Ezeket eszi egy harvardi agykutató a jobb memóriáért

Ahogyan a szépséghez, a jó memóriához és megfelelő agyműködéshez is elengedhetetlen a jó étrend – ki más tudná ezt jobban, mint egy harvardi agykutató, aki egyébként dietetikus is?

Ma, amikor az élelmiszer vagy élvezeti érték, vagy démonizált ellenség, nagyon nehéz észben tartani, hogy elsősorban táplálékról beszélünk, amire a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megfelelően képes legyen működni. Egy jó étrenddel segíthetünk a betegségek megelőzésében, még az olyan neurodegeneratív kórképekében is, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson. Ebből következik, hogy a megfelelő agyműködést is segíthetjük, ha tudjuk, mit kell ennünk. Dr. Uma Naidoo táplálkozási pszichiáter, a Harvard orvosi karának oktatója a CNBC-nek elmondta, mit fogyaszt gyakran azért, hogy egészséges maradjon az agya.

Étcsoki

Rögtön egy jó hírrel kezdünk: a rendszeres étcsokifogyasztás nagyon egészséges, minél magasabb a kakaótartalom, annál jobbat tesz a szervezetnek.

Az extra sötét csokoládé tele van antioxidánsokkal és flavanolokkal, amelyek segítenek megőrizni az agysejtek egészségét.

Rostot is tartalmaz, amely segít csökkenteni az agyban található gyulladást és megelőzni a kognitív hanyatlást. Egy 2020-as kutatás azt vizsgálta, hogy az étcsoki és a fehércsoki hogyan befolyásolja a memóriát egészséges fiatal felnőtteknél. Azt találták, hogy a sötét csokit fogyasztók jobb verbális memóriateljesítményt mutattak, mint a fehér csokis csoport, ez pedig valószínűleg az étcsoki flavonoidtartalmának köszönhető.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, fitotápanyagokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezek segítenek megőrizni a memóriát, és a rosttartalom elősegíti a bélben lévő mikrobák megfelelő arányát és összetételét, ami viszont hozzájárulhat az agyi gyulladások csökkentéséhez.

Minden mindennel összefügg: a bélrendszer egészsége közvetlenül hat az agyi teljesítményre.

Az eper például gazdag flavonoidokban, és segíthet lelassítani a kognitív hanyatlást, az áfonya viszont több különböző típusú flavonoidot tartalmaz, amelyek megakadályozzák az oxidatív stressz kialakulását, a szeder pedig az antioxidánsok nagyszerű forrása, ezek segítik az agysejtek egészségét.

Kurkuma

A currypor egyik fő összetevője, a kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, ez az agyműködést segítő tulajdonságainak titka. A kurkumin erős gyulladásgátló vegyület, rendszeres fogyasztása kutatások szerint segíthet csökkenteni a szorongás tüneteit és csökkenteni az életkorral járó kognitív hanyatlást. A kurkuma önmagában is nagyon hasznos, de fekete borssal együtt kombinálva még erősebb kombót alkotnak: a piperin – egy, a fekete borsban található vegyület –aktiválja a kurkumint, segíti, hogy a szervezet az agy jobban tudja hasznosítani.

Erjesztett ételek

Az erjedés vagy erjesztés, idegen szóval fermentálás a legősibb tartósítási módszer, amikor egy szerves anyagot valamilyen enzim hatásának teszünk ki. A szénhidrátok lebontását mikroorganizmusok (élesztők, penészgombák, baktériumok) végzik. Ez a folyamat olyan melléktermékeket, például tejsavat hoz létre, amelyek bélbarát baktériumok elszaporodását segíthetik. A bél-agy kapcsolat során a bél egészségének javításával pedig az agyunk megfelelő működését is segíthetjük. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy túl sokat nem szabad enni az ilyen ételekből, ugyanis puffadást okozhatnak nagy mennyiségben.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészségről itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek