Vigyázz a csípőssel – így használd a szárított és friss chilit

Biztos sokan főzünk chilivel: megannyi tüzes kedvenc elengedhetetlen alapja a fűszer, amiből annyi különböző fajta van, mint csillag az égen. De melyik kerüljön a fazékba: friss, szárított, por vagy egész?

Magyarországon ugyan nem található meg annyiféle chili, mint a világ többi táján, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne használnánk előszeretettel a csípős paprikákat. Sokszor jobb is, hogy nem kell a százféle chili közül választani, épp elég dilemma, hogy akkor most friss vagy szárított paprikát használjunk a főzéshez. A döntés nem egységes, hanem mindig attól függ, hogy milyen étel készül a konyhánkban. Lássuk a chilik különböző formáinak különböző felhasználásait.

Vigyázz a csípőssel – így használd a szárított és friss chilit

Friss chili

Érdekes módon nem a friss chilitől lesz a legcsípősebb az étel, viszont ez biztosítja a legharsányabb, legütősebb tüzet. Tehát amikor erre van szükségünk, nyúljunk a nyers paprikákért.

Használjuk őket salátákban, salsákban, italokban, szendvicsekben és bármilyen kevés ideig főzött ételben (pl. stir fry). Így érhetjük el velük a legütősebb hatást, aromájukat is így adják ki legteljesebben.

Szárított, egész chili

Nem sűrűn, de talán találkozhattunk már egészben megszárított paprikákkal, amelyek nagyon jó alternatívát jelentenek, ha nem jutunk friss chilihez. Ugyanis nagyon könnyen rehidrálhatóak valamilyen folyadékban (pl. alaplé, paradicsomos vagy tejszínes szósz, stb.).

Ezzel a rehidratációval két dolgot is elérhetünk: a chili átadja minden erejét a szósznak, amiben megfőztük, és emellett majdnem visszanyeri szárítás előtti állapotát. Sokkal mélyebb, szinte édeskés csípősséget ad, komplexebb ízekkel, mint a friss chili. Főzzük húsos ragukba, pörköltökbe, és mindenképpen pirítsuk meg előtte száraz serpenyőben.

Chilipehely

A pehely tulajdonképpen a szárított chili apróra darálva, felhasználása mégis eltér az egész paprikáétól. Egyrészt tehetünk sokkal kevesebbet is a fazekunkba, nem kell egy teljes chilivel számolni. Azonban nem mindig bízhatunk meg a fűszer erejében: az aprított chili ugyanis egész gyorsan öregszik, és eközben veszít erejéből.

Tehát sosem lehetünk teljesen biztosak, hogy az az egy teáskanál chilipehely, amit a lábasba szórtunk, mennyire fogja feltüzelni az ételt.

Ettől függetlenül tényleg nagyon jó a pehely szinte minden helyzetben: ha a főzés elején adjuk hozzá, egyenletes és erőteljes csípősséget produkál, a végén beleszórva pedig enyhén tüzesíti az ételt.

Őrölt chili

Az egészen finomra őrölt, fűszerpaprikához hasonló állagú chili gyakran megtévesztő termék lehet. Ugyanis sokszor mást is kevernek a porhoz: egyéb fűszereket, ízesítőket, sót. Ezért elsőként mindig olvassuk el alaposan a csomagoláson jelzett hozzávalókat, és azt vegyük meg, amiben csak chilipaprika van.

Leginkább ragukban és egytálételekben szerepel szépen, ilyenkor azonban érdemes az elején hozzáadni, és enyhén megfuttatni az olajon (persze odafigyelve, hogy ne kapjon oda).

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Így főzz, ízesíts, fűszerezz:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek