Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paleós kenyér

Paleós kenyér
Paleós kenyér
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Paleós kenyereim közül az első próbálkozásaim egyike, de egyértelműen kedvenc lett az íze, állaga és könnyű elkészíthetősége miatt. Na és persze egészséges is!

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A magliszteket összekeverjük a sóval, a garam masalával és a szódabikarbónával.
  2. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját elkeverjük a keverékkel. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ne morzsálódjon (kb. 1 dl), és így homogén masszává keverjük.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a "lisztes" masszába.
  4. A masszát sütőpapírral kibélelt kenyérformába öntjük, megszórjuk a tökmaggal, és elsimítjuk a tetejét.
  5. Légkeveréses sütőben tűpróbáig sütjük.
  6. Ha kész, hagyjuk kicsit kihűlni (10-15 percig), és csak utána húzzuk le a sütőpapírt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x8 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 74 895
elküldve: 40
receptkönyvben: 650
elkészítve: 16/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Itmustbe

Mióta szakács: 2012.02.05.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
alkalom: szüret, buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
fogás: köret

egyéb elnevezések

paleós kenyérke, gluténmentes kenyér, tökmagos kenyér

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

syssi75
syssi75 Tue, 2013-05-14 21:49

Szia Itmustbe,szeretném kérdezni hogy a magokat csak simán ledarálom és kész,és a garam masálát hol tudom beszerezni?Köszi a választ

Katalin65
Katalin / Katalin65 Mon, 2013-02-04 22:38

Szia!
Megsütöttem, nagyon jó lett! Tettem hozzá 1 ek kacsazsírt, hogy ne legyen annyira száraz, és csak köményem volt itthon, azt őröltem bele! Köszi a receptet! Remek az állaga!!!!

Astarte
Astarte Sun, 2012-12-09 13:21

Koszonom a receptet, elsore sikerult es nagyon izletes vega-fuszerkeverekkel is:)!

Amerelly
Amerellina / Amerelly Sat, 2012-05-26 21:09

Kedves Itmustbe!

tetszik a neved :))
Amúgy én ma készítettem el először. Nekem nem volt itthon ilyen fűszerem, úgyhogy oregánóval és kurkumával helyettesítettem....a tűpróba tökéletes lett, de még nem kóstoltam, most hűl, de szerintem eddig elég jól néz ki. Remélem finom lesz, holnap fogom már csak megkóstolni, lehet megírom a tapasztalataimat. A masszának nem volt rossz íze, úgyhogy remélem nem ér majd nagy csalódás.

Köszi a receptet!
Amerelly

Szelua
Szelua Sun, 2012-03-11 16:22

Kedves ltmustbe ! Sajnos nekem nem sikerül és nem tudom mit rontok el. Ha csak 1 dl vizet rakok bele egy nagyon kemény massza lesz, amit semmiképpen sem lehet "önteni". Most több vizet raktam bele, kb. 3 dl-t, így sem önthető, de nem is ez a legynagyobb bajom, hanem, hogy sehogyan sem sül át. Már egészen kicsi golyókat csináltam belőle és így is nyers maradt a közepe. Egyébként nagyon finom, de nem lett olyan laza a közepe, mint a fényképen. Előre is köszönöm a segítséget.

Itmustbe
Itmustbe / Itmustbe Fri, 2012-04-13 18:30

Szia Szelua! Na lássuk csak, mi segíthet:
1. a könnyedségén talán az, ha picit több szódabikarbónát raksz bele, illetve ügyelsz arra, hogy a tojást szép kemény habbá vered és csak gyengéden próbálod meg belekeverni a további hozzávalókat
2. az önthetőségét tekintve lehet probléma a tojások mérete, én a helyedben megpróbálnék még egy tojást hozzáadni, persze ezt is kemény habbá verve, de nyugodtan lehet 'vizezni' is, csak akkor nő a valószínűsége annak, hogy nem fog átsülni adott idő alatt, hiszen ki kell belőle sütni a plusz nedvességet
3. nekem eddig nem akadt problémám avval, hogy átsüljön, légkeveréses sütőben sütöm alsó-felső sütési módban, előmelegítem a megfelelő hőfokra, 5 cm vastagságú. De igazából a tojás fehérje már akkor kicsapódik, amikor kemény habbá vered, szóval ha türelmes vagy és tűpróbával ellenőrzöd a készültségi fokot, akkor nem igényel hosszassabb sütést, esetleg még a hőfokot tudod növelni, ez biztos ilyen 'minden sütő kicsit más' dolog
Remélem, hogy nem veszi el a kedvedet ez a sok macera, mert szerintem nagyon megéri ;)

Zit
Zit / Zit Sat, 2012-02-25 23:18

Kedves Itmustbe, ha nincs nekem (és a közelemben sem kapható) ilyen garam masala fűszerkeverék, akkor mivel helyettesíthetném, milyen fűszereket daráljak bele? Köszönöm előre is a segítséget!

Itmustbe
Itmustbe / Itmustbe Fri, 2012-04-13 18:18

Szia Zit!
A hozzávalók: koriander, római kömény, paprika, szerecsendió, bors, kardamom, szegfűszeg, édeskömény, babérlevél.
Ezek közül ami véleményem szerint dominál, az a koriander, a kömény és a kardamom, a többi inkább csak amolyan csavar, hogy összetettebb és harmonikusabb legyen az íze. Fontos, hogy itt a kömény az római kömény, ami nem egyenlő a hétköznapi köménymaggal, annál sokkal aromásabb az illata és borsosabb az ára is, ugyanúgy, ahogy a kardamomnak. De lehetsz kreatív és mondjuk csinálhatod sima köménnyel, kis borssal és fokhagymával, azok biztos vannak otthon és azokkal elkészítve is nagyon finom lesz!

Gonda Elena
Gonda Elena Sun, 2012-02-26 11:09

Szia,
nem szoktam hozzászólásokat küldeni, de most úgy éreztem, muszáj lesz. Orvosi javaslatra elég szigorú diétán vagyok, emiatt a tojásfehérjét ki kellett hagynom a receptből, valamint garam masalát se tudtam szerezni, de így is isteni finom lett a kenyér és még egészséges is. És az az illat ami belengte a konyhát :-))...... Köszönöm szépen a receptet, sokkal jobb napom van ezután.

Epcsi
Epcsi / Epcsi Fri, 2012-07-13 10:10

Kedves Elena!
Ugyanez a gondom, viszont nagyon tetszik a recept, meg tudnád írni, hogy mivel helyettesítetted a tojást? Vagy egyszerűen csak kihagytad?
Köszi előre is a választ!!!!

Katalin65
Katalin / Katalin65 Mon, 2013-02-04 13:40

Szia Epcsi! olvasgattam itt az oldalon paleos kenyér recept után kutatva, és láttam, hogy nem kaptál választ, mit használj tojás helyett. Én egy másik oldalon olvastam, hogy az útifű maghéj erre tökéletesen alkalmas! Más néven psyllium husk. Azóta már biztosan megoldódott a tojás kérdés, de gondoltam segítek. És egyben ajánlanék egy oldalt, ahol mindenről bőven olvashatsz: Judu's speciál. Üdv! kati

mariann 63
mariann 63 Mon, 2012-02-13 19:19

Szia!Ezek szerint én is hasonló méretű formával próbálkoztam, az enyém 25×12 cm-s forma.A tied
magasabb, ezért is tetszett.Én darált mandula,lenmag és szezámmag keverékéből sütöttem.Az íze jó volt, legközelebb megpróbálom dupla mennyiségből.ide nem fotóztam be, mert a múltkor olyan hozzászólások jöttek egy kicsit jobban megpirult melegszendvicshez( nem az enyémhez)hogy elment tőle a kedvem.

Itmustbe
Itmustbe / Itmustbe Wed, 2012-02-15 15:48

Én is csak azt töltöm fel, amiről szép fotót tudok csinálni, mert arra nyilván büszkébb is vagyok :)
De én is szoktam őrölt szezámmagot használni ehhez, sőt van amikor csak szezámot és lent használok hozzá.

mariann 63
mariann 63 Sun, 2012-02-12 17:28

Szeretném megkérdezni, hogy milyen formájú kenyérformában sütötted?Én is próbálkoztam, de még több lisztből is nagyon lapos kenyérkém lett.

Itmustbe
Itmustbe / Itmustbe Mon, 2012-02-13 18:56

Szia!
Én 20x8 cm-es kenyérformában sütöttem, de nekem sem lett magasabb 3.5-4 cm-nél. Te kísérletezhetsz nagyobb mennyiséggel, csak arra kell figyelni, hogy szépen át tudjon sülni és ne maradjon a közepe nyers. Ha van kedved próbálkozni, akkor szívesen veszem, ha megosztod a tapasztalataidat!
Sok sikert hozzá!

Itmustbe
Itmustbe / Itmustbe Mon, 2012-02-13 18:58

Remélem ízleni fog! Azt hiszem sütök is egy ilyet ma este, meghoztad a kedvem hozzá ;)

363
mandulaliszt 8 dkg
lenmagliszt 5 dkg
tökmag 5 dkg
tojás 2 db
garam masala 1 ek
szódabikarbóna 1 kk
0 ízlés szerint
víz 1 dl