Nyári gyümölcsös ízek a köbön: készíts te is sült cseresznyét

Megérkezett az idei nyár első cseresznyetermése, kezdhetjük tervezni a különböző gyümölcsös édességeket. De mielőtt nagyon belekezdenénk a tervezésbe, ismerkedjünk meg egy módszerrel, amivel még több ízt adhatunk majd a süteményeknek.

Persze, önmagában is nagyon finom a gyümölcs, de a sült cseresznye mérföldekkel finomabb. A sütő hője elmélyíti az ízeket, kihozza a szemekből az összes bennük rejlő aromát. Ráadásul a kifolyó levük enyhén karamellizálódik és szirupossá sűrűsödik, így a sült cseresznye mellett egy elképesztő öntetet is nyerünk.

Nyári gyümölcsös ízek a köbön: készíts te is sült cseresznyét

Mi kell hozzá?

Elsősorban cseresznye. Érett, mélypiros, szinte feketébe hajló szemeket vegyünk, ezek ugyanis sokkal édesebbek, még több cukros lé fog belőlük kisülni.

Ezen kívül cukor és egy csipet só a kötelező elem a receptben. Persze felfokozhatjuk a kedélyeket egy kevés alkohollal vagy egyszerűen citromlével is.

Hogyan készül?

A cseresznyét mossuk meg, de hagyjuk egyben. Ha sütés előtt kimagozzuk, a nyílt gyümölcs túl sok ízes levet veszít majd, ez pedig kerülendő. Elég, ha sütés után távolítjuk el a magokat.

Tegyük egy sütőtálba, szórjuk meg a cukorral és sóval, ha használunk egyéb ízesítőket, azokat is adjuk hozzá. Egy kanállal keverjük el az egészet.

Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 230℃-on nagyjából 10 percig, vagy amíg levet nem ereszt. A cseresznye bőre legyen ráncos, maga a gyümölcs pedig puha és lédús.

Mihez használhatjuk?

Valahol egy gyors lekvár és egy kompót között helyezkedik el a sült cseresznye, és ehhez mérten felhasználása elképesztően sokszínű. A gyümölcs mellett a belőle kisült szirupot is használjuk fel.

Tegyük fagylaltkelyhekre, pudingra és más krémes pohárdesszertekre. Halmozhatjuk kész süteményekre, de akár a tésztába is keverhetjük a nyers gyümölcs helyett. Egy muffinban vagy piskótában például találó választás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A nyár a gyümölcsök szezonja, ezeket is próbáld ki:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!