Nyári gyümölcsös ízek a köbön: készíts te is sült cseresznyét

Megérkezett az idei nyár első cseresznyetermése, kezdhetjük tervezni a különböző gyümölcsös édességeket. De mielőtt nagyon belekezdenénk a tervezésbe, ismerkedjünk meg egy módszerrel, amivel még több ízt adhatunk majd a süteményeknek.

Persze, önmagában is nagyon finom a gyümölcs, de a sült cseresznye mérföldekkel finomabb. A sütő hője elmélyíti az ízeket, kihozza a szemekből az összes bennük rejlő aromát. Ráadásul a kifolyó levük enyhén karamellizálódik és szirupossá sűrűsödik, így a sült cseresznye mellett egy elképesztő öntetet is nyerünk.

Nyári gyümölcsös ízek a köbön: készíts te is sült cseresznyét

Mi kell hozzá?

Elsősorban cseresznye. Érett, mélypiros, szinte feketébe hajló szemeket vegyünk, ezek ugyanis sokkal édesebbek, még több cukros lé fog belőlük kisülni.

Ezen kívül cukor és egy csipet só a kötelező elem a receptben. Persze felfokozhatjuk a kedélyeket egy kevés alkohollal vagy egyszerűen citromlével is.

Hogyan készül?

A cseresznyét mossuk meg, de hagyjuk egyben. Ha sütés előtt kimagozzuk, a nyílt gyümölcs túl sok ízes levet veszít majd, ez pedig kerülendő. Elég, ha sütés után távolítjuk el a magokat.

Tegyük egy sütőtálba, szórjuk meg a cukorral és sóval, ha használunk egyéb ízesítőket, azokat is adjuk hozzá. Egy kanállal keverjük el az egészet.

Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 230℃-on nagyjából 10 percig, vagy amíg levet nem ereszt. A cseresznye bőre legyen ráncos, maga a gyümölcs pedig puha és lédús.

Mihez használhatjuk?

Valahol egy gyors lekvár és egy kompót között helyezkedik el a sült cseresznye, és ehhez mérten felhasználása elképesztően sokszínű. A gyümölcs mellett a belőle kisült szirupot is használjuk fel.

Tegyük fagylaltkelyhekre, pudingra és más krémes pohárdesszertekre. Halmozhatjuk kész süteményekre, de akár a tésztába is keverhetjük a nyers gyümölcs helyett. Egy muffinban vagy piskótában például találó választás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A nyár a gyümölcsök szezonja, ezeket is próbáld ki:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...