Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás Brown Betty

Almás Brown Betty
Almás Brown Betty
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Brown Betty egy egyszerű amerikai süti, amiben a puha, krémes, gyümölcsös pép, és a ropogós, zabpelyhes kéreg találkozik egymással. Gyors, könnyed, gyümölcsös finomság, ugyanakkor a zabpehelynek hála, kellő energiát és rostot biztosít, mégsem terheli meg a szervezetet. Nem éppen a kinézete miatt magával ragadó süti, de isten bizony finom, és ami még fontos, különösen a rohanó hétköznapokon: gyorsan elkészíthető, kis költségvetésű és remekül variálható, hiszen attól függően, hogy milyen gyümölcsöt használunk hozzá, mindig más- más ízű finomságot kaphatunk. 

hozzávalók / 6 adag

A gyümölcsös réteghez

A morzsás réteghez

ajánlat

Dőzsölős napokon tejszínhabbal, böjtölös napokon natúr joghurttal ajánlott fogyasztani.
Langyosan, tejszínhabbal, esetleg egy gombóc vanília fagyival vagy egy bögre hideg tejjel fogyasszuk.
Alma helyett mehet készülhet egyéb gyümölccsel is, pl. valamilyen bogyós gyümölccsel vagy rebarbarával.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat hámozzuk meg, magházukat vájjuk ki, majd szeleteljük vékonyra, vagy reszeljük le őket.
  2. Keverjük össze a kétféle cukorral (az alma édességétől függően változhat a mennyisége), a liszttel vagy keményítővel, majd locsoljuk rá a vajat és adjuk hozzá a reszelt citrom- vagy narancshéjat is. Ízesítsük kevés fahéjjal.
  3. Az almás pépet simítsuk egy közepes méretű tűzálló tálba.
  4. A morzsás réteghez a hozzávalókat morzsoljuk össze a kezünkkel, majd oszlassuk el a gyümölcsös réteg tetején.
  5. Előmelegített sütőben süssük addig, míg a tetején a morzsa ropogóssá nem válik és meg nem barnul (kb. 45 perc).

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 434
elküldve: 2
receptkönyvben: 195
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Ms. Poppy

Mióta szakács: 2009.12.08.
29 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

brown betty, gyümölcsös-morzsás süti, almás-morzsás süti, zabpelyhes sütemény

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2011-09-29 11:55

Mára egész jó lett. Megpuhult egy kicsit a tésztája, gondolom beszívta az alma nedvességtartalmát, úgyhogy most már lehet vágni is, bár közel sem hasonlít a tiedre...:-)

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2011-09-28 15:39

Nekem a morzsa teljesen szétfolyt a tetején, és megkeményedett, az almás réteg meg elég folyós maradt az alján. Ráadásul meg is égett kicsit a teteje, mondjuk az az én hibám volt, mert az én sütőmben mindig minden hamarabb megsül, csak valahogy ez most kiment a fejemből. Úgyhogy legközelebb ezt a morzsát fogom rászórni, ez nekem nagyon bejött:
4 dkg liszt
4 dkg zabpehely
4 dkg dió
5 dkg puha vaj
3 ek porcukor
1-2 tk őrölt fahéj
Mindemellett az íze egész jó.

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Thu, 2011-09-29 06:30

Szia Tmea!

Ezt tényleg sokáig kell sütni! Valószínűleg az volt a baj, hogy gyorsan süt a sütőd, és míg a teteje majdnem megégett (célszerű alufóliával letakarni), az almából nem tudott kellő mennyiségű folyadék elpárologni, s így folyós maradt az egész. Nyugodtan igazítsd a sütődhöz/ízlésedhez a morzsa összetételét.:)

Anzsalej
Anzsalej Fri, 2010-10-01 12:29

Azt hiszem inkább maradok a hagyományos almás piténél-ha almáról van szó. Ezt meghagyom az amerikaiaknak! Ms. Poppy, nem akartalak kritizálni, illetve a receptedet. Csak nem az én ízlésem! Ellenben a habkönnyű brownie-d verhetetlen!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sun, 2010-10-03 12:39

Szia Anzsalej!
Az almás pitével ezt össze sem lehet hasonlítani, teljesen más a kettő. Ha pite ízt és jelleget vártál, sajnos, ki kell ábrándítsalak, ez más. Nincs abból semmi baj, ha nem jött be. Én is mindig próbálkozok, aztán van, ami megmarad, van, ami meg nem.:)

Anzsalej
Anzsalej Thu, 2010-09-30 14:49

Miért nem írt senki kommentet? Látom, egy páran elkészítették vagy készültek rá. Ma ezt készíteném el, jól jött volna egy pár tanács, vélemény. Na sebaj, remélem nem fogok csalódni!

444
alma 5 közepes db
barna cukor 0.25 bögre
vaníliás cukor 1 teáskanál
finomliszt 2 evőkanál
vaj 1 ek
narancshéj 1 ek
fahéj 0.5 teáskanál
dió 8 dkg
barna cukor 0.5 bögre
finomliszt 0.5 bögre
zabpehely 0.3 bögre
vaj 4 ek