Ne felejtkezzünk el a cinkről sem!

A ritkán emlegetett tápanyagok közé tartozik, gyakrabban hallunk a vasról, kalciumról. Pedig a cinkről sem szabad elfelejtkezni, jelentősége egyre inkább előtérbe kerül.

A cink a kémiaórákról ismert periódusos rendszerben a fémes elemek közé tartozik. Fontos nyomelem az egészségünk megőrzéséhez, kis mennyiségben ugyan, de szervezetünk számára nélkülözhetetlen.

Mire használjuk?

A felnőtt ember szervezetében mindössze 2-3 g cink van, ennek ellenére fontos szerepet játszik szervezetünk működésében. Cinkre van szükségünk pl. a sejtosztódásban, több száz enzim előállításában, a fehérjék szintézisében, az immunrendszer működésében, a sebgyógyulásban és a véralvadás folyamatában. Igényli továbbá a testnövekedés valamint a jó szaglás és az ízek érzékelése is.

Szervezetünkben a cink nagy része (90%) az izmokban és a csontokban található, legnagyobb koncentrációban a szemben, a hajban valamint a férfi nemi szervekben van, megtalálható továbbá a májban, a vesében, a bőrben, sőt a vérünk is tartalmaz cinket, elsősorban a vörösvértestekben.

Szervezetünk a cinket nem tudja raktározni, ezért étrendünknek minden nap biztosítania kell belőle a számunkra szükséges mennyiséget. A felnőtt férfiaknak ajánlott napi cinkmennyiség kortól és testtömegtől függően 9,4-16,3 mg, a nőknek pedig 7,5-12,7 mg (EFSA), terhesség és szoptatás esetén megnő a cink szükséglet. Mivel a túlzott mennyiségű cink ártalmas a megengedett maximális napi mennyiség is megállapításra került: 25mg/nap - brit ajánlás szerint.

Miben találjuk?

Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén elegendő cinket fogyasztunk, ugyanis mind az állati, mind pedig a növényi eredetű táplálékokban megtalálható. A legtöbb cinket a vörös húsok, és szárnyasok által fogyasztjuk, de jó cinkforrások még a bab, a lencse, az olajos magvak, a gabonafélék, a búzacsíra, valamint a tejtermékek és a halak. Érdekesség, bár hazánkban ennek táplálkozás élettani jelentősége kicsi, hogy az osztriga cinktartalma a legmagasabb.

A cink hasznosulása jobb az állati, mint a növényi eredetű forrásokból, mert a gabonafélék, és zöldségek rost, illetve fitát tartalma megköti a cinket, így annak felszívódása romlik. Fontos megjegyezni, hogy egyes konyhatechnológiai műveletek (pl. áztatás, erjesztés) ezt valamelyest javítják.

Súlyos cinkhiány inkább a világ fejlődő régióiban (Dél-Kelet Ázsia, Afrika, Csendes-Óceán nyugati vidéke) fordul elő az alultápláltság és a gyakori emésztőrendszeri fertőzések miatt. Gyermekek esetében a cinkhiány különösen veszélyes, törpenövést, a testi és szellemi fejlődés elmaradását, valamint gyenge immunrendszer működést eredményez.

Olvastad már?

17 hideg sült, ha unod a felvágottat

A fejlett országokban a cinkhiány általában ritka. A csökkent bevitelen kívül csökkent felszívódás illetve fokozott ásványianyag-vesztés miatt jelentkezhet. Tipikusan emésztőrendszeri betegségek (pl. Crohn-betegség, Colitis ulcerosa), krónikus máj-, vesebetegség, illetve alkoholizmus miatt alakul ki. Előfordulhat tartós kortikoszteroid kezelés következtében is.

Tünetei sokfélék lehetnek, érinthetik a bőr, a haj, a körmök egészségét, jelentkezhet hasmenés, fogyás, idegrendszeri tünetek, továbbá oka lehet a látás, a szaglás és az ízérzékelés romlásának.

Ilyen tünetek azonban nemcsak cinkhiány esetében fordulhatnak elő, hanem egyéb betegségek esetében is. Így mielőtt cinkpótlásba kezdenénk, forduljunk orvoshoz a panaszok okainak kiderítésére, hiszen a felesleges cinkpótlásnak is lehetnek egészségre káros következményei.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?