sajt, zöldségkrém vagy felvágott, ízlés kérdése.

Jó sütögetést!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...