Ezzel az egyszerű trükkel akkor is tudsz kuglófot sütni, ha nincs kuglófformád

Csokis, vaníliás, mazsolás vagy narancsos – a kuglófot minden ízében, formájában és színében imádjuk, a sütéshez szükséges kuglófforma azonban nem tartozik a legolcsóbb konyhai edények közé.

A kuglóf olyan sütemény, amit nagyobb erőfeszítés nélkül is könnyű elkészíteni. Karácsonykor kihagyhatatlan kedvenc, az év másik 364 napjában pedig kitűnő vendégváró sütemény, ráadásul számtalan ízben el lehet készíteni, a lényeg annyi, hogy középen legyen egy méretes lyuk. De miért is van lyuk a kuglóf közepén?

A kuglóf karakterét adó lyukas formának, melyet régen többnyire cserépből készítettek, fontos funkciója van. Nagy mennyiségű tészta egyben sütésekor ugyanis felmerülhet a probléma, hogy a tészta belseje nem sül át. A tészta közepét keresztbe szelő lyuk segít abban, hogy ne maradjon sehol se nyers a tésztánk, valamint a külső és belső felületén egyaránt ropogós és sült legyen. A sütőforma pedig végigvezeti a hőt a belső karikán is, segítve a hőelosztást.  

Mit csináljunk, ha nincs kuglófformánk?

A tökéletes trükköt egy Instagram-videóban találtuk meg, melyet a Grandbabycakes nevű felhasználó töltött fel. A fiatal nő egy egyszerű tortaforma közepébe egy üres, csomagolásától megfosztott konzervdobozt helyez, melybe pitesúlyt tesz, hogy a konzerv ne mozduljon el, és ne tudjon alá befolyni a tészta. Az alábbi videóban jól látható a trükk (az Instagram Music funkciója itthon nem elérhető, ezért nem hallhatjuk, mit mond pontosan a hölgy).


Ezeket a trükköket is érdemes ellesned:

Címlapról ajánljuk

További cikkek