Sütőtököt burgonya helyett – így használd pogiba, fánkba és gnocchihoz

Sütőtök, mint burgonyahelyettesítő? Miért ne! Három tuti receptet hoztunk nektek, amelyekkel bármikor nagy sikert arathattok.

Ősszel és télen nagyon szeretünk színes, főleg napsárga ételeket fogyasztani, ezek visszahozzák a szürke hétköznapokba a jó időt, és a kedélyállapotunkat is helyrepofozzák. Sokszor vásárolunk ezért sütőtököt, hogy újból és újból használjuk frissítő erejét, de sajnos gyakori, hogy ott áll a teraszon egy-két hétig is, mire mégis felhasználásra kerül. Ennek az az oka, hogy legtöbbször gyors sütőtökös krémleves, minestrone és curry készül belőle, ezeket pedig egy idő után megunjuk. Ebben az éven emiatt egy csomó új alternatívát kerestem hozzá, így született meg többek között a legkrémesebb sütőtökös pite és a tésztamentes sütőtöklasagne is. Most viszont kicsit tovább gondoltam a jelentőségét, hogy egy más aspektusból is gondolhassunk rá. Legyen például a burgonya helyettesítője, hiszen alacsonyabb a kalória- és a szénhidráttartalma, ezért kapta ebben a kihívásban a burgonya-light nevet. Ezek a finomságok készültek belőle, próbáld ki őket, hogy megtudd, mire képes az egyszerűen, olcsón beszerezhető, szépséges színű sütőtök!

Sütőtökös pogácsa és a béta-karotin

Imádjuk a burgonyás pogit, de tisztában vagyunk vele, hogy nem a legkönnyebb finomság! A sütőtökös pogácsa elkészülte után mégsem a tészta könnyedségi foka adja ez az első szembetűnő különbséget. Hiszen a sütőtök bétakarotin-tartalmáról idáig még nem is volt szó, hogy történhetett ilyen? Ez az, ami nekünk a hidegben a valódi mentsvár! Elővitaminként és esztétikában is nagyot dob. Aztán szépen lassan, de inkább gyorsan, mert nem bírjuk ki, beleharapunk a minipogikba, akkor jön az íz és a puhasági KO-kvóciens, nincs mese, kiütéssel nyert a helyettesítős, sütőtökös változat.

Sütőtökfánk a sütőből

Vadak, kacsa és liba mellé, vagy csak szószba, lekvárba mártogatva nagyszerű a sütőtökfánk. Miért ne adjunk esélyt a sütőtöknek, hogy ebben a szerepben is megmutathassa tudományát? Arra vigyázzunk, hogy több lisztet tud felvenni, mint egy lisztes burgonyaféle! Töltsük kinyomózsákba, úgy adagoljuk a sütőpapírra, mintha csak macaront készítenénk, így mégsem kell annyi plusz lisztet adagolnunk hozzá. Ha már egyszer a sütőtök szénhidráttartalma fele annyi, mint a burgonyáé ráadásul nem zsiradékban sütjük ki a fánkokat, ne toljuk el a liszttel a kalóriaszámokat!

Sütőtökgnocchi

Itt is a liszttúltöltésre kell figyelni. Ennek az egyik legjobb ellenszere, ha a sütőtököt, ahogy a neve is mondja: megsütjük, és nem főzzük, mert utóbbinál sok vizet vesz fel, míg sülés alatt elpárolog belőle. A készre sült tök belsejét kanalazzuk ki egy tál felé helyezett szűrőbe, és ott is hagyjuk állni egy darabig, ameddig a maradék felesleges nedvesség is kicsepeg belőle. Ekkor biztosra mehetünk, hogy turmixolás után a lehető legkevesebb lisztet kell hozzágyúrjuk a tésztához. Így is puhább állagú marad, mint a burgonyás, de könnyen sodorható és főzhető, aztán egy csoda sütőtökös gnocchi kerül a tányérra.


Ezek is érdekelhetnek még:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...