Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos kenyér kezdőknek

Kovászos kenyér kezdőknek
Kovászos kenyér kezdőknek
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hihetetlenül egyszerű kovászos kenyér recept, akár kezdőknek is! Csak liszt, víz és só! :) 

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A víz nagy részével (200 gramm) összekeverjük a lisztet (ezt hívjuk autolizációnak), és egy órát pihentetjük. Ha ez megvan, dagasszuk hozzá a kovászt. Újabb negyed óra után tegyük hozzá a sót a maradék 25 gramm vízzel, és ezt is dagasszuk jól bele.
  2. Egy óra pihentetés után elkezdjük a sziromhajtást (több videót lehet találni az interneten erről), amit 3 órán keresztül végzünk óránként 1x, összesen háromszor.
  3. Előformázzuk, ami fél órát pihen, majd végső formázás után szakajtóba tesszük. Készre kelesztjük. Figyelem! A kelesztési idő mindenkinél más és más, függ például a hőmérséklettől és a kovász aktivitásától. Nálam még 4 órát kelt a konyhapulton, de ez Nálad változhat!
  4. Forró sütőben készre sütjük.
  • sütési hőfok: 225°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 59
össznézettség: 14 037
elküldve: 3
receptkönyvben: 25
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kenyér Művész

Mióta szakács: 2020.04.02.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovászos vekni

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kenyér Művész
Kenyér Művész / Kenyér Művész Sun, 2020-04-12 14:17

Kedves DzsudIka! Ezzel az aránnyal ez egy 75% hidratációjú kenyér, ami nem folyhat. Egy 85% hidratációjú, na az már valóban a lágyabb kategória, de ezzel nem szabad folynia. Nem lehet hogy néhány napja őrölt lisztet használtál hozzá? A frissen őrölt liszt közel sem vesz fel annyi folyadékot, így azzal elképzelhető hogy valóban lágyabb! Kérlek keress rá a Youtube videómra, ahol ezzel a hidratációval, és ezzel a recepttel meg is mutatom! :)

Dzsudika
Dzsudika Sun, 2020-04-12 19:02

Karantén idején örülök, ha egyáltalán finomlisztem van még itthon. Mivel az élesztő is fogytán, abból sütök, ami van. A kovászom is kezdetleges. Ezért fogott volna meg a recept is, mert azt gondoltam, kezdőknek való. Sajnos nem vált be nekem. Kísérletezem tovább.

Kenyér Művész
Kenyér Művész / Kenyér Művész Sun, 2020-04-12 19:43

Kedves DzsudIka! Szerintem azzal a kovásszal lesz akkor probléma, hiszen írtad is: kezdetleges.! A recepttel kapcsolatban kizárólag pozitív visszajelzés érkezett, illetve ezt az alap 75%-os hidratációjú kenyeret sütöm magamnak is heti kb 5x. Ha gondolod, írj rám a Kenyér Művész Facebook oldalán, és szívesen segítek, hogy viszonylag gyorsan jól működő, aktív kovászod legyen, hogy abból minél szebb kenyereket tudj sütni!

314
finomliszt 300 g
víz 225 g
kovász 90 g
6 g