Ezzel az egyszerű trükkel akkor is tudsz kuglófot sütni, ha nincs kuglófformád

Csokis, vaníliás, mazsolás vagy narancsos – a kuglófot minden ízében, formájában és színében imádjuk, a sütéshez szükséges kuglófforma azonban nem tartozik a legolcsóbb konyhai edények közé.

A kuglóf olyan sütemény, amit nagyobb erőfeszítés nélkül is könnyű elkészíteni. Karácsonykor kihagyhatatlan kedvenc, az év másik 364 napjában pedig kitűnő vendégváró sütemény, ráadásul számtalan ízben el lehet készíteni, a lényeg annyi, hogy középen legyen egy méretes lyuk. De miért is van lyuk a kuglóf közepén?

A kuglóf karakterét adó lyukas formának, melyet régen többnyire cserépből készítettek, fontos funkciója van. Nagy mennyiségű tészta egyben sütésekor ugyanis felmerülhet a probléma, hogy a tészta belseje nem sül át. A tészta közepét keresztbe szelő lyuk segít abban, hogy ne maradjon sehol se nyers a tésztánk, valamint a külső és belső felületén egyaránt ropogós és sült legyen. A sütőforma pedig végigvezeti a hőt a belső karikán is, segítve a hőelosztást.  

Mit csináljunk, ha nincs kuglófformánk?

A tökéletes trükköt egy Instagram-videóban találtuk meg, melyet a Grandbabycakes nevű felhasználó töltött fel. A fiatal nő egy egyszerű tortaforma közepébe egy üres, csomagolásától megfosztott konzervdobozt helyez, melybe pitesúlyt tesz, hogy a konzerv ne mozduljon el, és ne tudjon alá befolyni a tészta. Az alábbi videóban jól látható a trükk (az Instagram Music funkciója itthon nem elérhető, ezért nem hallhatjuk, mit mond pontosan a hölgy).


Ezeket a trükköket is érdemes ellesned:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...