6 ételcsoport, amely rengeteg cinket tartalmaz

A cinkben gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen egészségünk érdekében. Nézzük, mely ételekben van a legtöbb belőle!

A cink kulcsszerepet játszik az anyagcsere és az immunrendszer megfelelő működésében, valamint a sejtek és szövetek regenerálódásában is.

Az ajánlások szerint a felnőtt férfiaknak naponta 11, míg a nőknek 8 milligramm cinket érdemes fogyasztaniuk.

Várandósság és szoptatás alatt azonban ennél több javallott: 11 és 12 milligramm. Kisgyermekek, serdülők, idősek, valamint terhes vagy szoptató nők esetében valamelyest magasabb a cinkhiány kialakulásának kockázata, azonban a megfelelő ételekkel könnyedén hozzájuthatunk a cinkhez.

Húsfélék

A húsfélék általában nagyon jó cinkforrások, ezek közül is a vörös húsok kiemelkedőek – 100 grammnyi marhahús elfogyasztása már a napi cinkbevitel több mint 40 százalékát biztosítja. Azonban érdemes inkább sovány húsokat fogyasztani.

Tengeri herkentyűk

Ezen kívül a tengeri herkentyűkben is sok a cink, ezért alkalomadtán bátran fogyasszunk osztrigát, rákot, kagylót vagy garnélát. Várandósoknak azonban nem javasolt semmilyen nyers halféle, csakis hőkezelve!

Hüvelyesek

A hüvelyesek olcsó alapanyagok, beszerzésük rendkívül egyszerű. Emellett nagyon sokféleképpen elkészíthető, rostban gazdag táplálékforrások, és irtó egészségesek. Például 100 gramm főtt lencse elfogyasztása a napi ajánlott cinkbevitel körülbelül egytizedét fedezheti. Azért, hogy még jobban felszívódjon a szervezetben, főzzük, fermentáljuk, és áztassuk be.

Magvak

A különféle magok, mint a tökmag, lenmag, szezámmag, kendermag rendszeres fogyasztása is segíthet növelni a cinkbevitelt. Érdemes tehát ezekkel megszórni a salátáinkat, házi készítésű péksüteményeinket, leveseinket.

Tejtermékek

A tejtermékek között is van olyan, amelyben sok a cink: 100 gramm cheddar sajtban például benne van a napi szükséges bevitel csaknem egyharmada, de már egy pohár magas zsírtartalmú tejjel is bevihetjük a napi szükséglet körülbelül 9 százalékát.

Diófélék

A dióféléknek is igen magas a cinktartalma, egy csészényi kesudió elfogyasztása például fedezheti a napi ajánlott cinkbevitel körülbelül 15 százalékát. De nemcsak a cinktartalom miatt éri meg dióféléket fogyasztani, hiszen rengeteg hasznos tápanyag található még bennük.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tápanyag:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...