Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezt a 15 menzás fogást biztos, hogy sosem fogjuk kiverni a fejünkből

Lebbencsleves, finomfőzelék, tejbepapi - pár étel, ami a menzának köszönheti a sikerét. Hiszen közétkeztetésben mindenki részt vett legalább egyszer, nézzük a favoritokat!

Az iskolai menzáról szinte mindenkinek van egy kedves története, hiszen a menükből akadt olyan fogás, amiknek hallatán rohantunk az ebédlőbe, és esetleg repetáztunk is  – ha a konyhásnénik engedték.

A tojásleves, kelkáposzta-főzelék és paradicsomos káposzta triójában néha-néha (és főleg péntekenként, hadd örüljön a gyerek alapon) azért becsúsztak a finom, sőt, rajongásig szeretett menzás kaják is a repertoárba. Összeszedtük, átbeszéltük, megrágtuk őket itt a szerkesztőségben, és szinte totális egyetértésben került bele gyakorlatilag minden anno elénk tálalt menzás fogás.

Tudtad?

2015. szeptember 1-jétől közel háromszorosára nőtt a bölcsődében és óvodában a nevelési év során ingyenes étkezésre jogosult gyermekek száma. Összességében a mintegy 1 millió gyermekből a 2010. évi kb. egyharmados (34%) arány helyett a 2016/17-es tanévben már közel felük (46%), 338 ezer fő helyett 467 ezer fő térítésmentes étkezésben részesül.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2018-02-10 02:00

Én kb. 1000 évvel ezelőtt voltam menzás, a gimnáziumban, két évig. Ott a fenti ételeket olyan közepesen sz@rul készítették, mert a káposztás-mákos tésztákról lespórolták a rávalót, a főzelékek pedig szinte minden formájukban ragacsosak voltak. De a legszörnyűbb a csirkepörkölt volt, az a valódi, robbantott csirke, apró tört csontokkal és vízízű, híg szafttal. (Gimnázium után majd 2 évtizedig a pörkölt minden formáját kerültem, olyan rossz emlékeim születtek a közétkeztetésről.)
Egy menüt viszont parádésan készítettek: húsos leves + kelt tészta. Ez hagyományosan a szerdai nap ebédje volt, gulyásleves, frankfurti, becsinált stb. leves formájában, kelt túrós, kakaós, diós, lekváros táskával/buktával, a török szultán is megnyalta volna a tíz ujját. Sosem értettem, hogy aki ilyen csodás aranygaluskát süt, hogy a fenébe tudja úgy elrontani a sima pörköltet. (Igen, a rizses hús. Az is emlékezetes, de csak azért, mert én máig a pergősen száraz rizst szeretem. A többiek gyűlölték, én a tányért is kinyaltam.)