6 ételcsoport, amely rengeteg cinket tartalmaz

A cinkben gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen egészségünk érdekében. Nézzük, mely ételekben van a legtöbb belőle!

A cink kulcsszerepet játszik az anyagcsere és az immunrendszer megfelelő működésében, valamint a sejtek és szövetek regenerálódásában is.

Az ajánlások szerint a felnőtt férfiaknak naponta 11, míg a nőknek 8 milligramm cinket érdemes fogyasztaniuk.

Várandósság és szoptatás alatt azonban ennél több javallott: 11 és 12 milligramm. Kisgyermekek, serdülők, idősek, valamint terhes vagy szoptató nők esetében valamelyest magasabb a cinkhiány kialakulásának kockázata, azonban a megfelelő ételekkel könnyedén hozzájuthatunk a cinkhez.

Húsfélék

A húsfélék általában nagyon jó cinkforrások, ezek közül is a vörös húsok kiemelkedőek – 100 grammnyi marhahús elfogyasztása már a napi cinkbevitel több mint 40 százalékát biztosítja. Azonban érdemes inkább sovány húsokat fogyasztani.

Tengeri herkentyűk

Ezen kívül a tengeri herkentyűkben is sok a cink, ezért alkalomadtán bátran fogyasszunk osztrigát, rákot, kagylót vagy garnélát. Várandósoknak azonban nem javasolt semmilyen nyers halféle, csakis hőkezelve!

Hüvelyesek

A hüvelyesek olcsó alapanyagok, beszerzésük rendkívül egyszerű. Emellett nagyon sokféleképpen elkészíthető, rostban gazdag táplálékforrások, és irtó egészségesek. Például 100 gramm főtt lencse elfogyasztása a napi ajánlott cinkbevitel körülbelül egytizedét fedezheti. Azért, hogy még jobban felszívódjon a szervezetben, főzzük, fermentáljuk, és áztassuk be.

Füstös sült csicseriborsó

Sós rágcsákat kerestem, melyek helyettesíthetik a pattogatott kukoricát filmnézés közben. Ez a csicseriborsós változat volt az egyik legjobb, amit életemben kóstoltam.

Hajdinás lencsesaláta

Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...

Magvak

A különféle magok, mint a tökmag, lenmag, szezámmag, kendermag rendszeres fogyasztása is segíthet növelni a cinkbevitelt. Érdemes tehát ezekkel megszórni a salátáinkat, házi készítésű péksüteményeinket, leveseinket.

Paleós kenyér

Paleós kenyereim közül az első próbálkozásaim egyike, de egyértelműen kedvenc lett az íze, állaga és könnyű elkészíthetősége miatt. Na és persze egészséges is!

Sokmagvas paleo buci

Paleo-életünk egyik kincse, amivel megoldjuk a "de hát nem bírom kenyérféle nélkül"-problémát.:) Finom, mellékízmentes, szuperegészséges, rostdús, igazi kis különlegesség.

Tejtermékek

A tejtermékek között is van olyan, amelyben sok a cink: 100 gramm cheddar sajtban például benne van a napi szükséges bevitel csaknem egyharmada, de már egy pohár magas zsírtartalmú tejjel is bevihetjük a napi szükséglet körülbelül 9 százalékát.

Diófélék

A dióféléknek is igen magas a cinktartalma, egy csészényi kesudió elfogyasztása például fedezheti a napi ajánlott cinkbevitel körülbelül 15 százalékát. De nemcsak a cinktartalom miatt éri meg dióféléket fogyasztani, hiszen rengeteg hasznos tápanyag található még bennük.

Granola házilag

A bolti granolákkal az a baj, hogy legtöbbször tele van cukorral, ezzel szemben a házilag készített verziónál mi tudjuk szabályozni, hogy mennyit adunk hozzá. Mert azért kell bele, hogy ...

Forrásunk volt.


Még több hasznos tápanyag:

Legújabb receptek

Red velvet csigák

A red velvet, azaz vörösbársony több formát is ölthet a cukrászat világában. Ha épp nem tortaként, muffinként vagy pohárkrémként csábít, csigává is változhat. Az alábbi recept ...

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Címlapról ajánljuk

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...