Ez a legjobb kenyérfajta, ha szeretnéd, hogy jól működjön a bélrendszered

Valószínűleg téged is meglep majd az eredmény, hiszen egyáltalán nem erre a kenyérfajtára gondolnánk elsőre. Pedig tényleg ez támogatja a legjobban a bélrendszerünket. Elmondjuk, miért.

A karantén kezdetén mindenki hatalmas kenyérsütésbe kezdett, és hirtelen hatalmas trend lett kovásszal készíteni otthon a pékárunkat. Ezt pedig, mint kiderült, nem is volt olyan rossz ötlet, hiszen amellett, hogy remekül lehet villogni vele a közösségi médiában, még a gyomrodnak is nagyon jót tesz a kovásszal készült kenyér. Ez ugyanis a legjobb választás, ha támogatni akarod a bélrendszeredet.

Na jó, de mi is az a kovász?

A tévhittel ellentétben a kovász nem tartalmaz élesztőt, ugyanis csak és kizárólag lisztből és vízből áll. Ha ugyanis azonos mennyiségű lisztet és vizet elkeverünk, és néhány órán vagy akár napon át érleljük, akkor elkezd buborékozni. Ezalatt az idő alatt egy csapat mikroorganizmusnak köszönhetően szén-dioxid termelődik, ez növeli majd meg a kenyerünket duplájára vagy triplájára is. Ezeket a buborékokat tartja össze a glutén nevezetű fehérje.

Miért is ez a legjobb a gyomornak? Mert a fermentáció lebontja a glutént!

Mivel a kovászos kenyérben található kovász hosszú ideig erjed, ezért a baktériumok elkezdik lebontani a kenyérben található szénhidrátot és a glutént. Olyannyira, hogy a búzafehérlisztből, fermentációval készült kenyérben szinte teljesen lebomlik a glutén. Ennek köszönhetően elviekben a fogyasztása allergia, gyulladás és bélbetegségek esetén sem okoz problémát.

Egy kutatás szerint azonban cöliákiában szenvedő betegek számára - arra vonatkozó hivatalos vizsgálati eredményig - fogyasztani nem tanácsos.

Tehát a kenyér, miután elfogyasztottuk és a bélrendszerbe jut, már túl van az „előemésztési” fázison, ami jócskán megkönnyíti a fennmaradó emésztési folyamatokat. Ezzel szemben azonban az élesztővel készült termékekben a tésztát alkotó fehérjék sokkal nagyobb mértékben maradnak épen, ezért sokkal nehezebb megemészteni, ami igencsak megterheli a gyomrot, mindemellett a glutén az egyik legismertebb allergén.

Fontos: ha gluténérzékeny vagy, akkor is mindenképpen konzultálj az orvosoddal, hogyan fogyaszthatod a kovászos kenyeret, ha fogyaszthatod egyáltalán.


Még több információ a gluténról:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk