7 ok, amiért hálás lesz a szervezeted, ha lemondasz a húsról

Bizony, nemcsak a bolygónak teszünk jót azzal, ha elhagyjuk a húsételeket, de a szervezetünk is nagyon hálás lesz érte, ha növényi étrendre váltunk.

Ezen a héten elindult a Nosalty Húsbavágó kampánya, melynek keretein belül egy hétre háttérbe szorítjuk a húsos recepteket az oldalunkon. Bár mi is nehezen válunk meg a húsos fogásoktól, mégis bolygónk érdekében nem árt, ha mérsékeljük mindennapi húsfogyasztásunkat, hiszen ezzel az egyszerű lépéssel tehetünk egyénileg a legtöbbet a klímaváltozás ellen.

Ugyan a ténnyel sokan tisztában vannak, azt azonban már kevesen tudják, hogy szervezetünk is meghálálja, ha néha lemondunk a húsos fogásokról. Nézzük, milyen pozitív változásokat köszönhetünk annak, ha háttérbe szorítjuk!

Kevesebb gyulladás

A telített zsírokban gazdag húsok illetve húskészítmények hozzájárulhatnak a mikroszkopikus gyulladások kialakulásához. Ha sok ilyen terméket fogyasztunk, azok hosszú távon jelentős mértékben károsíthatják a sejtjeinket, ami miatt olyan súlyos betegségek is kialakulhatnak, mint a szív- és érrendszeri panaszok, a reumatoid arthritisz, a cukorbetegség, az asztma vagy az idegrendszer degenerációjával járó betegségek. Sőt, a rendszeres húsfogyasztással növelhetjük a daganatos betegségek kialakulásának esélyét is.

Illatosabbak leszünk

Egy kutatás szerint azok, akik nem esznek húst, sokkal kellemesebb illatúak, mint azok, akik rendszeresen fogyasztják. A kísérletben résztvevő nők sokkal kellemesebbnek ítélték azoknak a férfiaknak az izzadságát, akik nem ettek húst, mint azokét, akik igen.

Egészségesebb bélrendszer

A feldolgozott élelmiszerek, a finomított szénhidrátok és a húsok egyaránt negatív hatással vannak a bélrendszer egészségére, ezáltal a bélflóra állapotára. Az élelmi rostokban gazdag étrend segíti a bélflórát, jótékony hatással van a bélrendszerben található baktériumokra -mind azok mennyiségére, mind pedig a bélflóra változatosságára. Ennek köszönhetően erősebb lesz az immunrendszer, több energiánk lesz, és akár a kedvünk is javulhat.  

Csökken a cukorbetegség esélye

Több vizsgálat is rámutatott már arra, hogy a vörös húsok fogyasztása összefügg a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával. Egy nagyszabású kutatásból kiderült, hogy aki kevesebb vörös húst eszik, esetleg hetente több húsmentes napot is beiktat az étrendjébe, az közel 20 százalékkal csökkentheti a diabétesz kialakulásának esélyét.

Nő az empátiánk

Megfigyelték, hogy azok az agyterületek, amelyek empatikus érzéseket váltanak ki, vegetáriánusoknál és vegánoknál aktívabbak, mint a húsevőknél. Legalábbis erre jutottak kísérleteik során olasz neurológusok.

A kutatásból kiderült, hogy a húst nélkülözők erősebben reagáltak az emberi és állati szenvedést ábrázoló képekre, mint a mindenevők.

Javul az emésztésünk

Az egészséges bélműködéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, továbbá a rostfogyasztás. A növényi alapú étrend mindkettőt biztosíthatja. A kevesebb húst és zsírt tartalmazó étrend következtében könnyebbé válik a székletürítés, ezáltal csökken a székrekedés, illetve az ezzel összefüggő panaszok is, mint például az aranyér kialakulásának kockázata.

Normalizálódik a koleszterinszintünk

Ha több rostban gazdag élelmiszert és kevesebb zsíros és húsos ételt eszünk, segíthetünk, hogy a koleszterinszintünk a megfelelő tartományban mozogjon. A koleszterinértékek javulása pedig olyan súlyos, esetenként életveszélyes betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszik, mint a stroke vagy az érszűkület.


Még több cikk, hogy húsmentesen étkezz:

Forrásaink voltak.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Túró Rudi, amihez kanál kell: új termékkel rukkolt elő a...

Több mint 50 éve rajongunk az egyik legmagyarabb édességért, a Túró Rudiért. Az utóbbi években egyre újabb variációkat láthattunk az összes generáció által szeretett témára. Ennek a folyamatos megújulásnak a legfrissebb állomása a Pöttyös Túródesszert, ami a megszokottól eltérő formában hozza el nekünk a csokis-túrós finomságot.

Nosalty

További cikkek