Ezzel az egyszerű trükkel akkor is tudsz kuglófot sütni, ha nincs kuglófformád

Csokis, vaníliás, mazsolás vagy narancsos – a kuglófot minden ízében, formájában és színében imádjuk, a sütéshez szükséges kuglófforma azonban nem tartozik a legolcsóbb konyhai edények közé.

A kuglóf olyan sütemény, amit nagyobb erőfeszítés nélkül is könnyű elkészíteni. Karácsonykor kihagyhatatlan kedvenc, az év másik 364 napjában pedig kitűnő vendégváró sütemény, ráadásul számtalan ízben el lehet készíteni, a lényeg annyi, hogy középen legyen egy méretes lyuk. De miért is van lyuk a kuglóf közepén?

A kuglóf karakterét adó lyukas formának, melyet régen többnyire cserépből készítettek, fontos funkciója van. Nagy mennyiségű tészta egyben sütésekor ugyanis felmerülhet a probléma, hogy a tészta belseje nem sül át. A tészta közepét keresztbe szelő lyuk segít abban, hogy ne maradjon sehol se nyers a tésztánk, valamint a külső és belső felületén egyaránt ropogós és sült legyen. A sütőforma pedig végigvezeti a hőt a belső karikán is, segítve a hőelosztást.  

Mit csináljunk, ha nincs kuglófformánk?

A tökéletes trükköt egy Instagram-videóban találtuk meg, melyet a Grandbabycakes nevű felhasználó töltött fel. A fiatal nő egy egyszerű tortaforma közepébe egy üres, csomagolásától megfosztott konzervdobozt helyez, melybe pitesúlyt tesz, hogy a konzerv ne mozduljon el, és ne tudjon alá befolyni a tészta. Az alábbi videóban jól látható a trükk (az Instagram Music funkciója itthon nem elérhető, ezért nem hallhatjuk, mit mond pontosan a hölgy).


Ezeket a trükköket is érdemes ellesned:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...