Már pár kiló mínusz is a felére csökkentheti a cukorbetegség esélyét

Brit kutatók kimutatták, hogy már a nagyon apró egészségügyi változások is segíthetnek a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Ide tartozik már egy-két kilogramm túlsúly leadása is.

Norfolki kutatók az találták, hogy már igazán apró egészségügyi változások is segíthetnek a prediabéteszes betegek állapotán. Egy-két kiló leadása és némi mozgás a kutatás szerint majdnem megfelezte a cukorbetegség kialakulásának esélyét két év alatt.

A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb - írja a Webbeteg.

A szakértők több mint ezer prediabéteszes embert vizsgáltak meg, akiknek 2-es típusú cukorbetegségre volt kockázatuk. Az alanyok a Norfolk Diabéteszmegelőzési Kutatás részesei voltak. Az eredmények azt mutatták, hogy már 2-3 kilogrammal kevesebb testtömeg is 40-47 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Apró változások

A 8 éves kutatás elsősorban az olyan apró életmódbeli változtatásokra koncentrált, amiket mindenki megtehet különösebb erőfeszítés nélkül azért, hogy egészségesebb legyen, és megelőzze a diabéteszt. A szakértők szerint ez azért fontos, mert megmutatja, hogy a mindennapokban is fenntartható változásokkal is el lehet érni eredményt.

A kutatók szerint az Egyesült Királyság keleti részén 2011 és 2018 között 144 ezer ember volt prediabétesz állapotában. Közülük választották ki a résztvevőket, majd két év múlva végeztek egy utánkövetést is. A szakértők szerint a korábbi kutatások mind komoly súlyvesztéssel és nehéz életmódbeli változtatásokkal próbálkoztak, ami nem feltétlenül reális mindenki számára.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

8 húsmentesen izgalmas fogás, melybe bulgur főtt

A bulgur az alternatív köretfajták közül is kiemelt szerepben tündököl: mindenki imádja, legalábbis mi ezt tapasztaljuk. Íze a tarhonya, a rizs és a tészta között billeg, irtó gyorsan elkészül, felszívódása pedig kedvezőbb és lassabb, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek