r
Nosalty Logó

Almás Brown Betty

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Almás Brown Betty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A gyümölcsös réteghez

A morzsás réteghez

Összesen 444 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A gyümölcsös réteghez

A morzsás réteghez

Összesen 2664 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A gyümölcsös réteghez

A morzsás réteghez

Összesen 182 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    225.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.3 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    133.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 444 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.1 g

Zsír

  • Összesen
    113.5 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1352.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    324 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    636 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    409.9 g
  • Cukor
    269 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    802.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    507 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    146 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    363 micro
  • β-crypt
    99 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    341 micro
Összesen 2664 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    92.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 182 Kcal

Hozzávalók

A gyümölcsös réteghez

A morzsás réteghez

Elkészítés

A gyümölcsös réteghez

  1. Az almákat hámozzuk meg, magházukat vájjuk ki, majd szeleteljük vékonyra, vagy reszeljük le őket.
  2. Keverjük össze a kétféle cukorral (az alma édességétől függően változhat a mennyisége), a liszttel vagy keményítővel, majd locsoljuk rá a vajat és adjuk hozzá a reszelt citrom- vagy narancshéjat is. Ízesítsük kevés fahéjjal.
  3. Az almás pépet simítsuk egy közepes méretű tűzálló tálba.
  4. A morzsás réteghez a hozzávalókat morzsoljuk össze a kezünkkel, majd oszlassuk el a gyümölcsös réteg tetején.
  5. Előmelegített sütőben süssük addig, míg a tetején a morzsa ropogóssá nem válik és meg nem barnul (kb. 45 perc).
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x20
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 11511
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 18.

Ajánló

Dőzsölős napokon tejszínhabbal, böjtölös napokon natúr joghurttal ajánlott fogyasztani. Langyosan, tejszínhabbal, esetleg egy gombóc vanília fagyival vagy egy bögre hideg tejjel fogyasszuk. Alma helyett mehet készülhet egyéb gyümölccsel is, pl. valamilyen bogyós gyümölccsel vagy rebarbarával.  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A Brown Betty egy egyszerű amerikai süti, amiben a puha, krémes, gyümölcsös pép, és a ropogós, zabpelyhes kéreg találkozik egymással. Gyors, könnyed, gyümölcsös finomság, ugyanakkor a zabpehelynek hála, kellő energiát és rostot biztosít, mégsem terheli meg a szervezetet. Nem éppen a kinézete miatt magával ragadó süti, de isten bizony finom, és ami még fontos, különösen a rohanó hétköznapokon: gyorsan elkészíthető, kis költségvetésű és remekül variálható, hiszen attól függően, hogy milyen gyümölcsöt használunk hozzá, mindig más- más ízű finomságot kaphatunk. 

Hozzászólások (4)

Anzsalej

Miért nem írt senki kommentet? Látom, egy páran elkészítették vagy készültek rá. Ma ezt készíteném el, jól jött volna egy pár tanács, vélemény. Na sebaj, remélem nem fogok csalódni!

Anzsalej

Azt hiszem inkább maradok a hagyományos almás piténél-ha almáról van szó. Ezt meghagyom az amerikaiaknak! Ms. Poppy, nem akartalak kritizálni, illetve a receptedet. Csak nem az én ízlésem! Ellenben a habkönny? brownie-d verhetetlen!

Törölt felhasználó

Szia Anzsalej! Az almás pitével ezt össze sem lehet hasonlítani, teljesen más a kett?. Ha pite ízt és jelleget vártál, sajnos, ki kell ábrándítsalak, ez más. Nincs abból semmi baj, ha nem jött be. Én is mindig próbálkozok, aztán van, ami megmarad, van, ami meg nem.:)

Tmea

Nekem a morzsa teljesen szétfolyt a tetején, és megkeményedett, az almás réteg meg elég folyós maradt az alján. Ráadásul meg is égett kicsit a teteje, mondjuk az az én hibám volt, mert az én süt?mben mindig minden hamarabb megsül, csak valahogy ez most kiment a fejemb?l. Úgyhogy legközelebb ezt a morzsát fogom rászórni, ez nekem nagyon bejött: 4 dkg liszt 4 dkg zabpehely 4 dkg dió 5 dkg puha vaj 3 ek porcukor 1-2 tk ?rölt fahéj Mindemellett az íze egész jó.

Törölt felhasználó

Szia Tmea! Ezt tényleg sokáig kell sütni! Valószín?leg az volt a baj, hogy gyorsan süt a süt?d, és míg a teteje majdnem megégett (célszer? alufóliával letakarni), az almából nem tudott kell? mennyiség? folyadék elpárologni, s így folyós maradt az egész. Nyugodtan igazítsd a süt?dhöz/ízlésedhez a morzsa összetételét.:)

Tmea

Mára egész jó lett. Megpuhult egy kicsit a tésztája, gondolom beszívta az alma nedvességtartalmát, úgyhogy most már lehet vágni is, bár közel sem hasonlít a tiedre...:-)

Hozzávalók

A gyümölcsös réteghez

A morzsás réteghez

Címlapról ajánljuk

További cikkek