Az ázsiai egytálétel, ami tojásos lecsó akar lenni

Nem mondjuk, hogy ez az étel egy az egyben egy tojásos lecsó lenne, de nem is kell annak lennie. Hagyjuk, hadd legyen önmaga: egy elképesztően aromás, melengető ázsiai ragu, ami még a legszomorúbb téli paradicsomoknak is ad egy új esélyt.

A paradicsomos tojás a legtöbb magyar számára nemcsak megszokott, de jól ismert és imádott kombináció. Amikor beleütünk egy-két tojást a lecsónkba, annak fantasztikus állaga lesz, és táplálóbbá is tesszük a zöldséges ragut. Egyelőre azonban mind a lecsó, mind a nyár elérhetetlennek tűnik, és a paradicsomnak csak halvány, fóliázott utánzatát találjuk a boltban. Ebből bizony lecsó nem készülhet, hiszen nem lenne semmi íze. Ázsiai paradicsomos tojás viszont annál inkább: nézzük, mi kell bele!

Az ázsiai paradicsomos tojás receptjét ITT találod

Téli paradicsommentő

Kérdezhetik a kedves olvasók, hogy ugyan milyen létjogosultsága van egy paradicsomos ételnek így tél végén. És ez teljesen jogos is, hiszen az ilyenkor kapható gyümölcs nem éppen a legzamatosabb és legízletesebb.

És míg ez egy lecsó esetében problémát jelentene, az ázsiai paradicsomos tojás kibírja a hóka paradicsomot, sőt a konzervet is.

Hiszen a lecsóban általában két domináns íz van: a paprika és a paradicsom. Ha ezek közül az egyiket (ráadásul az erősebbet) kivesszük, akkor nem marad más, csak egy vízízű egytálétel. Azt pedig nem szereti senki. De akkor miért finom ez az „ázsiai lecsó”?

Aromás alapok

Nos, azért, mert építünk neki egy fantasztikusan fűszeres, aromás alapot, ami mellett lehetetlenség, hogy az étel íztelen maradjon. Az ázsiai konyhák előszeretettel használnak mindenhez fokhagymát és gyömbért: ezek itt is megjelennek, hogy egy enyhe „rúgást” tegyenek a tányérra.

Az ázsiai paradicsomos tojás receptjét ITT találod

Ezen kívül kerül még az alapba hagyma és chili is, tovább fokozva a paradicsomos ragu szelíd tüzességét. Persze csinálhatjuk ízlés szerint borzasztóan csípősre is, már ha kibírjuk.

Ázsia ízeivel

Itt azonban nem állunk meg az erőteljes ízépítéssel: további hozzávalók kerülnek az edénybe, hogy a paradicsomos tojásunkat még feljebb fokozzák.

A barna cukorral csalhatunk egy kicsit: a téli paradicsom valószínűleg nem lesz a legédesebb, ezért nem árt, ha rásegítünk a dologra egy evőkanál cukorral. Ez amúgy is bevett „fűszer” minden paradicsomos ételnél, segít kiegyenlíteni a savanykás ízeket.

Az ázsiai paradicsomos tojás receptjét ITT találod

A szezámolaj talán nálunk kevésbé ismert zsiradék, de Ázsiában előszeretettel használják. Nagyon kevés is elég belőle, mert erőteljes íze van. Ez szerencsére azt is jelenti, hogy egy kis üveg sokáig eláll a kamránkban.

Osztrigaszósszal még ritkábban találkozhatunk, pedig kiváló ízesítő. Mélyen sós, tengeri íze van, ami már kis mennyiségben is karaktert adhat bizonyos ételeknek.

Ami talán furcsán hathat egyeseknek, az a keményítővel való besűrítés. Ne lepődjünk meg, ez egy bevett eljárás az ázsiai konyhában: biztos sokak számára ismerős lehet a szinte zselés állagú szószok és raguk egyike a kínai büféből. Ízben természetesen semmit nem változik tőle az étel.

Tálaljuk a krémes, kellemesen darabos paradicsomos tojásunkat egy kupac párolt rizzsel, úgy a legfinomabb. És a nyár máris egy kicsit elérhetőbbnek tűnik.

Főzzünk ázsiai paradicsomos tojást!

Hozzávalók: 3 ek olívaolaj, 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 3 gerezd fokhagyma, chili ízlés szerint, 1 kis fej fehér hagyma, só, bors ízlés szerint, 1 ek barna cukor, 500 kg koktélparadicsom, 1 ek étkezési keményítő, 2 ek víz, 2 ek osztrigaszósz, 1 ek szezámolaj, 4 ek szezámmag (pirított), 3 db újhagyma zöldje, koriander ízlés szerint, 3 db tojás

Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben. Adjunk hozzá vékonyra szeletelt gyömbért, fokhagymát és chilit. Pirítsuk 1-2 percig, amíg illatos lesz, és éppen kicsit megbarnul.

Adjuk hozzá a szeletelt fehér hagymát, szórjuk meg sóval, borssal és barna cukorral. Hagyjuk párolódni 1-2 percig, majd mehet hozzá az apróra vágott paradicsom, a szezámolaj és az osztrigaszósz. Keverjük össze, és főzzük tovább (8-10 percig), néha-néha kavarjuk meg.

Egy kis tálban keverjük össze a vizet és a keményítőt. Öntsük a paradicsomhoz, és keverjük össze. Addig főzzük (3-4 percig), amíg be nem sűrűsödik, és lekvárállagú nem lesz. Lassú tűzön rotyogtassuk.

A tojásokat verjük fel, és öntsük a paradicsomra. Óvatosan kevergessük bele, hogy krémes, de mégis kissé darabos legyen.

Az ázsiai paradicsomos tojás receptjét ITT találod

A paradicsomos tojást párolt rizzsel tálaljuk, és apróra vágott zöldhagymával, friss korianderrel és pirított szezámmal díszítsük.

A paradicsomos tojás mellé kiválóan illik:

Az ázsiai paradicsomos tojás teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Megannyi észbontó receptet találsz itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk