Minden, amit a bogyós gyümölcsök mosásáról és tárolásáról tudnod kell

A bogyós gyümölcsök a nyár slágerei, de amilyen finomak, olyan érzékenyek az apró szemek. A vásárlástól a tárolásig összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Szuper finomak és szuper egészségesek, de csak rövidke ideig kaphatóak. Igen, a bogyós gyümölcsökről, málnáról, áfonyáról, szederről, ribizliről, fekete berkenyéről beszélünk, amik a nyár meghatározó ízei. De amilyen finomak, olyan kényesek is, óvatosan kell velük bánni, ezért hoztunk egy kis útmutatót, mit érdemes velük csinálnod a vásárlástól egészen az elfogyasztásig.

Mire ügyelj a bogyós gyümölcsök vásárlásánál?

A bogyós gyümölcsöket meglátva az ember rögtön meg akarja enni őket, így könnyen megfeledkezik arról, hogy alaposan átnézze a szemeket. Pedig vásárlás előtt érdemes megvizsgálni az árut, ellenőrizni, hogy nincs-e benne penész, nincsenek-e elszíneződések vagy túlságosan puha részek a bogyókon. Az áfonya, ami összement, és nem ruganyos, az vásárlás után pár nappal meg fog romlani. A szamócán és málnán látható pépes, sötétvörös foltok is azt jelzik, hogy már kevésbé frissek. A legjobb, ha termelői piacon vásárolsz, mert így biztosan a legfrissebb áruhoz jutsz hozzá.

Hogyan tárold a bogyós gyümölcsöket?

Ha van annyi lélekjelenléted, hogy nem azonnal falod be az összes gyümölcsöt, akkor aznap még kint hagyhatod a konyhapulton őket, de ha ennél hosszabb ideig tárolnád a szerzeményedet, akkor a hűtő a legjobb hely a számukra, mert így tovább elállnak.

Tipp: a polc elejére tedd a gyümölcsöket, így biztosan nem feledkezel meg róluk, plusz a hűtő hátsó részén a fagyveszély is fenyegetné őket.

Hogyan mosd meg a bogyós gyümölcsöket?

A bogyós gyümölcsöket nem szabad megmosni egészen addig, amíg felhasználod őket. A felesleges víz miatt hamarabb megromolhatnak az anti-oxidánsokban gazdag gyümölcsök, mint például az áfonya, málna vagy egres. A keményebb gyümölcsök, így például az eper könnyebben viseli a gyors zuhanyt, de itt is elég, ha csak fogyasztás előtt mosod meg.

Most, hogy tisztáztuk a mosás idejét, térjünk át a mosás metódusára. Nem szabad egyben a vízsugár alá tartanod az egész pakkot, mert a nyomás miatt megsérülhetnek a gyümölcsök. Ráadásul a csomagolásban ott maradhat a víz, ami ismételten problémát okozhat.

Ehelyett tölts meg egy nagy tálat hideg vízzel, majd óvatosan tedd a gyümölcsöket egy szűrőedénybe, és ezzel együtt mártsd a víz alá őket.

Ezután tedd a gyümölcsöket egy papírtörlővel bélelt légmentesen záródó tárolóba, majd mehetnek a hűtőbe. Válassz egy nagyobb tárolót, hogy egy rétegben elférjenek benne a gyümölcsök.

Víz + ecet

A víz segít a koszt lemosni a gyümölcsök felületéről, de van egy ennél jobb módszer, amivel még jobban megtisztíthatod őket. Mivel sok bogyó a talaj közelében nő, a húsuk pedig porózus, szivacsszerű, a beszorult szennyeződések a gyors öblítés után is észrevétlenül ott maradhatnak.

Azért, hogy a gyümölcsök tökéletesen tiszták legyenek, keverj össze vizet ecettel 3:1 arányban, és ebben a keverékben öblítsd át a gyümiket.

Ne áztasd őket, nehogy felszívják az ecet ízét, csak finoman, de határozottan öblítsd át őket. Ezután egy papírtörlőn vagy konyharuhán szárogasd meg őket.

A fagyasztóba is mehetnek?

Jól jön télen, ha le van fagyasztva egy kis áfonya a reggeli smoothie-hoz, ugyanis a bogyós gyümölcsöket akár pár hónapig is tárolhatod a fagyasztódban.

Miután megmostad, óvatosan szárogasd meg őket egy törlővel vagy konyharuhával, hogy ne maradjon rajtuk víz.

Ezután tedd őket egy lezárható műanyag vagy szilikon tasakba egy rétegben elrendezve, és már mehetnek is be a fagyasztóba hűsölni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Még több konyhai okosság itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek