Ezek a legismertebb és leghatékonyabb gyomorkímélő ételek

A kímélő ételek szerepe az, hogy tehermentesítsék az emésztőrendszert, ha az nem egészséges.

A kíméletes ételek diétája elsősorban akkor ajánlott, ha valamilyen gyomor-vagy bélfertőzésben szenvedünk, de léböjtkúrák után is ajánlatos ezekkel az ételekkel kezdeni a normál táplálkozást.

A kímélő ételek, mind hasmenés, mind szorulás, de bármilyen gyulladásos emésztőrendszeri fertőzés esetén javasoltak. Ezek olyan módon tehermentesítik az emésztőrendszert, hogy egyrészt úgy készítjük el őket, hogy a lehető legtöbb tápanyag maradjon meg a nyers ételből, másrészt eleve olyan alapanyagokat használunk, melyek könnyen emészthetőek.

A házi módszerek közül hasfájásra sokszor alkalmazunk kétszersültdiétát, vannak, akik a levesre vagy a sima főtt krumplira esküsznek. Ezekkel a régimódi gyógymódokkal az a baj, hogy egyoldalú tápanyagbevitelt jelentenek, ami még rövid távon sem a legszerencsésebb.

Így indítsunk

Ha fáj a hasunk, először érdemes valóban nagyon egyszerű ételekkel kezdeni a táplálkozást. Komoly hasmenés és hasfájás esetén segít, ha fekete teát, zabpelyhet, üres rizst, illetve a jól bevált kétszersültet esszük. Ezek az ételek könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaznak, viszont zsírt nem, és ez tehermentesíti az emésztőrendszert a legjobban.

Így folytassuk

Ha már egy kicsit jobban vagyunk, az előbb említett ételekhez hozzá lehet adni a sovány túrót, mely már tartalmaz egy kis zsírt és fehérjét is. Erre a szervezetnek szüksége van, és a túró helyettesíthető krumplipürével is, ha nem vagyunk laktózérzékenyek (bár tejtermék nélkül is elkészíthető). Soványabb húsokat vagy halat is lehet enni kis mennyiségben, valamint főtt zöldséget.

A rostokat csak fokozatosan

Ha néhány nap alatt ezektől az ételektől elmúlnak a panaszaink, akkor is érdemes lassanként visszaállni a normál étkezésre. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan adjuk az étrendünkhöz a további ételeket, figyelve, hogy esetlegesen melyik okoz még mindig panaszokat.

Ilyenkor kell a rostokat lassan újra elkezdeni fogyasztani, de a nyers zöldség és a saláta az utolsó ételek, melyeket újra az étrendbe vehetünk, mert ezek a legnehezebben emészthetőek.

Főzzük, nem sütjük!

A kímélő étrendnél fontos, hogy nem lehet zsíros az alapanyag, és számít az elkészítési mód is. A kímélő ételeket nem sütjük, hanem főzzük, nem használunk semmilyen csípős fűszert, de igazából minél kevesebb fűszert fogyasztunk, annál jobb.

Az alkohol is tiltólistás, ha gyomorbántalmaink vannak: még a gyomorkeserűnek nevezett alkoholok is csupán az emésztést hivatottak elősegíteni egészséges embereknél, nem pedig a betegségeket gyógyítani.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.