5+1 tipp a puffadás tüneteinek enyhítésére

Mit tehetünk, ha puffadás nehezíti meg mindennapjainkat?

A hasi puffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri tünet. Okai lehetnek a puffasztó étel fogyasztása, akut (pl. vírusos fertőzés) illetve krónikus (pl. laktózintolerancia) emésztőrendszeri betegségek, helytelen életmód, emésztőrendszeri elváltozások.

Lássuk mit tehetünk, ha puffadással küzdünk!

1. Ha vírusfertőzésen estünk át

Ha a puffadásunk előzményeként ismert, hogy a gyomrunkat, beleinket érintő vírusfertőzésen estünk át, akkor legyünk türelemmel, ahogy a szervezetünk visszaáll egyensúlyi állapotába, úgy szűnnek majd meg a puffadásos tünetek is. Bélflóránk támogatására fogyasszunk probiotikus tejtermékeket, emellett igyunk sok folyadékot, kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, együnk gyakran, akár napi 5-6 alkalommal is kisebb mennyiségű, könnyű ételeket.

2. Kerüljük a puffasztó ételeket!

Természetesen, ha tudjuk, hogy puffasztó ételt fogyasztottunk vagy esetleg egy bizonyos étel fogyasztása után most tapasztaljuk először a puffadásos tüneteket, akkor kerüljük az adott ételt, alapanyagot.

3. Keressünk természetes megoldásokat!

Korábbi cikkünkben szakértőnk már ismertette, hogy milyen gyógynövények és fűszerek segíthetnek a puffadásos tüneteink enyhítésében, ilyen pl. az ánizs, a kömény, az édeskömény stb.

Olvastad már?

5+1 házi praktika puffadás ellen

4. Forduljunk orvoshoz!

Ha rendszeresen puffadunk vagy a hasi puffadásunk hosszabb ideje fennálló állapot, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat vagy gasztroenterológus szakorvost. A puffadás hátterében ugyanis állhatnak étel-allergiák (pl. tej-, tojás stb.), -intoleranciák (pl. glutén, laktóz stb.), amelyek igazolása orvosi feladat, és amelyek diagnózisa után az adott állapotra vonatkozó étrend segíthet a tünetek tartós enyhítésében.

5. Mozogjunk!

A konkrét helyzetben - amikor éppen puffadt a hasunk - is sokat segíthet egy kis mozgás, torna. Sétáljunk, húzzuk fel hasunkra a térdünket, masszírozzuk át hasunkat, alhasunkat (mint ahogy a fájós hasú csecsemők panaszait szoktuk enyhíteni). Emellett azonban a rendszeres fizikai aktivitás emésztőrendszerünk keringésére is pozitív hatással van, és a megfelelő oxigénellátottság segíti beleink működését, rugalmasságát, egészségét, mozgását.

+1. Étkezzünk kiegyensúlyozottan!

Hosszú távú megoldás a puffadás megszüntetésére, ha sikerül kiegyensúlyozottan étkeznünk. Ennek fő elemei a napi 4-5-szöri étkezés, a magas élelmirost-tartalmú, napi legalább fél kg zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrend, a megfelelő, napi 2-2,5 l (hozzáadott cukor nélküli) italfogyasztás.

Címlapról ajánljuk

További cikkek