Dobj össze egy morzsás sütit!

Ha már rengeteg pitét és túrótortát sütöttél a nyáron, augusztusra könnyen unalmassá válhat a repertoár, így ideje lenne valamivel megspékelni az eddigi tudományt.

De mi legyen az? A morzsasütik tökéletes alternatívát jelentenek, ha már nem tudsz mit kitalálni gyors desszertként, de a rengeteg gyümölcstől roskadozik a hűtőszekrényed.

Ezt a sütit tényleg bárki el tudja készíteni, és ez nem túlzás! Gyúrni és morzsolni kell csupán, abból sem túl sok erőfeszítéssel, a jutalom pedig a végén egy nagyon finom, házias édesség, amit az angoloknál crumble-nak neveznek, nálunk egyszerűen morzsasütiként tartják számon.

A tészta, ha egyáltalán ez az egyszerű recept nevezhető annak, lisztet, cukrot és zsiradékot használ, ez utóbbiból legjobb a vaj. Pillanatok alatt meggyúrható, nem összeálló morzsát kell kapnunk, ebből egy réteg mindenképp a töltelék tetejére kerüljön, hogy jó ropogósra süljön. Viszont gyors süti ide vagy oda, a sütéssel ne siess, elég, ha szépen-lassan, 160 fokon aranybarnára pirul a crumble.

S hogy mivel jó összedobni a gyümölcsös tölteléket? A szilvának van épp idénye, fahéjas, ánizsos, netán szegfűszeges fűszerezésre gondolhatunk, de a jó sárgabarack is játszik, ehhez is jól passzol a fahéj, én még mondjuk szederrel is elképzelhetőnek tartom ezt a sütit.

Persze külön tésztaalapra is lehet pakolni a gyümölcsös tölteléket, majd megszórni morzsával. Ez sokkal körülményesebb elgondolás, a csak morzsával építkező módszerhez képest, de ettől függetlenül sok mindenkinek lehet szimpatikus, receptjeink között ilyet is találsz bőven. Amíg sül, felverhetsz két deci tejszínhabot, amit jó hidegen aztán rá lehet kanalazni a sütire – egyébként is csak jó hidegen érdemes a tejszín felverésével próbálkozni, különben oda minden erőfeszítés. A frissen befőzött lekvárokat is előkapom már ilyenkor, mehet belőlük rá, de persze valakinek ez már sok a jóból. Tejszínhab és bármilyen más pluszfeltét nélkül is mennyei, kezdőknek ez a tökéletes villantási lehetőség!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek